Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

objawy UPG cc899

Featured Replies

Napisano

koledzy potrzebuje potwierdzenia, jakie są objawy padniętej UPG, bo coś zaczęło się u mnie dziać, zauważyłem to od tyg i szukam przyczyny. Dodam, że auto nie kopci, nie dymi, masła nie ma, czy to pod korkiem, czy na bagnecie, ale

w zbiorniczku płynu chłodniczego zrobił się czarny osad na ściankach powyżej płynu, na zewnątrz jest białawy osad, wokół korka i łączenia zbiorniczka.

Wymieniałem płyn chłodniczy, pod koniec lata, dolewałem płynu w październiku, teraz znowu zalałem do środka zbiorniczka (między min max), wczoraj płynu było na min, tak samo z olejem dolewany w sierpniu, a wczoraj na bagnecie było na min. dolałem znowu do połowy.

Odkręciłem dziś rano korek od zbiorniczka, i zrobił psssssyt, w środku czuć jakby nie płynem (coś jakby pod korkiem wlewu oleju)

Jeszcze jeden objaw jak silnik jest rozgrzany i stanę na światłach to temperatura idzie do góry i jak włączy się wiatrak, to potrafi polecieć zimne, a nie gorące powietrze z kratek nawiewu (już 3 przypadki takie miałem),akurat to od miesiąca się nie powtarza. (myślałem, że może nagrzewnica) hmm.gif

Dziś odkręciłem świece i wyglądają na normalne (akurat miałem wymieniać).

281724558-DSC00217.JPG

Środek zbiorniczka płynu chłodzącego

281724558-DSC00215.JPG

281724558-DSC00213.JPG

widocznego białego masła jak wspomniałem nie ma, czy na bagnecie czy na korku.

281724558-DSC00219.JPG

Czy to moje wyolbrzymianie problemu i silnik olej musi jeść? hmm.gif no ale co z tym płynem chłodniczym i osadem w i na zbiorniczku? hmm.gifsick.gif

post-31436-1435249889239_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Nikt nic nie podpowie? frown.gif

nie wymieniał nikt UPG icon_eek.gif

Napisano

> Nikt nic nie podpowie?

> nie wymieniał nikt UPG

ja wymieniałem ale to dlatego że kupiłem silnik i go remontowałem zeby.GIF

a co do problemu. znajomy miał wydmuchaną uszczelke i ubywało mu płynu chłodzącego, silnik się strasznie grzał a z nagrzewnicy leciało wiecznie zimne powietrze, a więc prawdopodobnie masz walniętą uszczelke.

Napisano

W fordzie wymieniałem zlosnik.gif

Objawy są różne w zależności w jakim miejscu uszczelka padnie. U ciebie wygląda jak by uszkodzona była między prowadzeniem oleju i wody. Jak świece są ok i nie ma problemu z odpalaniem to do tłoków woda nie idzie.

Na 900 za bardzo się nie znam ale jak pompa wody i oleju jest napędzana z jednego wałka to może między pompami uszczelki poszły.

Napisano
  • Autor

> W fordzie wymieniałem

> Objawy są różne w zależności w jakim miejscu uszczelka padnie. U

> ciebie wygląda jak by uszkodzona była między prowadzeniem oleju

> i wody. Jak świece są ok i nie ma problemu z odpalaniem to do

> tłoków woda nie idzie.

> Na 900 za bardzo się nie znam ale jak pompa wody i oleju jest

> napędzana z jednego wałka to może między pompami uszczelki

> poszły.

No właśnie coś musi powodować, że płyn znika, i ten osad się robi w zbiorniczku. Myślałem, że może spaliny z komory spalania idą do układu chłodzenia, ale jak mówisz, że może miedzy pompami uszczelki poszły, to sam nie wiem.

Wymieniać uszczelkę pod głowicą, czy szukać innych przyczyn. hmm.gif

Napisano

> No właśnie coś musi powodować, że płyn znika, i ten osad się robi w

> zbiorniczku. Myślałem, że może spaliny z komory spalania idą do

> układu chłodzenia, ale jak mówisz, że może miedzy pompami

> uszczelki poszły, to sam nie wiem.

> Wymieniać uszczelkę pod głowicą, czy szukać innych przyczyn.

Jak jest to taka tłusta oleista maź no to będzie pewnie olej. Jak by były spaliny to powinieneś mieć bąbelki w zbiorniczku przy uruchomionym silniku.

Żeby się na 100% dowiedzieć co to, to by trzeba ciśnienie w układzie chłodzenia i oleju sprawdzić oraz stopień kompresji.

Napisano
  • Autor

> Jak jest to taka tłusta oleista maź no to będzie pewnie olej.

No tak jak widać, górna ścianka czarna, jakby usmolona, i na bokach takie czarne nitki, jak na zdjęciu do wysokości płynu, płyn chłodzący sam w sobie jest czysty (czyli zielony).

Jak by

> były spaliny to powinieneś mieć bąbelki w zbiorniczku przy

> uruchomionym silniku.

Czyli co, zagrzać go do jakiś 85st. i obserwować zbiorniczek czy unoszą się pęcherzyki, czy odkręcić korek?

> Żeby się na 100% dowiedzieć co to, to by trzeba ciśnienie w układzie

> chłodzenia i oleju sprawdzić oraz stopień kompresji.

Zaraz po nowym roku pojadę sprawdzić kompresje i zrobię próbę olejową, rozumiem, że to powinno mi dać stu procentową odpowiedź?

Ile wstępnie takie badanie, może kosztować? hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.