Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Atuator Instalacji BRC Tecno..

Featured Replies

Napisano

Witam,

ciąg dalszy przebojów z BRC Tecno. Zmierzyłam napięcie na atuatorze i miernik pokazał 0V. Rozebrałem emulator sondy lambda- doszukałem sie dwóch zimnych lutów, poprawiłem je i pojawiło się napięcie na zaciskach atuatora 12,3-12,56V. Jakie powinno być prawidłowe napięcie mierzona na zaciskac atuatora i w jakim zakresie powinno się zmieniać.

Pozdrawiam Marek

Napisano

> Witam,

> ciąg dalszy przebojów z BRC Tecno. Zmierzyłam napięcie na atuatorze i

> miernik pokazał 0V. Rozebrałem emulator sondy lambda- doszukałem

> sie dwóch zimnych lutów, poprawiłem je i pojawiło się napięcie

> na zaciskach atuatora 12,3-12,56V. Jakie powinno być prawidłowe

> napięcie mierzona na zaciskac atuatora i w jakim zakresie

> powinno się zmieniać.

> Pozdrawiam Marek

A jaki to typ aktuatora? Jak z silnikiem krokowym to miernikiem niewiele namierzysz bo sterowany jest cyfrowo. Oscyloskopem można. Ile tam jest tych zacisków?

Napisano
  • Autor

Witam,

trudno mi powiedzieć jaki to typ atuatora 9wygląda jak "beczulka", a zamontowany jest na parowniku przed mikserem. Instalacja BRC TECNO z emulatorem sondy BLITZ. Właśnie z emulatora wychodzi sygnał sterujący na atuator przez dwa przewody. Oscyloskopu nie mam a mierzyłem miernikiem.

Wesołych Świąt, Marek

Napisano

> Witam,

> trudno mi powiedzieć jaki to typ atuatora 9wygląda jak "beczulka", a

> zamontowany jest na parowniku przed mikserem. Instalacja BRC

> TECNO z emulatorem sondy BLITZ.

to raczej sie nazywa sterownik LPG, i ewentualnie emulator sondy lambda ma w sobie (acz nie pamiętam czy ma)

> Właśnie z emulatora wychodzi

> sygnał sterujący na atuator przez dwa przewody. Oscyloskopu nie

> mam a mierzyłem miernikiem.

> Wesołych Świąt, Marek

aaa.. czyli BRC blitz, od razu tak trzeba było. To tam nie ma silnika krokowego tylko ten aktuator jest sterowany analogowo napięciem. Czyli można miernikiem. Jedyna konstrukcja w swoim rodzaju. Przeszukaj forum pod kątem "blitz" było tego sporo, choć dość dawno.

Napisano
  • Autor

Witam,

przeszukiwałem już forum, nic nie ma. Chciałbym się upewnić czy potencjały mierzone na zaciskach atuatora są ok, czy sterownik LPG mam w dalszym ciągu walnięty i trzeba sie pogodzić z tym, że jeżdzę na instalce LPG pierwszej generacji, a przepał ma niezły (ciekawe, że trzech gazowników regulowało ją i żaden nie wysiłył się żeby sprawdzić elektronikę hmmmm.)

Pozdrawiam Marek

Napisano
  • Autor

Witam,

niestety te wpisy nie są potwierdzone tzn. ktoś sobie sprawdził Pi razy Drzwi razy 16, raz pisza o lambdzie raz o złączu diagnstycznym w sterowniku LpG. Tak się nie da nic zrobić, a to z tego względu, że sygnały na złączu diagostycznym sterownka LPG BLITZ są przekalowane tzn. lambda daje potencjał 0-1V, ale na złączu po przeskalowaniu jest 0-3,5V itd. Nie wiem jak z atuatorem, napięcie mierzone na zaciskach 12,3-12,56V i nie za bardzo się zmienia ale czy to dobrze czy żle, jakie powinno być prawidłowe, jaka wartość powinna być na złączu, który DIN?

Pozdrawiam Marek

Napisano

No to musi poradzić ktoś kto bawił się blitzem (dość archiwalna konstrukcja). Napięcie na zaciskach będzie sie zmieniać zależenie od sygnału z sondy lambda - a to zależy od składu mieszanki. Jak wywlokłeś aktuator to nie ma co regulować składu mieszanki więc z lambdy bedzie constans. Stan otwarcia zaworu (aktuatora) będzie proporcjonalny do napięcia na jego zaciskach - ale w jakich zakresach, to nie wiem. Teraz widać stoi w granicznej ustalonej pozycji ale nie wiem czy max otwartej czy zamkniętej.

Napisano
  • Autor

Witam,

cieżko będzie mi coś takiego rozstrzygnąć, w zasadzie trzeba to porównywać z serwisówką, DTR-ką. Na razie jeździ może z czasem przyjdzie jakaś informacja. Świetujmy. Życze radosnych, zdowych, Wesołych Świąt Marek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.