Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Badziewny reduktor ?

Featured Replies

Napisano

Witam !

Mam pewien problem smile.gif

W tamtym roku kupiłem sobie samochód Daewoo Nubira II 2.0.

Jak kupowałem samochód miał on około 150tys km i założoną w ASO Daewoo w 2000r instalację II-generacji Elpigaz (reduktor Emmegas , komputer Voila Plus).

Były jednak problemy bo dopiero na LPG działał poprawnie jak silnik nagrzał się do temp. powyżej gdzies 80 stopni czyli po 2-3km.

Jako że dziennie pokonuję 38km (2x19km) miałem wtedy spalanie trochę powyżej 10 LPG (+ to co zużyłem benzyny czyli dziennie na przejechanie 4-6km).

Pojechałem do gazowników i powiedziano mi że reduktor jest do kitu i zaproponowano mi zakup nowego.

Zaproponowano mi lepszy od posiadanego. Chciałem aby miał lekki zapas mocy. Zaproponowano mi Elpigaz Vega Super lub Super Plus.

Niestety na reduktorze nie ma żadnej naklejki i nie wiem jaki faktycznie mi zamontowano ...

Ale od montażu spalanie mi mocno wzrosło. Wzrosło do minimum 14L aż do prawie 16L LPG.

Tyle że po wymianie odpalałem już na benzynie , wciskałem mocniej pedał gazu i po chwili jechałem już na LPG.

Regulacje (u wielu gazowników) nie pomagały ...

Albo robili mi z samochodu "muła" albo rakietę wink.gif ale różnice w spalaniu nie były jakiejś drastyczne.

Najdziwniejsze jest to że reduktor ma tylko 2 śruby regulacyjna. Pierwsza śruba to regulacja obrotów jałowych , a druga to bypass.

Nie ma żadnej regulacji czułości ...

Dzwoniłem do fabryki i powiedziano mi że te reduktory mają tylko 2 w/w śruby i to wszystko i nie trzeba ustawiać żadnej czułości i itd ...

Niestety gazownicy nie dawali sobie rady i spalanie było ciągle wysokiej ...

Sonda sprawdzali sprawna , krokowiec także ...

Wymieniłem mikser nawet na inny - i żadnej poprawy ...

Po przeczytaniu dobrych opinni na temat BLOSa postanowiłem zainstalować to urządzenie.

Fakt były momenty że spało mi troszkę mniej , ale w większości tyle samo co na II-generacji ...

Teraz spalanie mam >15L LPG ...

W tamtym roku sprawdzałem spalanie na benzynie i wynosiło 9,7L.

I teraz pytanko.

Silnik ma 133KM. Reduktor mam albo do 140KM albo powyżej 140KM (niewiem bo reduktor nie ma naklejki).

Czy jest to możliwe że mam za "mocny" reduktor i dlatego mam tak duże spalanie ????

Czy może dla tego że nie ma regulacji czułości ?

Bo BLOS to instalka I-generacji więc tutaj omijamy całą elektronikę i sondę lambda w samochodzie , więc chyba winowajcą dużego spalanie może być tylko reduktor ?

Jakie macie doświadczenia z tymi reduktorami ?

Bo ja chyba żałuję że posłuchałem specjalisty i kupiłem "lepszy" reduktor. Na tym starym spalanie było bardzo fajne , a na tym nowym ...

Co do stylu "jazdy" to starałem się i staram delikatnie używać pedału gazu , przełączac szybko biegi , przełączałem biegi przy około 2500obr , starałem sie hamować silnikiem ...

Zatankuję jeszcze raz paliwo (benzynę) i zobaczę jakie obecnie uzyskam spalanie.

Byłem ostatnio na regulacji instalki. Gościu ustawił mi na analizatorze spalin L=1,03 przu obrotach jałowych i przy 3500obr.

Spalanie mi lekko spadło ale jest ciągle powyżej ... 15L LPG ..

Zastanawiam się czy gazownik nie sprzedał mi badziewia frown.gif

Bo nie rozumiem , czemu na starym reduktorze spalanie było tak małe (nawet jakby doliczyć benzynę) a na nowym niestety wzrosło ?

PS. Oczywiście są korki większe niż "kiedyś" . Co tydzień pracuję w innych godzinach (6-7-8) więc ruch i wielkość korków jest inna. Niestety nie zauważyłem jakiejś zmiany w spalaniu ...

Napisano

A jesteś pewien, że instalacja jest szczelna ? Mi w Lanku po założeniu BLOSa spalanie nie spadło więcej niz o 0.5l czyli w granicach błędu. Za to dynamika lepsza.

Ja mam w NUII 2.0 jakiegoś BRC i średnie wychodzi 12,5l na zwykłym mikserze (parownik ma na pewno zrobione już z 80 tys bez regeneracji). Jak na mój gust to ustawiłbym mieszanke nieco ubogą na BLOSie i obserwował. Jednak na podstawie doświadczenia Lanosa mogę powiedzieć, że z miejskich 12l z ubogim BLOSem zszedłem do 11l, ale nie była to już dynamiczna jazda (w trasie przy ok 140km/h różnica była 12.5 na bogatym do 10l na biednym - zostałem na ustawieniu 11l)

Napisano

Juz nuki_tsw (o ile sie nie myle) zauwazyl czas jakis temu (przy okazji Twojego lub mojego watku), ze mamy ten sam problem, a raczej problem z reduktorem vega elpigazu

Byc moze jest to brak wiedzy serwisantow elpigazu nt jakis podstepnych ustawien (tyle, ze ja mam leonardo01)

Napisano
  • Autor

Kiedyś mi sprawdzali szczelność i niby ok ...

Czy robili to fachowo to nie wiem ...

Z tego co pamietam psikał sprayem w okolicy reduktora tylko.

Nic więcej nie sprawdzał bo stwierdził że jakby była nieszczelność w innym miejscu to by mi gaz uciekł baaardzo szybko ...

Ale zakładając że przed wymianą reduktora spalanie było małe a zaraz po założeniu spalanie wzrosło ...

Więc chyba mała szansa aby zaraz po montażu się "rozszczelniło".

Gaz czuję tylko rano jak odpalam , ale to normalne bo reduktor zimny.

Jakby była instalka nieszczelna było by czuć mocno gaz.

Ja obstawiam niestety reduktor frown.gif

Ale szukam innych którzy mają reduktor Elpigaz Vega ...

Najchętniej wywalił bym to gówno na śmietnik , ale szkoda mi kasy bo z montażem płaciłem chyba 300 czy też 400zł frown.gif

A sam reduktor jest niemalże nowy (20tys przebieg)

Napisano
  • Autor

> Byc moze jest to brak wiedzy serwisantow elpigazu nt jakis

> podstepnych ustawien (tyle, ze ja mam leonardo01)

I to mnie martwi ...

Zaufałem "specjaliście" z sieci Elpigazu (miałem instalkę Elpigazu i glupi pomyślałem że najlepszy reduktor i specjaliści będą w sieci LPG która montuje instalki Elpigazu) i tak zamontowałem "polecany" reduktor. Kazałem zamocować najmocniejszy , bo wolałem mieć zapas mocy smile.gif

Miał być lepszy od starego Emmegas ...

A jak na razie wydaje się gorszy , bo spalanie mi wzrosło od jego montażu i wygląda że winowajcą jest ... reduktor ...

No chyba że gazownicy mimo że mają "certyfikaty Elpigazu" nie potrafią i nie znają się na produktach Elpigazu ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.