Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

STAG 4

Featured Replies

Napisano

Informuje - kto nie wie - że wszedł nowy sterownik STAG 4 ma lepszy procesor ponoć lepszy program, możliwość wyboru typu wtrysku benzyny fullgrupy, półsekwencji i sekwencji - SUPER SPRAWA bo w końcu dobór dysz będzie bardziej zgodny z tabelą z przypadku półsekwencji i full grupy no i najważniejsze PODGRZEWANIE WTRYSKÓW

właśnie zmieniłem sobie na to cudo i powiem tak jest o niebo lepiej a najbardziej podoba mi się całkowity brak szarpania przy 20 stopniach płyny(wcześniej szarpał nawet przy 30) - jutro spróbuję 15 stopni zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

uprzedając pytania na czym polega podgrzewanie wtrysków:

nie nie nie trzeba mieć wtrysków z grzałkami zlosnik.gif

sterownik mając informacje o niskiej temperaturze płynu wysyła odrazu (zanim uruchomi gaz) niskie napięcie na cewke wtryskiwaczy, które nie powoduje otwarcia wtrysku bo jest zbyt małe ale za to powoduje jej rozgrzanie i w dodatku to sie super sprawdza i jeszcze jedno funkcje trzeba załączyć w programie diagnostycznym

BRAWO ZA NOWY DOBRY PRODUKT brawo.gif

Napisano

a skad masz sterownik nowy?? biglaugh.gif

wiazka kompatybilna??

Napisano
  • Autor

> a skad masz sterownik nowy??

> wiazka kompatybilna??

nie kompatybilna niestety jest przejściówka ale wykonanie to koszmar bo ponoć służy tylko do testu (podłaczenia na chwilę) więc wszystkie kablki zostały ucięte przy kompie polutowane z nową wiązka/wtyczką zabezpieczone koszulkami termokurczliwymi fakt że 3 godziny gazownik lutował ale z efektu jestem zadowolony i to bardzo

Napisano

> nie kompatybilna niestety jest przejściówka ale wykonanie to koszmar

> bo ponoć służy tylko do testu (podłazcenia na chwilę) więc

> wszystkie kablki zostały ucięte polutowane z nową wiązka

> zabezpieczone koszulkami termokurczliwymi fakt że 3 godziny

> gazownik lutował ale z efektu jestem zadowolony i to bardzo

i to mi sie nie chce grzebac... a komputer ci uaktualinili za free czy placiles za to??

Napisano
  • Autor

> i to mi sie nie chce grzebac... a komputer ci uaktualinili za free

> czy placiles za to??

za free na gwarancji - bo szarpało a STAG300 sobie nie radził

gazownik powiedział że woli zmienic na STAG 4 niż mam go odwiedzać 2 razy w tygodniu zlosnik.gif

Napisano

> za free na gwarancji - bo szarpało a STAG300 sobie nie radził

> gazownik powiedział że woli zmienic na STAG 4 niż mam go odwiedzać 2

> razy w tygodniu

hehe... biglaugh.gif

Napisano

> za free na gwarancji - bo szarpało a STAG300 sobie nie radził gazownik powiedział że woli zmienic na STAG 4 niż mam go odwiedzać 2 razy w tygodniu

Jak ja kupowałem, to różnica w cenie instalacji było prawie 300zł, więc sporo i nie znalazłem żadnych istotnych szczegółowych różnic pomiędzy 300 a stag4. Widać takie rzeczy wychodzą po czasie ...

Podgrzewanie wtrysków, to kwestia oprogramowania, więc może do 300 też zrobią ...

Napisano
  • Autor

> Jak ja kupowałem, to różnica w cenie instalacji było prawie 300zł,

> więc sporo i nie znalazłem żadnych istotnych szczegółowych

> różnic pomiędzy 300 a stag4. Widać takie rzeczy wychodzą po

> czasie ...

> Podgrzewanie wtrysków, to kwestia oprogramowania, więc może do 300

> też zrobią ...

poza podgrzewaniem bardzo istotną różnicą jest dużo szybszy procesor i większe możliwości adaptacji - korekty mapy w stosunku do wzorca

Napisano

> uprzedając pytania na czym polega podgrzewanie wtrysków:

> nie nie nie trzeba mieć wtrysków z grzałkami

> sterownik mając informacje o niskiej temperaturze płynu wysyła odrazu

> (zanim uruchomi gaz) niskie napięcie na cewke wtryskiwaczy,

> które nie powoduje otwarcia wtrysku bo jest zbyt małe ale za to

> powoduje jej rozgrzanie i w dodatku to sie super sprawdza i

> jeszcze jedno funkcje trzeba załączyć w programie diagnostycznym

> BRAWO ZA NOWY DOBRY PRODUKT

Sprawdzałeś już tą funkcję? Pytam ponieważ ja przećwiczyłem to już w GasTechu zeszłej zimy.

Faktycznie jest taka funkcja, która uruchamia rozgrzewanie gdy temperatura na reduktorze spadnie poniżej 5 st.

Sterownik otwiera każdy wtrysk pojedynczo, w odstępach 2 sekundowych.

Efekt tego jest taki, że gaz który jest pomiędzy reduktorem a listwą przy otwarciu wtrysku dostaje się do kolektora razem z benzyną, co powoduje lekkie szarpnięcia.

Może w Stagu lepiej to będzie działać.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Sprawdzałeś już tą funkcję? Pytam ponieważ ja przećwiczyłem to już w

> GasTechu zeszłej zimy.

> Faktycznie jest taka funkcja, która uruchamia rozgrzewanie gdy

> temperatura na reduktorze spadnie poniżej 5 st.

> Sterownik otwiera każdy wtrysk pojedynczo, w odstępach 2 sekundowych.

> Efekt tego jest taki, że gaz który jest pomiędzy reduktorem a listwą

> przy otwarciu wtrysku dostaje się do kolektora razem z benzyną,

> co powoduje lekkie szarpnięcia.

> Może w Stagu lepiej to będzie działać.

> Pozdrawiam.

nie czyta kolega dokładnie przecież napisałem, że działa i to super na stagu 300 potrafił szarpać przy 30 stopniach a tu ustawiłem 20 i nic jeszcze przetestuje 15 stopni

pewnie dlatego, że jest zupełnie inaczej to rozwiązane wtryskiwacze się nie otwierają tylko są rozgrzewane przez mały prąd i to jest SUPER

Stag 4 jest naprawdę o wiele lepszy przynajmniej w moim silniku

poza tym zrobili go po to aby wyeleminować błedy ze STAGA 300

Napisano

> nie czyta kolega dokładnie przecież napisałem, że działa i to super

Fakt, widocznie za cięzki dzień dzisiaj smile.gif

> na stagu 300 potrafił szarpać przy 30 stopniach a tu ustawiłem

> 20 i nic jeszcze przetestuje 15 stopni

No to gratulować smile.gifok.gif

Napisano

> Stag 4 jest naprawdę o wiele lepszy przynajmniej w moim silniku

Tu się mogę zgodzić, ale ...

> poza tym zrobili go po to aby wyeleminować błedy ze STAGA 300

Szczególnie w przypadku instalacji 5, 6 i 8 cylindrowych ...

Mam raczej wrażenie, że stag4 jest wersją okrojoną staga300 dla silników 4-ro cylindrowych, no i znacznie mniejszy - można go łatwo upchnąć pod maską ...

Powinien być tańszy, ale na razie jest znacznie droższy - poczekamy zobaczymy. Gaziarze mi go raczej odradzali przynajmniej na początku - powiedzieli "niech testują go inni ..."

Napisano

> Tu się mogę zgodzić, ale ...

> Szczególnie w przypadku instalacji 5, 6 i 8 cylindrowych ...

> Mam raczej wrażenie, że stag4 jest wersją okrojoną staga300 dla

> silników 4-ro cylindrowych, no i znacznie mniejszy - można go

> łatwo upchnąć pod maską ...

> Powinien być tańszy, ale na razie jest znacznie droższy - poczekamy

> zobaczymy. Gaziarze mi go raczej odradzali przynajmniej na

> początku - powiedzieli "niech testują go inni ..."

Masz rację. Jak by go przetestowali to by sie chwalili na swoje głownej stronie gdzie opisuja m.in STAGa 300. A tak to tylko wzmiankują o nim na stronie ze softem. Nawet na forum jeszcze 2 miesace temu milczeli jak zakleci

Napisano
  • Autor

> Tu się mogę zgodzić, ale ...

> Szczególnie w przypadku instalacji 5, 6 i 8 cylindrowych ...

> Mam raczej wrażenie, że stag4 jest wersją okrojoną staga300 dla

> silników 4-ro cylindrowych, no i znacznie mniejszy - można go

> łatwo upchnąć pod maską ...

> Powinien być tańszy, ale na razie jest znacznie droższy - poczekamy

> zobaczymy. Gaziarze mi go raczej odradzali przynajmniej na

> początku - powiedzieli "niech testują go inni ..."

no tak leczymy się oj leczymy

jak wszedł Windows Xp to wszyscy byli złamani, a później się okazało ze 98 to kupa w porównaniu do XP

a widziałeś środek staga 300 elektronika zajmuje 1/4 opakowania reszta to przerost formy nad treścią, a największe jest złącze zlosnik.gif tak naprawdę to STAG 4 mógłby być jeszcze mniejszy

Stag 4 obsługuje wszystko to co STAG 300, a dodatkowo ma kilka nowych funkcji ale najważniejsze z nich to znacznie lepszy procesor i podgrzewanie wtrysków oraz wybór rodzaju sterowania wtryskami przez ECU

ale co jest najważniejsze, że w przypadku mojego auta rozwiązał 2 problemy których nie dało sie wyeleminowac w STAGU 300 pomimo 10-krotnej rgulacji i 2-krotnej wymiany reduktora więc w mojej praktyce też się sprawdził

Poza tym gazownik nie narażał by się na stratę kilku godzin i kasy jeśli by nie wiedział że to pomoże... a staga 300 zamieniał już kilka razy na STAGA 4 w przypadku "upierdliwych" czyli dimagających sie swego klientów, których auta źle działały na STAGU 300 i powiem (napiszę) wam jeszcze jedno: ZAWSZE po wymianie na STAG 4 problemy znikały bezpowrotnie!!!! - PRZYPADEK????

a dlaczego odradzali - bo się baranom nie chce uczyć nowego i to cała prawda - jak coś nowego to przeciętny mechanik odrazu krytykuje bo podświadomie wie że jest niedouczonym mającym wstręt do czytania i myślenia - baranem

AMEN

Napisano

> no tak leczymy się oj leczymy

Mam alergię więc leczę się cały czas - nie jem tego co mi nie wolno.

Nie wiem o co Ci chodzi ...

> jak wszedł Windows Xp to wszyscy byli złamani, a później się okazało ze 98 to kupa w porównaniu do XP

Jak jest coś nowego to zawsze tak jest - windows to akurat zły przykład, zwłaszcza, że przed winXP było jeszcze win2000. A co jeżeli Stag4 to win2000 a nie winXP ...

> a widziałeś środek staga 300 elektronika zajmuje 1/4 opakowania reszta to przerost formy nad treścią, a największe jest złącze tak naprawdę to STAG 4 mógłby być jeszcze mniejszy

> Stag 4 obsługuje wszystko to co STAG 300

Dodam uwagę tylko do tej części. Czy stag4 obsługuje silniki 5, 6 i 8 cylindrowe, bo jeżeli nie to znaczy, że nie ma wszystkiego ...

> a dodatkowo ma kilka nowych funkcji ale najważniejsze z nich to znacznie lepszy procesor i podgrzewanie wtrysków oraz wybór rodzaju sterowania wtryskami przez ECU

Na stronie nic o tym nie piszą - opis stag300 i stag4 jest prawie taki sam, w instrukcji też nie znalazłem niczego nowego, choć przyznam, że przeglądałem ją pobieżnie.

> ale co jest najważniejsze, że w przypadku mojego auta rozwiązał 2 problemy których nie dało sie wyeleminowac w STAGU 300 pomimo 10-krotnej rgulacji i 2-krotnej wymiany reduktora więc w mojej praktyce też się sprawdził

Cieszę się, że u Ciebie działa.

> Poza tym gazownik nie narażał by się na stratę kilku godzin i kasy

> jeśli by nie wiedział że to pomoże...

Tu akurat też nie masz racji. Gazownicy robią różne irracjonalne rzeczy sciana.gif

> a staga 300 zamieniał już kilka razy na STAGA 4 w przypadku "upierdliwych" czyli dimagających sie swego klientów, których auta źle działały na STAGU 300 i powiem (napiszę) wam jeszcze jedno: ZAWSZE po wymianie na STAG 4 problemy znikały bezpowrotnie!!!! - PRZYPADEK????

Nie, ale według mnie za wcześnie, żeby chwalić bezkrytycznie nowy produkt.

> a dlaczego odradzali - bo się baranom nie chce uczyć nowego i to cała prawda - jak coś nowego to przeciętny mechanik odrazu krytykuje bo podświadomie wie że jest niedouczonym mającym wstręt do czytania i myślenia - baranem

> AMEN

nono.gif nie ładnie tak od razu obrażać innych ...

Kwestia nauki, to coś innego, zwłaszcza, że w kwestii montażu i oprogramowania nie ma wielkich różnic pomiędzy stag300 a stag4 ...

Napisano
  • Autor

E tam nikogo personalnie nie obrażam piszę ogólnie sam wiesz jak jest z gazownikami 99 % problemów to ich brak fachowości wynikający z wstrętu do czytania lub braku umiejętności czytania ze zrozumieniem

a co do Stag 4 różni się i to znacznie - fakt że na pierwszy rzut oka jest bardzo podobny ale ja jestem informatykiem i już zmiana procesora na znacznie szybszy jest dla mnie olbrzymią róznicą ale najbardziej podoba mi się brak szarpania w moim przypadku - ulga niesamowita - dzisiaj rano aż mi się chapa śmiała sama do siebie jak małemu dziecku kiedy dostanie cukierka zlosnik.gif

jak narazie widzę same pozytywy jak tylko znajdę wadę nie omieszkam napisać...

Napisano

> a co do Stag 4 różni się i to znacznie - fakt że na pierwszy rzut oka jest bardzo podobny ale ja jestem informatykiem i już zmiana procesora na znacznie szybszy jest dla mnie olbrzymią róznicą ale najbardziej podoba mi się brak szarpania w moim przypadku - ulga niesamowita - dzisiaj rano aż mi się chapa śmiała sama do siebie jak małemu dziecku jak dostanie cukierka

Znam to uczucie - jak zmieniłem 2 gen. na staga300 i zaczęło to wszystko działać smile.gif

Obecnie też mam problem z szarpaniem, ale nie mam kiedy przejechać się rano puntkiem z kompem, bo żona jeździ do pracy i tylko mi mówi że przez ok. 3s jest zmulony przy przełączaniu ...

> jak narazie widzę same pozytywy jak tylko znajdę wadę nie omieszkam napisać...

Mam nadzieję że ich nie będzie.

Napisano
  • Autor

> mówi że przez ok. 3s jest zmulony przy przełączaniu ...

zimne wtrysk na bank...

rozwiązanie wyższa temp. przełaczania lub STAG4 zlosnik.gif

ale mozesz jeszcze ustwić wyższy czas przełączania cylindrów np 400 i zwłoke przełaczenia na gaz np. 20 sekund - trochę pomaga

Napisano
  • Autor

> Mam alergię więc leczę się cały czas - nie jem tego co mi nie wolno.

> Nie wiem o co Ci chodzi ...

oj tak pokrętnie napisałem o zazdrości... nie gniewaj się... zlosnik.gif

Napisano

> ale mozesz jeszcze ustwić wyższy czas przełączania cylindrów np 400 i zwłoke przełaczenia na gaz np. 20 sekund - trochę pomaga

Miałem 500 i 10 sekund - nie pomogło.

Nie mam czasu się tym zająć, żona jeździ ...

Powinienem jeszcze rozwiercić dysze bo mnożnik jest około 1,4-1,6, ale wyczytałem gdzieś, że jak wtrysk się zapętli to komp wywali żeby zwiększyć dysze, a ja tak nie mam i na razie nie ruszam ...

Napisano
  • Autor

> Miałem 500 i 10 sekund - nie pomogło.

> Nie mam czasu się tym zająć, żona jeździ ...

> Powinienem jeszcze rozwiercić dysze bo mnożnik jest około 1,4-1,6,

> ale wyczytałem gdzieś, że jak wtrysk się zapętli to komp wywali

> żeby zwiększyć dysze, a ja tak nie mam i na razie nie ruszam ...

no mnożnik to zawsze lepszy bliżej 1 ale z szarpaniem przy przełączaniu to raczej związku nie ma

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.