Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AR 146 1,9 JTD

Featured Replies

Napisano

Rocznik 2000. Warto się w coś takiego ładować? Jakie są plusy i minusy?

Napisano

> Rocznik 2000. Warto się w coś takiego ładować? Jakie są plusy i

> minusy?

tez szukalem ostatnio - minus, prawie kazdy egzemplarz ma do roboty zawieszenie, oprocz tego znalezc w dobrym stanie graniczy z cudem...

Ja dalem sobie spokoj no.gif Za duzo jezdzenia i ogladania trupow...

Polecilbym jedno w Warszawie, czarne, za okolo 11 tysi na otomoto (z reszta dziewczyna zrzeszona w AlfaHolikach), samochod ma naprawde taki przebieg jaki ma, tylko zawieszenie cale przod do roboty i przeplywka napewno, bo nie jedzie jak powinien... reszta naprawde zadbana, jednak cena za wysoka, a dziewczyna nie jest skora to negocjacji i upiera sie ze zawieszenie ma super, bo tak jej powiedzieli w Warsztacie... nie mowie oczywiscie o sprzegle, ktory w kazdym z 6 ogladanych przeze mnie egzemplarzy bylo do wymiany...

Ogolnie masakra...

Napisano
  • Autor

> tez szukalem ostatnio - minus, prawie kazdy egzemplarz ma do roboty

> zawieszenie, oprocz tego znalezc w dobrym stanie graniczy z

> cudem...

> Ja dalem sobie spokoj Za duzo jezdzenia i ogladania trupow...

> Polecilbym jedno w Warszawie, czarne, za okolo 11 tysi na otomoto (z

> reszta dziewczyna zrzeszona w AlfaHolikach), samochod ma

> naprawde taki przebieg jaki ma, tylko zawieszenie cale przod do

> roboty i przeplywka napewno, bo nie jedzie jak powinien...

> reszta naprawde zadbana, jednak cena za wysoka, a dziewczyna nie

> jest skora to negocjacji i upiera sie ze zawieszenie ma super,

> bo tak jej powiedzieli w Warsztacie... nie mowie oczywiscie o

> sprzegle, ktory w kazdym z 6 ogladanych przeze mnie egzemplarzy

> bylo do wymiany...

> Ogolnie masakra...

A właśnie jak tam z zawieszeniem przednim? z tego co się orientuje to auto na płycie bravo/brava/marea jest. Zawias też jest wymienny? Auto jest ściągane z niemiec więc jest szansa że zawias ma ok, pozatym zostało by dokładnie prześwietlone w warsztacie wyspecjalizowanym w AR. Inna sprawa że daleko nie trzeba jechać bo auto prawie pod moim domem stoi...

Napisano

> A właśnie jak tam z zawieszeniem przednim? z tego co się orientuje to

> auto na płycie bravo/brava/marea jest. Zawias też jest wymienny?

> Auto jest ściągane z niemiec więc jest szansa że zawias ma ok,

> pozatym zostało by dokładnie prześwietlone w warsztacie

> wyspecjalizowanym w AR. Inna sprawa że daleko nie trzeba jechać

> bo auto prawie pod moim domem stoi...

zawias jest praktycznie taki asm jak w bravo..... u mnie np. jezdzi caly gwintowany zestaw dedykowany do bravo hgt devil.gifok.gif i wszystko super pasuje ok.gif

Napisano

> A właśnie jak tam z zawieszeniem przednim? z tego co się orientuje to

> auto na płycie bravo/brava/marea jest. Zawias też jest wymienny?

> Auto jest ściągane z niemiec więc jest szansa że zawias ma ok,

> pozatym zostało by dokładnie prześwietlone w warsztacie

> wyspecjalizowanym w AR. Inna sprawa że daleko nie trzeba jechać

> bo auto prawie pod moim domem stoi...

naprawy zawieszenia bardzo tanie, pasuje od marei ok.gif czyli latwo i tanio dostepne... jezeli masz pewniaka na oku to dokladnie sprawdz i szerokiej drogi waytogo.gif

Napisano

> Rocznik 2000. Warto się w coś takiego ładować? Jakie są plusy i

> minusy?

Co chcesz konkretnie wiedzieć? Jeżdżę dokładnie takim autem, więc chętnie pomogę.

Napisano

> Co chcesz konkretnie wiedzieć? Jeżdżę dokładnie takim autem, więc

> chętnie pomogę.

Hejko

No dobra, piszta jak tam u Was ze spalaniem wink.gif

Jakiegos tam zboczenia to nie mam na tym punkcie, ale chociaz mozesie ruszy to forum wink.gif

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Co chcesz konkretnie wiedzieć? Jeżdżę dokładnie takim autem, więc

> chętnie pomogę.

Chce wiedzieć wszystko cfaniaczek.gif Plusy dodatnie, plusy ujemne i takie tam inne grinser006.gif

Napisano

> tez szukalem ostatnio - minus, prawie kazdy egzemplarz ma do roboty

> zawieszenie, oprocz tego znalezc w dobrym stanie graniczy z

> cudem...

o zawiasie w 146 złego słowa nie powiem, oryginalne wahacze przednie wytrzymują 80 tys., a tyłu same tuleje wymiana po 160 kkm. Chiałbym żeby w 156 tyle wytrzymywało a nie co roku kompletny przód do wymiany...

Wszystko pasuje od marei - więcej pewnie dowiesz się na sąsiednim kąciku.

Napisano

> o zawiasie w 146 złego słowa nie powiem, oryginalne wahacze przednie

> wytrzymują 80 tys., a tyłu same tuleje wymiana po 160 kkm.

> Chiałbym żeby w 156 tyle wytrzymywało a nie co roku kompletny

> przód do wymiany...

> Wszystko pasuje od marei - więcej pewnie dowiesz się na sąsiednim

> kąciku.

No nie tak do końca. Amortyzatory na przykład są inne niż w wersjach benzynowych, co jest np. minusem, ponieważ są holernie drogie.

Cała reszta to prawda.

Ja mam 145 z tego rocznika i z takim silnikiem.

Napisano

> Chce wiedzieć wszystko Plusy dodatnie, plusy ujemne i takie tam inne

Ja jestem z auta bardzo zadowolony. Po pierwsze stać mnie na nie, nie jest przesadnie drogie w utrzymaniu, części można dostać na rynku wtórnym, nowych zamienników też jest sporo. Zawieszenie jest dość wytrzymałe (przednie wahacze przejechały 60 tyś, tył jeszcze dobry) i zapewnia bardzo dobre prowadzenie. Jak wszystko jest odpowiednio pospinane, to auto prowadzi się rewelacyjnie, jest dość sztywne.

Co do samego silnika, to nie ma bolączek, grubsze naprawy jak w każdym doładowanym dieslu - sprzęgło, koło dwumasowe, turbina. Dwa pierwsze elementy wyrobiły u mnie do 250 tysięcy, sprężarka działa dalej bez zarzutu. Trzeba uważać jedynie na miskę, która jest aluminiowa i kosztuje masakrycznie dużo (ok 1000zł i poza ASO ciężko ją dostać). Motor jest naprawdę dynamiczny jak potrzeba, a jak go wyczujesz, to w mieście schodzisz poniżej 6 litrów. Mój rekord na trasie - 4,8.

Na plus mogę dodać pakowność (bagażnik jest ogromny, po złożeniu siedzeń to już w ogóle).

Z minusów - przymarzające drzwi, bolączka wszystkich Alf z lat 90tych. Na szczęście silikon do uszczelek reguralnie stosowany i problem znika. Zacinające się stacyjki, u mnie padła przy 190 tyś. Następną rzeczą są wszystkie małe kółka dwumasowe przy silniku. Oprócz zamachu masz takie na alternatorze, na wale i chyba jeszcze ze 2 miejsca. Jak się posypią, trzeba robić od razu i do zakupu zostaje chyba tylko ASO. Ja kupiłem np. cały alternator, bo na poprzednim kółko po prostu się rozpadło po 2 dniach lekkiego piszczenia. Koszt - 170zł.

Auto fabrycznie stoi nisko, więc trzeba się przyzwyczaić i wyczuć, na który krawężnik lepiej się nie pchać. No i lampy przednie - oberwane soczewki, dodatkowo się wypalają. U mnie są już dość słabe, w nocy nie zawsze widać odpowiednio. Ale to raczej nic dziwnego - ojciec miał poprzednio Primerę na soczewce, auto kupione w salonie, i po 7 latach użytkowania światła również były mocno mizerne.

2, 3 razy do roku trzeba wymieniać filtr przeciwpyłkowy, bo szybko się zapycha i szyby momentalnie zaczynają parować. Po wymianie jak ręką odjął. Ja się już przyzwyczaiłem.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam!

Od marca tego roku mam 145 JTD. Auta szukalem ok. 2 miesiecy, glownie na zagranicznych stronach. W koncu udalo mi sie kupic w Niemczech od prywatnej osoby- tez milosnika Alfy. Auto w limitowanej serii Edizione Sportiva, czyli obnizony zawias, felgi Zender z oponami 215/40/16, itd. Za auto zaplacilem tyle, ile mniej wiecej bym zaplacil w Polsce. Ale bylo w naprawde swietnym stanie i zdecydowalem sie na zakup.

Po przekroczeniu granicy zaczely sie stuki w zawieszeniu oraz na zakretach czulem, ze tylny amortyzator jest slaby. Wymienilem prawa koncowke drazka kierowniczego (ok.35zl), lewy wahacz, poniewaz jedna tuleja byla luzna, a nie chcialo mi sie bawic w jej zbijanie, takze zmienilem caly wahacz (100zl) oraz tylne amorki (180zl/para). Oprocz tego wiadomo geometria zawieszenia, wszelkie plyny, filtry i rozrzad jak w kazdym uzywanym aucie. W czasie wakacji wymienilem chlodnice wody (Valeo 500zl, niestety brak tanszych zamiennikow do JTD). Radiatorki byly doslownie spruchniale. Chlodnica byla szczelna, ale obawialem sie ze moze nie wytrzymac letnich upalow i zmienilem ja. Z podobnym skorodowaniem spotkalem sie kiedys w Fiacie Bravo Diesel oraz Alfie 156 JTD.

Auto kupilem jak mialo 180 tys. km, teraz ma 203 tys. km. Jezdze glownie w trasie, z predkosciami 90-130km/h. Srednie spalanie to ok. 5,5 l/100km. Podczas spokojnej podrozy wakacyjnej w dwie osoby, bagaze i wlaczona klima, udalo mi sie zejsc do 5 litrow (caly czas na kolach 215/40/16). Pewnie mozna jeszcze mniej, ale nie lubie "kapeluszniczego" stylu jazdy.

Mialem jedynie jedna przygode. Pekl napinacz paska klinowego, skrzywil sie i scielo pasek. Napinacz kosztowal ok. 80zl, pasek 50zl.

Ogolnie jestem bardzo zadowolony z tego samochodu. Obawialem sie jak bedzie z trwaloscia zawieszenia, szczegolnie na obnizonym zawiasie i niskim profilu, jednak niepotrzebnie. Zrobilem nim ponad 20 tys. km po naszych bezdrozach i na razie wszystko jest ok. Mimo przebiegu ponad 200 tys. km w srodku nie ma problemow z trzeszczacymi plastikami. Jakosc montazu w ostanich modelach 145/146 jest bardzo dobra.

Jak koledzy wyzej pisali, duzo czesci jest wspolne z Fiatem, np wahacze z Fiata Marea, Coupe. Ogolnie tu jest jeszcze proste zawieszenie, takze serwisowanie nie bedzie drogie ani trudne. Jedynie przednie amortyzatory do JTD sa dosc drogie (ok. 250-300zl/szt.), niestety nie podejda od wersji benzynowych.

Jesli moge doradzic, szukaj zadbanego egzemplarza. Wszelkie zaniedbania moga potem wyjsc ze zdwojona sila i doprowadzenie auta do przyzwoitego stanu bedzie kosztowne.

Plusy:

+ malo popularne auto

+ dosc pojemne wnetze

+ swietne fotele i pozycja za kierownica

+ dosc dobra dynamika

+ spalanie

+ dostepnosc i ceny wiekszosci czesci zamiennych

Minusy:

- duzy promien skretu

- maly schowek w desce rozdzielczej

Pozdrawiam!

Krzysiek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.