Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Felicia 1.6 AEE - spadek i wiesznie się obrotów

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam problem z Felicią 1.6.

Na benzynie śmiga jak złoto i nie ma żadnych problemów, ale mam problem z LPG.

Mianowicie lubi spadać z obrotów (zamiast zatrzymać się na ok 800 obr/min, spada do 300 - 400 i po chwili wzrasta na 800) przy hamowaniu i późniejszym wyrzuceniu na luz (nie zależnie od tego czy na luzie, czy hamuję silnikiem), oczywiście przy nominalnej temperaturze silnika, a jak znowu postoję w korku i temp znacząco wzrośnie (załączy się wiatrak) to wiesza się na ok 1500obr/min (czasem o nawet przegazówka nie spowoduje zejścia do normalnych obrotów).

I jeszcze jedna sprawa. Z samego rana ma problem z przejęciem na LPG, nawet przy 70° płynu chłodniczego. Przełączę ją raz i nic, z powrotem na benę i po chwili znowu na gaz i już idzie.

Auto ma: powymieniane wszystko co mogło by powodować zasysanie lewego powietrza w dolocie, przepustnica jest nowa i czysta (na starej też się to działo), nowy reduktor (na starym też były te problemy, na nowym przejechane ok 800 km) bez czujnika temperatury, Sterownik LCS A/1-V05-ER.

Mam jeszcze pytanie. Do czego służą piny pozaznaczane na czerwono i zielono na fotkach w w/w sterowniku?

Zielonego we wtyczce nie ma wcale, a przy czerwonym jest ucięty kabel?

607741fa1c57afdam.jpg cad62b69c8a33436m.jpg

Wie ktoś co może być przyczyną takiego zachowania?

Napisano
  • Autor

Widzę że nikt nie wie jak mi pomóc frown.gif

Dziś chciałem wyczyścić silnik krokowy i podczas przecierania szmatką w ręce zostało mi "serce" które ma za zadanie zastawiać dopływ gazu do miksera (to metalowe na fotce - po prostu się wykręciło).

skrok4.jpg

Poskładałem to z powrotem. Auto chodzi ale jako bardziej mułowato. Czy to może być przyczyna moich problemów?

Napisano

Trzeba sprawdzić czy wszystki parametry instalacji są właściwie ustawione przez podłączenie sie laptopem. Co do problemów z obrotami po wyrzuceniu na luz w trakcie jazdy, to wygląda na typowy problem II gen w silnikach MPI z kolektorem tak ustawionym, że łapie powietrze wpadające pod ciśnieniem. Są dwa rozwiązania . Mniej profesjonalne zmienić dolot aby powietrze nie wpadało do niego podczas jazdy. Drugie profesjonalne - dorobić między wlotem a komorą II stopnia rurkę kompensującą różnice ciśnień(tzw kompensacja - poszukaj w historii i w manualach)

Napisano
  • Autor

tylko w felci wlot powietrza znajduje się bezpośrednio pod zderzakiem i nie ma możliwości bezpośredniego wpadania powietrza.

beztytuutw1.th.jpg

Jakoś tak to wygląda, a przy 120 na autostradzie wyrzucę na luz i nie ma żadnego zafalowania, wiec racze to nie to. To się dzieje tylko przy wyrzuceniu na luz z niższego zakresu obrotów. Z resztą próbowałem wszystkich możliwości i kombinacji z dolotem i nic nie dało crazy.gif

A co z wieszaniem się obrotów? Mnie się wydaje że jedno wiąże się z drugim.

W tym tygodniu jadę do gaziarza na regulację, bo reduktor jest po wymianie (stary powiedział dość), ale zastanawia mnie to że w zasadzie i na starym reduktorze (zużytym) jak i na nowym (co prawda jest w końcowej fazie układania się, ale regulacja była) dzieje się to samo (na starym pewnego dnia zaczęły się dziać te szopki, a wcześniej było wporzo.)

Napisano

Rozumiem. Czyli to nie problem dolotu. Kojarzę że w skodach lekiem na pracę silnika na LPG jest stosowanie MAP emulatora. Nie pamiętam jednak czy dotyczyło to problemu jałowych obrotów czy czegoś innego.

edit:

O znalazłem coś.

Quote:

Stosowanie tego emulatora jest zalecane przez firmę LOVATO tylko dla jednostki 1.3MPI w Felicii oraz jednego z silników Toyoty – jakiś powód musi być. Zastosowanie emulatora ma na celu stabilizowanie obrotów biegu jałowego. Faktycznie w samochodach bez tego emulatora można zauważyć czasem bujanie się obrotów na biegu jałowym (np. u mnie wg VAG-COM obroty co kilka sekund spadają do 768 wobec nominalnych 800). Emulator ten powinien być składnikiem instalacji II generacji w.Felicii 1.3MPI, jednakże gazownicy często oszczędzają i nie dodają go, należy zastanowić się czy koniecznie jest on nam potrzebny i ewentualnie gnębić gazownika.

do poczytania tutaj

Napisano
  • Autor

Być może to jest to, ale zastanawiające jest że te "szopki" dzieją się od pewnego czasu. Wcześniej nie było tych problemów i skoda pracowała dobrze.

Ten typ silnika jest ze stajni VW i tu powinna być sekwencja (plastikowy kolektor), ale poprzedni właściciel tu wsadził II gen (oszczędności angryfire.gif). Nie ma żadnych strzałów w kolektor.

Wydaje mi się że albo to wina nastaw, albo podzespołów (krokowiec, centralka)

Napisano
  • Autor

Jest jeszcze jedna rzecz.

Zapomniałem o tym bo ostatnio nie dawało mi się we znaki, aż do wczoraj.

Jadąc drogą i chcąc żeby auto się szybko zebrało (np przy wyprzedzaniu) wcisnę jej mocniej gaz to jest dziura (nawet się minimalnie nie zbiera), a później dostaje takiego kopa że w fotel wgniata.

Dzieje się to niezależnie od tego na którym biegu jadę, niezależnie od prędkości auta i prędkości obrotowej silnika.

Co może być przyczyną takiego zachowania?

Dodam jeszcze że auto od momentu wymiany reduktora ma ustawioną trochę bogatszą mieszankę (w piątek jadę na ustawienie już optymalnego składu mieszanki), a na starym reduktorze nie odczuwałem czegoś takiego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.