Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szarpie na gazie

Featured Replies

Napisano

Witam,mam taki mały porblem, podczas jazdy na gazie po nagrzaniu silnika(bo na zimnym jest ok), podczas przyspieszania auto zaczyna szarpac i czasem strzeli, wymieniam świece i przewody i wszystko jest ok,az po jakimś czasie czyli kiedy mam przejechane jakieś 2000 - 3000 km sytuacja zaczyna się powtarzać(swiece i kable wymienialem razem).zaczynam pomalu watpic czy to napewno juz swiece i kable. dodam ze na benzynie wszytsko jest ok. parownik jest po regeneracji. sytuacja ta miala tez miejsce przed regeneracja parownika a po regeneracji jakby sie nasilila. z gory dziekuje za pomoc w rozwiazaniu tego problemu.

Napisano

miałem podobny problem, ale próbowałem chyba 3 różnych typów świec i dopiero za 3 było ok.

Napisano

Spróbuj zastosować świece do gazu z mniejszym odstępem na elektrodach lub dobrej marki kable. Na LPG dochodzi do wyższych napięć WN więc te elementy są bardziej narażone na przebicia.

Napisano
  • Autor

mam swiece i kable Boscha, ale rozejrze się w takim razie może za czymś bardziej konkretnym, dzięki wszystkim za info.

Napisano

>Na LPG dochodzi do wyższych napięć WN więc te elementy są bardziej narażone na przebicia.

Dlaczego kolega tak sądzi co ma gaz do wytwarzanego przez cewkę(cewki)napięcia.

Napisano

> Dlaczego kolega tak sądzi co ma gaz do wytwarzanego przez

> cewkę(cewki)napięcia.

Otóż ma wiele. Mieszanka LPG-powietrze ma lepsze właściwości dielektryczne (izolacyjne ), gorzej się jonizuje, co za tym idzie WN narasta do wyższych poziomów zanim nastąpi wyładowanie w postaci iskry. jakiś tekst

Napisano

Ciekawy ten topic chociaż nadal nie do końca się przekonałem . Bo w zasadzie na samą wartość energi wytworzoną przez iskrę będą miały wpływ np. odległosć szczeliny, skład mieszanki z tym się zgodzę .Ale na wartość napięcia wyindukowanego w uzwojeniu wtornym cewki raczej to nie będzie miało wpływu(do momentu wywołania przerwy), bo jak mi się wydaje napięcie narasta do momentu przerwania obwodu uzwojenia wtórnego,a moment przerwy jest regulowany przez układ zapłonowy .Myśle także że taki sam lub większy wpływ na wartość napięcia na wtórnym ma także temp uzwojeń cewki(cewek).Poza tym o ile może się zmienić napięcie zakładając średnią 15kV napewno nie wiecej niż kilkaset Voltów .

Napisano

> Ciekawy ten topic chociaż nadal nie do końca się przekonałem . Bo w

> zasadzie na samą wartość energi wytworzoną przez iskrę będą

> miały wpływ np. odległosć szczeliny, skład mieszanki z tym się

> zgodzę . Ale na wartość napięcia wyindukowanego w uzwojeniu

> wtornym cewki raczej to nie będzie miało wpływu(do momentu

> wywołania przerwy), bo jak mi się wydaje napięcie narasta do

> momentu przerwania obwodu uzwojenia wtórnego,a moment przerwy

> jest regulowany przez układ zapłonowy .

Zupełnie nie tak. Przeczytałeś zbyt pobieżnie albo bez zrozumienia. Napięcie nie narasta do momentu przerwy w obwodzie lecz narasta od momentu przerwy w obwodzie. To przerywając obwód prądowy z cewką powoduje się wyindukowanie wysokiego napięcia.

(siła elktromotoryczna E czyli napięcie )

E=-L dI/dt

to równanie różniczkowe oznacza, że wartość napięcia zależy od indukcyjności i od szybkości zmiany prądu w czasie. Ponieważ czas rozłączenia obwodu jest bardzo krótki dlatego napięcie narasta do wysokich wartości. Narastało by do baaaardzo wysokiej wartości gdyby nie to że przy pewnej jego wielkości jonizują się cząsteczki dielektryka powodując przepływ prądu w postaci wyładowania. Ponieważ generalnie mieszanka paliwowa w szczelinie świecy jest gorszym dielektrykiem niż izolacja kabli dlatego to iskra tam przeskakuje. No ale w przypadku LPG te różnice są mniejsze.

>Myśle także że taki sam

> lub większy wpływ na wartość napięcia na wtórnym ma także temp

> uzwojeń cewki(cewek).

Mizerne, wręcz niemierzalne. Temperatura zmniejszy odrobinkę tzw dobroć cewki, poprzez zwiększenie się rezystancji uzwojeń. Zmiana rezystancji miedzi w zakresie 100C nie ma wielkiego znaczenia.

>Poza tym o ile może się zmienić napięcie

> zakładając średnią 15kV napewno nie wiecej niż kilkaset Voltów .

Ja oceniam na jakieś 3-5kV więcej. Stąd na LPG szybciej padające kable i inne elementy WN. Aby temu zapobiec trzeba albo założyć kable dobrej jakości albo zmniejszyć szczelinę na świecy. W większości przypadków fabryczne kable i normalne świece przeżywają to bez problemów.. ale są sytuacje że tak się nie dzieje co widać u kolegi rozpoczynającego ten wątek.

Napisano

Faktycznie mój błąd z tym narastaniem napięcia do momentu przerwy w obwodzie , oczywiście masz racje że napięcie indukuje się dopiero od momentu przerwy waytogo.gif

Dzięki za wyjaśnienie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.