Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

STAG 300 - pytania na początek

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Odebrałem właśnie świeżą instalkę i mam kilka pytań a brak mi instrukcji do STAGa.

Po nabraniu temperatury przełącza mi się automatycznie i dioda rodzaju zasilania pali się na stałe. ok.gif Jednak po przejechaniu kilku km zapala się czerwona dioda [rezerwa?] na skali poziomu gazu, pomimo pełnego zbiornika niewiem.gif

Druga kwestia to nieznacznie choć odczuwalnie mniejsza moc na niskich obrotach. Czy ECU sam skoryguje np. czasy zapłonów na LPG czy muszę tak jeździć do I przeglądu gazu?

Napisano

co do rezerwy, to masz źle ustawiony wskaźnik. Powinien pokazywać od pełnego do rezerwy stopniowo. Można to ustawić w dosyć prosty sposób, trzeba tylko mieć program do staga (darmowy, można pobrać ze strony producenta) i kabelek.

Co do mniejszej mocy, to ja bym sprawdził mapy, gazownicy ustawiają je szybko (ja na noPb przejechałem ponad 30km aż wykres przestał się zmieniać, mapę gazową poprawiałem chyba 5 razy).

Napisano
  • Autor

> co do rezerwy, to masz źle ustawiony wskaźnik. Powinien pokazywać od

> pełnego do rezerwy stopniowo. Można to ustawić w dosyć prosty

> sposób, trzeba tylko mieć program do staga (darmowy, można

> pobrać ze strony producenta) i kabelek.

Gwarancja? cfaniaczek.gif A co do tych diod to zanim zapali się czerwona to nie palą się wszystkie tylko dwie w środku niewiem.gif Czy ta kontrolka ma pokazywać również jakieś błędy?

> Co do mniejszej mocy, to ja bym sprawdził mapy, gazownicy ustawiają

> je szybko

No właśnie, odbierałem w piątek po południu - chłopaki do domu się spieszyli spineyes.gif

Jednak przy regulacji [bez jazdy] patrzyłem i mapy się pokrywały hmm.gif a moc ewidentnie zmalała. Czy ECU coś będzie korygować?

Napisano

> Gwarancja?

ee no co Ty. Niby można sprawdzić kiedy ostatnio się ktoś podłączał, ale nikt Ci za to gwarancji nie zabierze.

> A co do tych diod to zanim zapali się czerwona to nie

> palą się wszystkie tylko dwie w środku Czy ta kontrolka ma

> pokazywać również jakieś błędy?

Powinno być tak, ze jak zalejesz do pełna, to palą się wszystkie, potem gasną po kolei wraz z ubywaniem gazu w zbiorniku, aż w końcu zapala się rezerwa. O błędach nic mi nie wiadomo.

> No właśnie, odbierałem w piątek po południu - chłopaki do domu się

> spieszyli

> Jednak przy regulacji [bez jazdy] patrzyłem i mapy się pokrywały a

> moc ewidentnie zmalała. Czy ECU coś będzie korygować?

Podstawa to zrobić dobrą mapę na noPb, (ja nie umiem tego zrobić bez jazdy) a do niej potem ustawia się mapę gazową. ECU robi korekty w swojej mapie, ale tylko do pewnego stopnia. Gazownicy przeważnie (jeśli się spieszą) ustawiają bogatą mieszankę, bo wtedy ryzyko, że zapali się check na desce jest mniejsze niż przy ubogiej.

Napisano
  • Autor

Kurczę wydaje mi się, że regulowali tylko na gazie. Zrobili autoadaptację a później korygowali trochę mapę hmm.gif

Napisano

> Kurczę wydaje mi się, że regulowali tylko na gazie. Zrobili

> autoadaptację a później korygowali trochę mapę

mi gazownik też tak zrobił i było ok, ale jak potem zacząłem sam się bawić zrobiłem mapy od nowa i teraz jest lepiej, troszkę, ale zawsze. Niby oni maja doświadczenie i wiedzą jak to mniej więcej ustawiać, ale z tego co sam zauważyłem, lepiej zebrać mapy podczas jazdy

Napisano
  • Autor

> lepiej zebrać mapy

> podczas jazdy

Wiadomo ale trzeba przymusić do tego montera wink.gif

A co do pytania o przełącznik - czy on pokazuje błędy?

Napisano

> A co do pytania o przełącznik - czy on pokazuje błędy?

nie znalazłem takiej informacji.

Pokazuje ilość gazu w butli i na jakim paliwie pracuje silnik, no i miga,jak jeszcze się nie rozgrzeje.

Napisano

> Witajcie

> Odebrałem właśnie świeżą instalkę i mam kilka pytań a brak mi

> instrukcji do STAGa.

> Po nabraniu temperatury przełącza mi się automatycznie i dioda

> rodzaju zasilania pali się na stałe. Jednak po przejechaniu

> kilku km zapala się czerwona dioda [rezerwa?] na skali poziomu

> gazu, pomimo pełnego zbiornika

> Druga kwestia to nieznacznie choć odczuwalnie mniejsza moc na niskich

> obrotach. Czy ECU sam skoryguje np. czasy zapłonów na LPG czy

> muszę tak jeździć do I przeglądu gazu?

Trzeba wybrać właściwy typ czujnika w zakładce w darmowym sofcie Staga. Najlepiej robić to gdy zbiornik jest w połowie pusty/pełny smile.gif Wybiera się wtedy typ czujnika który nie pokazuje bzdur na diodach.

Napisano
  • Autor

Niby po montażu ustawiali. Zatankowałem za 15PLN i regulowali zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No dobra, dynamika po przejechaniu około 150km się polepszyła ale jest jeden mały problem. Przy dokładnie 4000obr/min jest lekkie szarpnięcie/przydławienie.

Normalnie przy tych obrotach na noPb [chyba] zmienia się pojemność dolotu ale bez przydławień - po prostu pojawia się lepszy ciąg.

Jak to wyeliminować?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.