Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie pali na dwa gary

Featured Replies

Napisano

Pech. Oto krótka relacja z dzisiejszego dnia.

Wracając do domu gaśnie auto (lpg) przełączam na benzynkę - chodzi jakby chciało a nie mogło. Połowa mocy, cieżko odpala i tylko na benzynie, pracuje jak traktor. Doturlałem się na parking.

Wymieniłem świece, kopułkę palec przewody (bo miałem w zapasie używki ale sprawne). Dalej to samo.

Ściągam kable, na rozruszniku sprawdzam iskrę - wszędzie taka sama. Jednak po odpaleniu i ściągnięciu kabli z dwóch prawych cylindrów silnik dalej pracuje bez zmian. Czyli te gary nie palą.

Brak objawów uszkodzonej upg - znaczy spaliny ok i woda ok. Jutro muszę zaholować do mechanika. Od czego zacząć sprawdzać ? Co to może być?

Napisano

to na 99% UPG, wypaliła się między cylindrami.

Napisano

> Sw-ce

Piszesz Świece czy Świętochłowice hmm.gifhahaha.gif

Napisano
  • Autor

> to na 99% UPG, wypaliła się między cylindrami.

Jest jakiś domowy sposób sprawdzenia uszczelki?

tzn bez rozkręcania i bez przyrządu do sprawdzania kompresji?

Napisano

hmm... bez sprawdzania kompresji... u mnie przy przegazówce palił na wszystkie... ale czy to dobry sposób to nie wiem, najlepiej chyba będzie sprawdzić kompresję.

Napisano

niegdyś gdy byłem w posiadaniu Fiata CC 900 też mi nie palił na jeden garnek,znaczy przy starcie silnika bo potem się obudził do życia i było ok.Jak było wilgotno na powietrzu to już wogóle.Wymieniłem świece,kable,nawet naprawiałem u mechanika zawór na tym garze...i nic...podejżenie padło na pierścienie w tym tłoku ale baaardzo wiele osób zaprzeczało temu....nie wiem co dalej się z nim dzieje(z tym garem) ale wiem że auto jeździ.Wujas go kupił i nie narzeka...W uno jak jest wilgotno też potrafi delikatnie zażucać na śiwecy...ale chodzi beż zarzutu...ogólnie gdzieś czytałem że przy wilgotnym powietrzu Fiaciory min.CC Uno Tipo maja to do siebie.

Napisano
  • Autor

To była UPG. Między dwoma cylindrami wypalona uszczelka na szerokość 1cm (nie ma śladu po metalowych obręczach w tym miejscu).

Dziś myślałem że naprawię. Przy dokręcaniu śruby nr 9 ukręciłem ją.

Udało mi się wykręcić dolną część z bloku. Jutro dokupię śrubę.

Ktoś wie jakim maksymalnym momentem można potraktować śrubę? Tylko nie pisać, że do 30Nm a potem dwa razy po 90 stopni bo mnie krew zaleje.

Napisano

> 30Nm a potem dwa razy po 90 stopni bo mnie krew zaleje.

Dokładnie tak biglaugh.gif Ja dokręcałem na wyczucie.

Napisano

> Dokładnie tak Ja dokręcałem na wyczucie.

Z tym wyczuciem trzeba uważać. Tez tak dokręcałem głowice to mi się rozszczelniła po pół roku. 2 tyg temu jak wymieniałem ponownie uszczelke, to po przejechaniu ok 500km zdjąłem pokrywę rozrządu i dokręciłem śruby ponownie... okazało się że zrobił się na niektórych minimalny luz. Poza tym jak narazie śmiga wszystko ładnie.. wink.gif

Napisano

> Z tym wyczuciem trzeba uważać. Tez tak dokręcałem głowice to mi się

> rozszczelniła po pół roku. 2 tyg temu jak wymieniałem ponownie

> uszczelke, to po przejechaniu ok 500km zdjąłem pokrywę rozrządu

> i dokręciłem śruby ponownie... okazało się że zrobił się na

> niektórych minimalny luz. Poza tym jak narazie śmiga wszystko

> ładnie..

Równomiernie dokręcałem, żeby nie szarpać, ale mocno i po tygodniu dociągałem, ale w moim przypadku nie zrobiły się luzy. Zależy to pewnie od uszczelki, im grubsza tym większa szansa na zrobienie się luzu.

Napisano

> To była UPG. Między dwoma cylindrami wypalona uszczelka na szerokość

> 1cm (nie ma śladu po metalowych obręczach w tym miejscu).

> Dziś myślałem że naprawię. Przy dokręcaniu śruby nr 9 ukręciłem ją.

> Udało mi się wykręcić dolną część z bloku. Jutro dokupię śrubę.

> Ktoś wie jakim maksymalnym momentem można potraktować śrubę? Tylko

> nie pisać, że do 30Nm a potem dwa razy po 90 stopni bo mnie krew

> zaleje.

Mi tak samo wypaliła się uszczelka pomiędzy 3 a 4 cylindrem licząc od paska rozrządu,a Tobie pomiędzy którymi cylindrami się wypaliła?

Napisano

> nie pisać, że do 30Nm a potem dwa razy po 90 stopni

Tak dokręcać trzeba bo podczas dokręcania uszczelka się zgniata i zmniejsza grubość i nie da się przez to określić momentu dokręcania.

Napisano

> To była UPG. Między dwoma cylindrami wypalona uszczelka na szerokość

> 1cm (nie ma śladu po metalowych obręczach w tym miejscu).

> Dziś myślałem że naprawię. Przy dokręcaniu śruby nr 9 ukręciłem ją.

> Udało mi się wykręcić dolną część z bloku. Jutro dokupię śrubę.

> Ktoś wie jakim maksymalnym momentem można potraktować śrubę? Tylko

> nie pisać, że do 30Nm a potem dwa razy po 90 stopni bo mnie krew

> zaleje.

Zgodnie z książka tak się dokręca jak napisałeś sprawdziłem. moja sugestja jak bedziesz dokręcał głowice to tylko kluczem dynamometrycznym na wyczucie nie dokręcisz jednakową siła wszystkich nakretek chyba ze masz takie wyczucie mechaniora i nakretek nie zrywasz. Brak jednakowego momentu dokrecenia może pokręcić się głowica ale tez nie musi. zaopatrzenie w nakrętki serwis czyli orginały a nie rzemiosło ewentualnie szrot wtedy bedziesz mial wszystkie jednakowe czyli pracowały w temperaturze. na marginesie dodam kiedyś miałem malucha i tez uszczelka poszła pod głowicą moment dokręcania był chyba tez 30Nm po konsultacji ze znajomym mechanikiem, który zajmuje sie tylko silnikami doradził bym dokręcił odrazu i tak zrobiłem. śmigałem maluszkiem prawie 4 latka i nic sie nie działo.

Napisano
  • Autor

I zrobione smile.gif śmiga jak talala. Od razu czuć kilka koni więcej. Uszczelka Getz (podobno dobra) 50zł. Komplet śrub też Getz 25zł (niedrogo jak na 10szt). Mam nadzieję że więcej tego robić nie będę.

po 90 stopni dokręcałem dynamometrycznym z ustawieniem 110Nm (tyle jest w polonezie podobno) i nie pyknęło.

Acha na ulotce śrub jest rysunek z inną kolejnością dokręcania i moment 40 a nie 30Nm. Ja jednak trzymałem się książki.

Pozdrawiam.

Napisano

Zrobiłem ja taką próbę.Po normalnym dokręceniu 2*90 stopni poluzowałem trochę i następnie dokręciłem kluczem dynamometrycznym ale nie tym razem pstrykającym tylko wskazówkowym.Gdy nakrętka pomału dokręcana znalazła się wtym miejscu co przed odkręceniem to wskazówka pokazywała 55 Nm.To znaczy , że przykręcając głowicę z uszczelką używaną należało by dokręcać kluczem dynamometrycznym do takiego momentu obrotowego,a 2*90 stopni służy do zgniatania uszczelki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.