Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra Kombi G - z jakim silnikiem kupić

Featured Replies

Napisano

Czas było pożegnać się z asterką Kombi F i zakupić Kombi G z rocznika 2000/2001

proszę o poradę z jakim silnikiem 1,7 diesel czy 2,0 diesel

Moja F 1.6 śmigała na benzynce , teraz pomykam służbowym Fiatem Stilo 1,9 JTD 115 KM i diesel jakoś bardziej do mnie przemawia.

Jaka jest dobra moc dla Astry G kombi , bo chyba 75KM to troszkę przymało .

Sentyment do Astry pozostał i takiego auta poszukuję.

Napisano

> Czas było pożegnać się z asterką Kombi F i zakupić Kombi G z

> rocznika 2000/2001

> proszę o poradę z jakim silnikiem 1,7 diesel czy 2,0 diesel

> Moja F 1.6 śmigała na benzynce , teraz pomykam służbowym Fiatem Stilo

> 1,9 JTD 115 KM i diesel jakoś bardziej do mnie przemawia.

> Jaka jest dobra moc dla Astry G kombi , bo chyba 75KM to troszkę

> przymało .

> Sentyment do Astry pozostał i takiego auta poszukuję.

poszukaj w archiwum, tyle tego jest ze bedziesz mial lekture na cala noc... wink.gif

Napisano
  • Autor

niby coś w tym archiwum jest , ale konkretów nie wiele.

może ktoś poradzi , co wybrać?

Napisano

Cześć,

ja od blisko roku pomykam Astrą G Caravan z silnikiem Z18XE (125 KM) + instalacja LPG.

Tyle koników to już mi się wydaje odpowiednio - auto jest żwawe, nawet gdy jest dociążone (ostatnio doładowałem mu ok. 350 kg płytek ceraminczych i szedł ładnie acz z ostrożną i delikatną jazdą).

Autko z taką mocą zbiera się ładnie, wyprzedzanie jest zazwyczaj bezproblemowe - przyjemność z jazdy ogólnie duża.

Na gazie (sekwencja) nie odczuwam w ogóle spadków mocy.

Z dieslami trzeba ostrożnie - jeżeli trafiśz na zajeżdżony i zaopuszczony silnik - możesz mieć potencjalne problemy, które czasami moga dośc sporo kosztować (ewentualne naprawy lub wymiany podzespołów).

Kupując moje obecne autko też rozważałem diesla ale jednak zsotałem przy benzynce - uznałem kupno używanego diesla za obarczone zbyt dużym ryzykiem.

Pozdro

Piotrek

> niby coś w tym archiwum jest , ale konkretów nie wiele.

> może ktoś poradzi , co wybrać?

Napisano

> Dzięki Tifo

opowidz cos o tym stilo, bo mojego astrolota wlasnie che zamienic na cos takiego z tym siliniczkiem.

a co do wypowidzi kolgi Tifo to przyznam mu w stu procentach rację. ja po około 3 latach i prawie 100 tys km uwazam autko za nieawaryjne ale jak juz dopadnie cie naprawa (cos z pompa mam ) to 2 tys nie twoje. Z tym ze oprocz peknietej sprezyny, wymiany trawersy pod silnikiem, 2x łączniki no i oczywiscie filtry oleje co 12 tys. No i przez niefachowść warztatu który wymienial mi trawerse musialem wymienic chlodnice ale to nie wina auta tylko partaczy. trafić dobrego Dieselka to sztuka, ale to tak jak z benzynką chociaż tą łatwiej zdiagnozować.

Napisano

Ja generalnie obydwa moje autka przyciągałem z Niemiec. Nie z racji oszczędności ale z racji tego, jakie samochody tam są wystawiane (głównie) na sprzedaż.

Niemcy sprzedają uata ponieważ osiągają albo jakiś graniczny przebieg (np. 100 kkm) albo wiek - 5-6 lat. Nie sprzedają dlatego że mieli dzwon czy coś takiego (pomijam oczywiście wyjątki oraz nastawione na handel i zaorbek tureckie komisy).

Auta z reguły są serwisowane w ASO (niemieckie ASO to nie to samo co ASO w Polsce), dopieszczone, maja powymieniane z reguły wszystko co się tylko da a przede wszystkim jeżdża po równych drogach i na normalnym, nie chrzczonym paliwie - co akurat w przypadku diesla ma niebagatelne znaczenie.

Stąd uważam że jeśli kupować diesla - to raczej zza zachodniej granicy. Jest większe prawdopodobieństwo że trafi się na egzemplarz który będzie cieszył nasze oko i oszczędzał naszą kieszeń.

Daltego jeśliby kolega upierał sie przy dieslu - polecam poszperać na mobile.de, ale zaznaczjąc opcję "właściciele prywatni".

Pozdr

Piotrek

> opowidz cos o tym stilo, bo mojego astrolota wlasnie che zamienic na

> cos takiego z tym siliniczkiem.

> a co do wypowidzi kolgi Tifo to przyznam mu w stu procentach rację.

> ja po około 3 latach i prawie 100 tys km uwazam autko za

> nieawaryjne ale jak juz dopadnie cie naprawa (cos z pompa mam )

> to 2 tys nie twoje. Z tym ze oprocz peknietej sprezyny, wymiany

> trawersy pod silnikiem, 2x łączniki no i oczywiscie filtry oleje

> co 12 tys. No i przez niefachowść warztatu który wymienial mi

> trawerse musialem wymienic chlodnice ale to nie wina auta tylko

> partaczy. trafić dobrego Dieselka to sztuka, ale to tak jak z

> benzynką chociaż tą łatwiej zdiagnozować.

Napisano
  • Autor

> opowidz cos o tym stilo, bo mojego astrolota wlasnie che zamienic na

> cos takiego z tym siliniczkiem.

Stilo no cóż , to tylko Fiat , choć przyznam że jeżdze tym autkiem od maja i zrobiłem nim 23 tyś . auto 3,5 roku i przejechane 123 tyś . silniczek pracuje równo i spokojnie ale niestety jest dość głośny. Na zrywy spod skrzyżowania nie ma co liczyć , pozostała jazda jest dość przyjemna , dobrze przyśpiesza nie ma problemów z wyprzedzaniem , spalanie w cyklu mieszanym to 6l , ale to żależy od ciężkości nogi. Latem z klimą przy spokojniej jeździe (90 kh) spalił mi 4,7 litra( trasa).

Co do awaryjności , to nawaliła mi jakaś część (podobno plastykowa) która niby łączy drążek zmiany biegów z jakimiś cięgiełkami - nie wiem dokładnie o co chodziło - bo to auto służbowe - a naprawa w ASO Fiat 300zł

Zimą odpala bezproblemowo , niestety zamarza zamek w drzwiach tylnich i drzwi nie dają się otworzyć.

Ogólnie autko dość dobre , żwawe i oszczędne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.