Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

3.0 V6 CDTI

Featured Replies

Napisano

panowie co sądzicie o tych silnikach??? czy moc jak na 3 litry nie jest za mała? kolega w E-61 z tej pojemności ma 230 kucy no i do tego x-drive ale nie o tym jest ten wątek, kto jest producentem tego silnika ISUZU?? jak z awaryjnością tych silników i jak się one sprawują np. w Signumie??? czy warto na te silniki wogóle patrzeć czy raczej w 1.9 CDTI fiatowskie???

aha no i szukałem ale chyba słabo się starałem jakie są osiągi Signuma z 1.9 i dla porównania 3.0 oczywiście w roli przypomnienia 1.9 120 koni wogóle mnie nie interesuje ( nigdy więcej słabego motoru)

Napisano

dokladnie silnik ten jest produkji ISUZU konstrukcja bardzo podobna do 1,7. Te same silniki jezdza w Saabach. A co do awaryjnosci jak kazdy diesel, wrazliwe na przegrzanie i marnej jakosci paliwo.

Napisano

silnik ma wade konstrukcyjna, ktora pojawia sie w momencie jazdy na dlugich trasach z duza szybkoscia. Przegrzewa sie i wywala caly plyn chlodzacy.

Napisano

> silnik ma wade konstrukcyjna, ktora pojawia sie w momencie jazdy na

> dlugich trasach z duza szybkoscia. Przegrzewa sie i wywala caly

> plyn chlodzacy.

O długiej jeździe z dużą (bliską maksymalnej) szybkością, to chyba w każdej instrukcji przestrzegają nono.gifsmile.gif

Napisano

> a macie może porownanie osiągów 1.9CDTI 150 KM a 3.0 V6 CDTi???

Nie lepiej chipa zasadzic do 150KM? Moc wyjdzie ta sama, z tego co czytam to ten 1.9 kulturke mimo 4cylindrow ma bardzo dobra, a roznica 1.1l pojemnosci to juz w sumie jest roznica chyba dwoch progow przy stawce OC hmm.gif

Napisano

Przy rozsądnej jeździe i lekkiej nodze na trasie zejdzie poniżej 6 litórw? (mówie o 3,0) I jak ze spalaniem w miescie?

• 4 miesiące później...
Napisano

odkopuję stary wątek co by nie zakładać nowego grinser006.gif- potrzebuję waszej pomocy- trafia mi sie Opel Vectra 3.0 CDTI ( oznaczenie CDTiFR6)w wersji kombi w manualu!

Samochód jest z 2005 roku i ma prawdziwe 94 tkm- i pytania jak ze spalaniem trwałością , najczęstsze usterki, koszty eksploatacyjne ( wymiana rozrządu etc) na co zwrócić uwagę- chodzi o silnik ten konkretny

z góry dziękuję za sugestie waytogo.gif

Napisano

> odkopuję stary wątek co by nie zakładać nowego - potrzebuję waszej

> pomocy- trafia mi sie Opel Vectra 3.0 CDTI ( oznaczenie

> CDTiFR6)w wersji kombi w manualu!

> Samochód jest z 2005 roku i ma prawdziwe 94 tkm- i pytania jak ze

> spalaniem trwałością , najczęstsze usterki, koszty

> eksploatacyjne ( wymiana rozrządu etc) na co zwrócić uwagę-

> chodzi o silnik ten konkretny

> z góry dziękuję za sugestie

ja jedynie słyszałem, ze ceny materiałów eksploatacyjnych i części zamiennych są bardzo wysokie i często występują tylko w oryginale. Potraktuj tą informację jako do sprawdzenia bo ja tylko tak słyszałem albo czytałem na vkp.

Napisano

Słyszałem o opuszczających się tulejach cylindrowych w tym silniku, przy niewielkim przebiegu. Czytałem gdzieś kiedyś o tym, tylko teraz nie mogę znaleźć tego. Z tego co jeszcze pamiętam to chodziło o ubytki płynu chłodniczego i o to, że silnik zbyt mocno się nagrzewał, radą na to była wymiana UPG na grubszą.

O jest:

Quote:

Witam wszystkich,

Tak, to prawda. Nie przesadziłem. Dojechałem swoim 3.0 TiD do Trollhatan i z powrotem. Lądem.

5217 km w tydzień. To chyba nieźle. Średnie spalanie 7,2 na autostradzie, a Vmax pociągnąłem 180 bo nie chciałem przeginać (vide Królik2002 sad ). Średnio 150 km/h.

Ale tak naprawdę nie o tym chciałem napisać. Spotkałem się z szefem serwisu ANA Trollhattan, chyba największy serwis Saab w Szwecji i pogadałem, o co chodzi z tym felernym 3.0 Tid.

Otóż ustalenia są następujące:

1. Wadą największą tego silnika są opuszczające się tuleje cylindrowe przy przebiegu ok. 100 do 150 kkm.

2. NIE MA 3.0 TID bez tej wady, dotyczy ona ABSOLUTNIE wszystkich silników.

3. Przyczyną awarii i zatarć silnika NIE SĄ OPUSZCZAJĄCE SIĘ TULEJE, tylko ubytki płynu chłodniczego, który ucieka przez korek zbiorniczka wyrównawczego. Wskutek opuszczenia się tulei powstaje szczelina między głowicą a blokiem silnika. Ma ona zwykle ok 0,02 do 0,1 mm. Przez tę szczelinę wydobywa się ciśnienie, które przechodzi do układu chłodzenia i wypycha płyn.

Im wyższe obroty (więcej spalin) tym wyższe ciśnienie. Przy 4 tyś obrotów ciśnienie wypycha cały płyn w kilka minut.

4. Przyczyną opuszczania się tulei jest zbyt wysoki bilans cieplny komory silnika. Nie da się z tym nic zrobić.

5. Jedynym rozsądnym sposobem naprawy silnika jeszcze przed zatarciem jest wymiana uszczelki pod głowicami na grubszą. W końcu po coś SAAB tę grubszą uszczelkę o te 0,1 mm produkuje...

Można oczywiście próbować tulejować silnik, ale to chyba przerost formy nad treścią.

6. W interesie firmy SAAB nie jest otwarte przyznanie się do występowania tej wady, bo wiązałoby się to z lawinowo postępującą potrzebą wymiany setek silników. Pośrednio jednak przyznali się produkując grubszą uszczelkę.

7. Nie jest sposobem dolewanie płynu. Przez szczelinę i tak ucieka ciśnienie, a silnik cały czas narażony jest na przegrzanie. Aczkolwiek lepiej dolewać, niż nic nie robić.

8. I jeden plus wśród minusów - tuleje opuszczają się TYLKO RAZ, czyli jak już się opuszczą, to na docelową odległość.

Nie piszę o tym wszystkim, aby się mądrzyć, ale by podzielić się tym, co usłyszałem.

Z pozytywnych wieści - po wymianie uszczelki nie mam ŻADNYCH WYCIEKÓW. Nawet kropelki, a przejechałem już z różną prędkością i w różnych warunkach ok. 8 tysięcy km. Diametralnie zmieniła się na lepszą kultura pracy motoru, elastyczność i spadło spalanie.

Wiem, że wymiana droga. Można próbować walczyć z firmą Saab, ale szanse chyba marne, a z każdym dniem ryzyko zatarcia rośnie.

Poza tą wadą, to naprawdę bardzo porządny silnik laugh laugh laugh laugh laugh

Współczuję Królikowi, bo spotkało go najgorsze. To koszmar wszystkich posiadaczy 3.0 Tid. Mam nadzieję, że uratuje swój bolid i mimo wszystko pozostanie wierny JSM.

Mam prośbę do admina - może warto to przykleić chociaż na trochę. Dużo jest ofert 3.0 Tid, i ludzie cały czas się pytają o co chodzi z tym motorem. Może to komuś pomoże podjąć słuszną decyzję.

Pozdrawiam wszystkich,

Yamro

9-5 3.0 TiD Vector Kombi MY02

Źródło: http://www.saabklub.pl/index.php?option=com_smf&Itemid=218&topic=123671.0

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.