Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik nie chce jezdzic na benzynie, a na lpg dużo pali :-((

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich !

Mam następujący problem, moje punto krótko po założeniu inst. gazowej zaczeło przewlekle chorować !

Przed montażem lpg silnik pracował bez zarzutu, palił na dotyk, równo pracował, samochód płynnie przyspieszał !

Po montażu (lipiec 2007) instalki II gen. al-700, emulator sokrates, reduktor tomasetto, zaczeły sie ciągłe kłopoty z pracą silnika na benzynie. Po odpaleniu na benzynie obroty spadają do ok 600-700 obr/min., po dodaniu gazu na luzie nie chce wkręcać sie wyżej niż 2500-3000 obr/min., gasnie przy próbie ruszenia, objawy jakby nie palił conajmniej na jeden cylinder ! na gwarancji wymienili mi emulator wtrysków na nowy, przez kilka miesiecy było ok, ale od niedawna znowu nie pali na benzynie, musze odpalać awaryjnie na lpg !

Dodam, że na gazie chodzi dobrze, ale strasznie dużo pali 12.5 - 13.5 litrów lpg po wiecznie zakorkowanej Warszawie ! Na początku palił 10 litrów, po ok. 4 miesiącach zaczął te 13 lpg. W serwisie gdzie montowałem tylko drapali sie po pustych głowach i rozkładali rece - oczywiście sonda padła ! W niezależnym warsztacie stwierdzili, że sonda dobra, ale reduktor nie trzyma ustawien, puszcza na wolnych i w mieście nie bedzie palił mniej !

Wymusiłem wymiane reduktora po 40 kkm na nowy, skończyło sie na regeneracji membran i demontażu attuatora i założeniu śruby i kombinowaniu z przesłoną dolotu filtra powietrza ! Spala podobnie te 12.5 lpg/100km, a ja już nie mam siły, bo nie wiem co robić :-(( ! Teraz benzynka taka tania, ale silnik mi na niej nie pracuje, cholera mnie bierze !

Panowie potrzebuje pomocy, gdzie tkwi problem z ta benzyną ! frown.gif

Dodam, że wymieniona pompa benzyny i czyszczone były wtryskiwacze w maju 2008.

Napisano

to jest fiat , więc emulacja na 99,99 %

Napisano

Ustaw w programie od Autronica: Emulacja sondy - zwarcie na masę.

Napisano
frown.gif trafiłeś na jakiś wyjątkowych partaczy. Podejrzewam źle ustawioną emulację sondy lambda. Zrób reset komputera silnika - odłącz klemy z akumulatora na kilka chwil. Nie pal na gazie - spróbuj na benzynie. Jeżeli będzie działał ok to na 100% masz spieprzone ustawienie emulacji sondy.
Napisano
  • Autor

Dzieki,

z tego co wiem, emulacja ustawiona jest "na mase", zakres gorny na 600, a dolny na 400.

Moze ktoś wie, jakie wartości tych parametrów są prawidłowe dla fiatów, mimo ustawienia przebiegu sondy "na mase" ?

czy przez nieprawidlową emulacje mógł sie zepsuć sterownik lpg albo ecu silnika ?

wczoraj po odpięciu klem i resecie ecu, odpalił za 5 razem, ale odrazu wszedł na 1600obr./min. i obroty powoli schodziły wraz z nagrzewaniem silnika do 900obr./min., silnik pracował równo.

Troche szarpał, ale przejechałem 10 km na benzynie, zgasiłem.

Odpalam po 6 godz., przejechałem 1.5 km., i zgasł nagle sam na światłach. Próbuje odpalać parokrotnie na benzynie, rozrusznik kręci, i nic. Tak sie właśnie dzieje, że jak na loterii silnik gaśnie w jakimś momencie,a mnie ratuje wtedy tylko awaryjne odpalenie na lpg ! Istny cyrk, nie mówiąc, że bardzo niebezpieczne przy wiekszej prędkości frown.gif !

Napisano

> Dzieki,

> z tego co wiem, emulacja ustawiona jest "na mase", zakres gorny na

> 600, a dolny na 400.

> Moze ktoś wie, jakie wartości tych parametrów są prawidłowe dla

> fiatów, mimo ustawienia przebiegu sondy "na mase" ?

Te parametry nie mają znaczenia przy ustawieniu "na masę". Teraz kwestia czy poprawnie jest wszystko podłączone w kablologii.

> czy przez nieprawidlową emulacje mógł sie zepsuć sterownik lpg albo

> ecu silnika ?

Nie. Mogła ci się rozwalić mapa adaptacyjna wtrysku paliwa w ECU. Dlatego warto zrobić reset żeby się o tym przekonać bo może przyczyna problemów tkwi gdzie indziej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.