Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

prosze o rade - kontrolka wtrysku i niskie obroty

Featured Replies

Napisano

Witam!

jak pisałem w wątku powitalnym mam takie dwa problemy (Brava 1,4 SX, 1998)

1. Jakis czas temu zapaliła się kontrolka wtrysku i czasem się świeci, czasem nie. Niestety nie zauważyłem żadnej zależności. Czasem zapali się po 100m i nie gasnie, czasem gasnie po kilku kilometrach. Do tego wskaźnik temperatury ledwo się rusza, czasem (ale b.rzadko) jednak normalnie pokazuje. Silnik nagrzewa się szybko - po ok. 1,5 km z dmuchawy dmucha ciepłym powietrzem. Zauważyłem, że jak zapali się kontrolka to wskaźmik temp. idzie w góre(ale czasem nie - jednak rzadziej). Wymieniłem czujnik temperatury na termostacie i kilka dni był spokój - niestety znowu to samo.

2. Zrobiłem głupi błąd i nie wyłączyłem silnika kluczykiem tylko puściłem sprzegło mając juz zaciągniety ręczny. Szarpnęło i zgasło. Zakląłem na siebie i poszedłem na zakupy. Wracam po ok. 1 godzinie a silnik nie bardzo ma ochotę pracować. To znaczy odpala bez problemu ale jak dodaję mu gazu to jakby mu cos ograniczało obroty. Jak dodam gazu to trochę obroty wzrosna ale auto słabiutkie. Po kilku odpaleniach i gaszeniach wreszcie zaczął równo pracowac. Niestety po kilku minutach to samo - jakoś się dotoczyłem do domu. Dzisiaj rano odpalam - wygląda, że OK. Ale znowu po 2-3 km to samo. Po godzinnej przerwie znowu OK i po 2-3 km dalej nie ma ochoty na jazdę. Tym razem przez ok. 500m i pod samym domem wszystko wróciło do normy.

pozdrawiam

Tomasz B.

Napisano

a masz gaz w samochodzie??

Jeżeli nie to może to być wina paliwa no chyba ze już wtryski masz na wykończeniu niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Nie mam gazu. Paliwo chyba też nie - mieszkam w Anglii a tutaj nikt nie odważyłby sie kombinowac z paliwem. Zreszta ostatnio tankowałem na Shellu.

Pozostają więc chyba wtryski frown.gif

Napisano
  • Autor

zacznij od dolania do paliwa dodatku czyszczacego wtryski, przegon dobrze auto moze to chwilowe problemy smile.gif

Napisano

> zacznij od dolania do paliwa dodatku czyszczacego wtryski, przegon

> dobrze auto moze to chwilowe problemy

A wtrysków u nas całe stado... aż 1 smile.gif

Napisano

hmm filtr paliwa dawno zmianiałes? jesli swieci kontrolka wtrysku - to moze jak sygnalizowali koledzy zabrudzony wtryskiwacz,mozna uzyc specyfiku...przy okazji - to co mozesz sprawdzic sam to czy swieczki sa w porzadku, kable zaplonowe - ja bym od tego zaczał...powodzenia!!!

Napisano

> A wtrysków u nas całe stado... aż 1

jak calkiem padnie wtrysk to nie pojedzie zlosnik.gif

Napisano

jedź na komputer, jak kontrolka się zaświeca to prosta sprawa, nie warto naprawiać "w ciemno"

Napisano
  • Autor

WitaM!

I po problemie! yay.gif

W związku z moja zbyt małą wiedza nt. silnika dostosowałem sie do rady żeby pojechać na komputer. Pokazał kilka różnych błędów, m.in. silnika krokowego. Po zresetowaniu okazało się, że linka gazu jest za bardzo podciągnieta i na jałowym miał ok. 1200 obr/min. Poprzedni właściciel chyba coś kombinował. jak mi wyjasnił mechanik krokowiec głupiał od tego bo uważał, że auto jedzie a nie stoi i dawał błędne sygnały.

A teraz najlepsze - cena w serwisie Fiata o mało nie przyprawiła mnie o zawał 60 funtów + vat (17,5%). Całe szczęście, że znalazłem bardzo fajny warsztat z bardzo miłą obsługą (co w Anglii jest bardzo rzadkie) i niskimi cenami - 23,50 funta. Do tego jak znowu będe musiał skorzystać z kompa to będzie gratis! Dowiedziałem się, że maja taką usługę, że przyjeżdża kierowca, odbiera samochód i przywozi po naprawie. Jest to usługa gratisowa. Jakby kogoś interesowała strona tego warsztatu jest tutaj.

Jak widzę, że w Polsce komputer kosztuje 150zł to mnie krew zalewa - złodziejstwo i tyle.

pozdrawiam w wyjatkowo dobrym hunorze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.