Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kolejne pytania nowego

Featured Replies

Napisano

pacjent 1,4

1. wahania obrotów aż do zgaśnięcia - o co biega i jak naprawić??

2. przy wysprzęglaniu szarpnięcie ??

POmocy wink.gif

Napisano

> pacjent 1,4

> 1. wahania obrotów aż do zgaśnięcia - o co biega i jak naprawić??

Najpierw diagnoza, czy to samo się dzieje jak odłączysz sondę lambda?

Napisano
  • Autor

Dziś jakby mniej objawia się jak się już zagrzeje hmm

Napisano

> Dziś jakby mniej objawia się jak się już zagrzeje hmm

Dlatego pytam czy dzieje się to samo po odpięciu sondy lambda.

Jeszcze raz napiszę, najpierw zdiagnozujemy problem, zagrzej silnik np po dłuższej jeździe po dojechaniu do domu, pozostaw silnik na wolnych obrotach, maska w górę i odepnij wtyk sondy, ten pojedynczy od sygnałów. Napisz jaki efekt.

Sonda zaczyna działanie jak silnik osiągnie temp co najmniej 60 st, dlatego zaczynamy diagnozę przyczyny od sondy.

Napisano
  • Autor

Ok

ale ja jestem ciemna masa i nie wiem gdzie ten wtyk jest

wskazówka temperatury jest raz pionowo raz ciutkę mniej niż pionowo wink.gif

Napisano

> Ok

> ale ja jestem ciemna masa i nie wiem gdzie ten wtyk jest

> wskazówka temperatury jest raz pionowo raz ciutkę mniej niż pionowo

Powinieneś mieć dwie wtyczki (jedna normalna na da kable od grzałki sondy, druga w osłonce gumowej pojedynczego kabelka sygnałowego) po lewej stronie patrząc od przodu samochodu, na grodzi, trochę poniżej przewodów paliwowych.

Napisano
  • Autor

Ok po pracy będe te wtyczki rozłaczał

jakie mają być objawy ??

Napisano

> Ok po pracy będe te wtyczki rozłaczał

> jakie mają być objawy ??

Jeśli nic się nie zmieni, czyli dalej silnik będzie falował to niestety inna przyczyna a niedomaganie sondy to będzie sprawa wtórna, jeśli silnik od razu się ustabilizuje, to sonda sieje błędy ->komp wariuje-> obroty falują. Wtedy trzeba albo wymienić sondę (a na pewno oczyścić) i sprawdzić czy pomogło, albo jeśli to nie pomoże znaleźć przyczynę niewłaściwego spalania i wariacji sondy.

Dobrze by było by zresetować kompa po tym jak silnik się uspokoi, by wykasować błędy. Pojeździć na ustawieniach domyślnych kompa (bez podłączonej sondy, którą komp sobie będzie emulował) po czym odczytać błędy, jakie pojawią się w kompie poza brakiem sondy. ok.gif

Albo jeśli masz czas i zacięcie, samemu zdiagnozować i pomierzyć cały układ monojetronic. ok.gif

Napisano
  • Autor

ooo nie taki mechanik to ja nie jestem ;-(

zobacze jak odłączę ta sondę jak nie pomoże to niestety warsztat passed_out.gif

Napisano

> ooo nie taki mechanik to ja nie jestem ;-(

> zobacze jak odłączę ta sondę jak nie pomoże to niestety warsztat

Nie trzeba być mechanikiem, diagnoza monojetronic jest napisana w punktach dla laika zlosnik.gif

Trzeba mieć tylko najprostszy miernik i wiedzieć gdzie co "wetknąć" oink.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No to mnie dzis zrobił

jadę sobie na moście ja mu na luz a on gaśnie frown.gif

ja mu 4 reckę puszczam sprzęgło gaz a on nic nie zapala

no to się kulamy prawie się zatrzymaliśmy no to ja na rozrusznik

iiii zaskoczył odpalił działa

i jedzie dalej

i co to może byc ????

Napisano
  • Autor

alo pomocy?? crazy.gif

Napisano

> No to mnie dzis zrobił

> jadę sobie na moście ja mu na luz a on gaśnie

> ja mu 4 reckę puszczam sprzęgło gaz a on nic nie zapala

> no to się kulamy prawie się zatrzymaliśmy no to ja na rozrusznik

> iiii zaskoczył odpalił działa

> i jedzie dalej

> i co to może byc ????

magia uno zlosnik.gif

Napisano

> magia uno

czary mary rotfl.gif

miałem podobnie parę razy i dalej nie wiem o co kaman niewiem.gif

Napisano
  • Autor

a to dobrze że macia tylko by nie wymyślił sobie braku współpracy na zakręcie przy 60 km/h zlosnik2.gif

Napisano

> No to mnie dzis zrobił

> jadę sobie na moście ja mu na luz a on gaśnie

> ja mu 4 reckę puszczam sprzęgło gaz a on nic nie zapala

> no to się kulamy prawie się zatrzymaliśmy no to ja na rozrusznik

> iiii zaskoczył odpalił działa

> i jedzie dalej

> i co to może byc ????

Złożenie kilku czynników jednocześnie, jak czytam kolejne Twoje przygody to coraz bardziej dochodzę do wniosku, że masz złożony problem, ale nie napisałeś jak zachowuje się po odpięciu sondy. tuk.gif

U źródła przyczyn mogą to być: pierścienie do wymiany, pęknięty filtr powietrza, stara i nie dająca rady pompa paliwa, zapchany filtr paliwa (to najmniej prawdopodobne), zepsuta sonda lambda, zalany olejem rozdzielacz zapłonu+niewłaściwe świece, walnięty któryś z czujników temperatury i komp źle dobiera mieszankę, za duża ilość błędów w kompie przez co nie kontroluje ani ilości paliwa ani obrotów, ani nic, podaje tylko napięcia referencyjne nie mogąc odczytać odpowiedzi - silnik pracuje dzięki sprawnemu modułowi. itd itp

Można jeszcze tak mnożyć przyczyny, ale czy to ma sens.

Zacznij sprawdzać po kolei elementy, a nie biadolić i opisywać przygody, kiedy zgasł, a kiedy zapierdział, z pytaniem co to może być. wrrr.gif

Jak mam zgadnąć co to może być bez dodatkowej wiedzy? Wybacz ale nie mam szklanej kuli, ani daru jasnowidztwa.

Albo sprawdzasz to co Ci się pisze, albo nie zadawaj pytań: "Co to może być?" furious.gif

Więc pytam już spokojnie jak zachował się silnik po odpięciu sondy lambda? ideia.gif

Napisano
  • Autor

> Złożenie kilku czynników jednocześnie, jak czytam kolejne Twoje

ale nie napisałeś jak zachowuje się po odpięciu sondy.

jeszcze nie odpiąłem dziś jade do warsztatu tam bedzie odpinane i diagniozowane

pierścienie do wymiany - mam nadzieję że nie sinkik nie kopci dobrze przyspiesza czasem lekko szarpnie na 1 biegu jak by się zadławił ale później daje jak dziki,

pęknięty filtr powietrza - to sprawdzę bo był wymieniany filtr powietrza może coś źle złożyli (taka rura odchodzi od filtra gdzies w dół i jest przerwana passed_out.gif)

stara i nie dająca rady pompa paliwa - to też może być hmmm

zapchany filtr paliwa - był wymieniony

zepsuta sonda lambda - to właśnie dziś zdjagnozuję,

zalany olejem rozdzielacz zapłonu+niewłaściwe świece - świece mogą być stare rozdzielacz obejrzę,

walnięty któryś z czujników temperatury i komp źle dobiera mieszankę - jak to sprawdzić ??

za duża ilość błędów w kompie przez co nie kontroluje ani ilości paliwa ani obrotów, ani nic, podaje tylko napięcia referencyjne - może być jak je wykasować ??

Można jeszcze tak mnożyć przyczyny, ale czy to ma sens.

> Zacznij sprawdzać po kolei elementy, a nie biadolić i opisywać

> przygody, kiedy zgasł, a kiedy zapierdział, z pytaniem co to

> może być.

> Jak mam zgadnąć co to może być bez dodatkowej wiedzy? Wybacz ale nie

> mam szklanej kuli, ani daru jasnowidztwa.

Jestem posiadaczem tego auta od tygodnia i staram się zasięgnąć informacji ponieważ jak pójdę do warsztatu i mi zaczną wszystko wymieniać to z kasą nie wyrobię. Chciałbym się troszkę zorientować być może są to błachostki ktoś się z czymś takim zetknął coś w stylu TTTM

Szkoda, że nie jesteś pod ręką to bym podjechał do ciebie na diagnozę wink.gif

ale i tak dzięki za podpowiedzi

Napisano

hmm.gif Mój tez rwał jak dziki, ale niestety nie utrzymywał wolnych obrotów, najpierw falowały, potem spadały do 600 i silnik się dławił i gasł. Po chwili dopiero mogłem odpalić go ponownie (zaraz po zgaśnięciu nie było szans).

Powodem było za dużo wracających do cylindra efektów spalania i opar oleju przez odmę. Efektem spalania mieszanki dużej ilości wracającego dymu, niestety tylko gorącego powietrza i za dużej ilości benzyny była wariacja sondy. Przez te błędy sondy wariował komp i wskazywał temp powietrza -6st (minus) i temp cieczy gorącego i zimnego silnika na 136st ( pomimo, że czujniki były absolutnie sprawne).

według takich niewyobrażalnych danych komp ustalał dawkę benzyny!! spineyes.gif

Powód podstawowy - nieszczelne pierścienie i jak się okazało pęknięty tlok,

powody wtórne - niesprawny czujnik powietrza w dolocie do filtra powietrza (ten otwierający i zamykający klapkę pomiędzy powietrzem z nad rury wydechowej i czystym zimnym), sonda lambda cała zabrudzona sadzą (w ogóle nie pracowała), wypalone i strasznie zabrudzone sadzą świeczki,

powody poboczne: pęknięta obudowa cewki (wymiana pomogła na chwilę - test po remoncie polegający na podmianie na tą pękniętą wskazał, że jest całkowicie sprawna - brak zmian w stosunku do nowej cewki), brak ciśnienia w układzie paliwowym na wskutek rozszczelnienia baku (wymiana na nowy pomogła na jakiś czas, nie testowałem z ponownym zakładaniem dziurawego baku zlosnik.gif ), źle ustawiona elektronika - w tej chwili mam ustawienia fabryczne, spalanie w mieście spadło z nieomal 15 do 6l !! , nawet dynamiczna jazda która jak mówią robi wiry w baku - to ok. 7l/100km !! spalanie na trasie spadło w porywach do 5, ale przeważnie to 4,7-4,8 (pełny stan pasażerów+bagaż lub 0,5T towaru to 5,2l/100km)

Napisano
  • Autor

U mnie zaraz po zgaśnieciu wystarczy przekręcic kluczyk i pali normalnie smile.gif

obroty faluja nie zawsze no raczej sporadycznie dzis diagnozuję jutro będę coś wiedział zacznę od lambdy.

A może jest jakis sposób na skasowanie błędów np. odłączenie aku?? czy to zadziała

Napisano

> U mnie zaraz po zgaśnieciu wystarczy przekręcic kluczyk i pali

> normalnie

> obroty faluja nie zawsze no raczej sporadycznie dzis diagnozuję jutro

> będę coś wiedział zacznę od lambdy.

> A może jest jakis sposób na skasowanie błędów np. odłączenie aku??

> czy to zadziała

Zadziała. ok.gif

Tylko potem trzeba pamiętać o odpowiedniej adaptacji kompa. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Tzn jakiej??

Napisano

> Tzn jakiej??

Reset na stronie fiatuno.pl

O ile pamiętam, a nie chce mi się szukać w szukajce,

po resecie czyli odłączeniu klemy od aku i podłączeniu jej po ok. 3-5 minutach, włączasz silnik nie naciskając pedałów, ani nie włączając żadnych innych odbiorników, czekasz aż wentylator włączy się sam trzy razy, po czym chwilę utrzymujesz silnik na obrotach ok. 2000, a potem 3000. Wyłączasz i gotowe.

Napisano
  • Autor

dzx smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.