Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kopci na biało i dużo pali...

Featured Replies

Napisano

Jakiś czas temu szukałem pomocy z zalewaniem silnika w moim Uno 1.0 45 I.ES przy odpalaniu. Po znalezieniu usterki myślałem, że moje kłopoty skończyły się. Niestety....

W zasadzie odpala już od dotknięcia i kłopotów z pracą silnika nie ma. Niestety kopci jednak niemiłosiernie na biało i równie tyle samo pali. Coś chyba z 15l. Przy takim spalaniu zbankrutuję szybko. Czujnik temperatury powietrza i chłodziwa sprawdziłem - są sprawne. Potencjometr przepustnicy w normie. Z powodu słabej pogody nie bardzo mam jak sprawdzić sondy dokładniej. Jak było cieplej sprawdziłem ją miernikiem i pokazywała na wolnych obrotach 0.9V. Przy przygazowaniu rosło jeszcze bardziej, po puszczeniu pedału spadało do 0.3V i znów rosłodo 0.9V. Falowania nie zauważyłem. Multimetr cyfrowy w pełni sprawny i nie oszukuje.

Zauważyłem jeszcze coś ciekawego. Otóz bezpośrednio po zapaleniu nie dymi prawie wcale przez kilkadziesiąt sekund. Potem zaczyna coraz bardziej. Nie powinno być odwrotnie? Proszę o pomoc. Co mam sprawdzić?

Napisano

Płynu chłodniczego Ci ie ubywa?

Prawdopodobnie dawka paliwa jest kosmiczna i dlatego dymi i dużo pali. Odepnij AQ na dłuższy czas i podepnij jeszcze raz.

A to że na początku nie dymi to może lambda, bo póki ona nie osiągnie około 300 stopni Celsiusza to komp jedzie na wpisach z pamięci i nie bierze jej pod uwagę. Odepnij sondę całkiem i zobacz jak będzie powinie wtedy wejść w awaryjny i nie brać jej pod uwagę.

Napisano
  • Autor

Wystarczy jak odepnę tylko przewód sygnałowy? Muszę przy tym resetować sterownik? Mój uniaczek jest dość stary... 88r. Takie staruszki potrafiły już przestawiać się na ustawienia domyślne przy braku sondy? Płyn jest w normie i zauważam spadku.

Napisano

> Wystarczy jak odepnę tylko przewód sygnałowy? Muszę przy tym

> resetować sterownik? Mój uniaczek jest dość stary... 88r. Takie

> staruszki potrafiły już przestawiać się na ustawienia domyślne

> przy braku sondy? Płyn jest w normie i zauważam spadku.

Najpierw zresetuj kompa i zobacz czy się polepszyło, jak nie to odepnij sondę i zobacz jak będzie.

Napisano
  • Autor

> Najpierw zresetuj kompa i zobacz czy się polepszyło, jak nie to

> odepnij sondę i zobacz jak będzie.

Był resetowany i nic to nie zmieniało. Co jeszcze powinienem sprawdzić? Przyspieszacz podciśnieniowy zapłonu wymieniony.

Napisano

> Był resetowany i nic to nie zmieniało. Co jeszcze powinienem

> sprawdzić? Przyspieszacz podciśnieniowy zapłonu wymieniony.

sprawdz poziom plynu chlodzacego, jak ubywa to UPG do wymiany

Napisano

> sprawdz poziom plynu chlodzacego, jak ubywa to UPG do wymiany

czytaj uważniej kolega pisał już o tym:

..."Płyn jest w normie i zauważam spadku. "...

Napisano
  • Autor

Dzisiaj jeszcze go trochę pomęczyłem i sprawdziłem jak zachowuje się po odłączeniu sondy. Otóż nie ma żadnej różnicy. Przy odłączaniu i podłączaniu konektorka jest chyba z 0,5s zmiany pracy silnika, takie przydławienie. Powinna być jakaś większa róznica?

Jeszcze bawiłem się przewodami przy świecach. Przy odłaczaniu środkowych różnica jest znaczna, przy skrajnych czasem minimalna, czasem większa. Ale nie ma takiej jak na tych w środku. Zamówiłem już świece NGK BCPR6E V-line 12. Będą wystarczająco dobre?

Napisano

> Dzisiaj jeszcze go trochę pomęczyłem i sprawdziłem jak zachowuje się

> po odłączeniu sondy. Otóż nie ma żadnej różnicy. Przy odłączaniu

> i podłączaniu konektorka jest chyba z 0,5s zmiany pracy

> silnika, takie przydławienie. Powinna być jakaś większa róznica?

> Jeszcze bawiłem się przewodami przy świecach. Przy odłaczaniu

> środkowych różnica jest znaczna, przy skrajnych czasem

> minimalna, czasem większa. Ale nie ma takiej jak na tych w

> środku. Zamówiłem już świece NGK BCPR6E V-line 12. Będą

> wystarczająco dobre?

ja miałem te świece i wytrzymały 15 tys. tongue.gif teraz kupiłęm magneti

Napisano

Uzupełnij Profil shocked.gif

Napisano

> ja miałem te świece i wytrzymały 15 tys. teraz kupiłęm magneti

a ha mam świece od nowości od 105kKm i nie ma problemu:)

Napisano
  • Autor

Czy takie efekty moze powodować uszkodzona sonda lambda?

Posiadam na desce rozdzielczej oryginalny ekonomizer. Czy odepnę sondę, czy nie - jego wskazanie nie zmienia się w sposób zauważalny. Czytając różne wypowiedzi trochę zgłupiałem. W jednym miejscu pisze, że sonda ma stosunkowo niewielki wpływ na dawkowanie paliwa +/- 10%, a w innych, że potrafił samochód palić jak smok - dokładnie jak u mnie.

Dodam, że u mnie były jeszcze perturbacje z wymienianiem wtryskiwacza w serwisie. Chłopaki nie mogli znaleźć usterki i przy tych podmianach pękł pierścień z oznaczeniami i podobno przełożyli pierścień od innego do mojego. Z tym, że byli z nich tacy fachowcy, że zakładali mi wtryskiwacze do 1,8l i 2,0l. W konsekwencji nie jestem pewny, że u mnie jest właściwy wtryskiwacz (0280250639), a nie np 1,8l. Niby zarzekają się, że to mój, ale ja już im nie wierzę.

Wydębiłem jednak wtryskiwacz 1,4l od nich na próbę. Sterownik poradzi sobie z nim? Da radę skrócić na tyle czas wtrysku, że skompensuje to ciut większą dawkę? Każda porada się liczy zeby.GIF. Te zużycie naprawdę mnie dobija.

Napisano
  • Autor

Zmieniłem świece i okazało się, że są całe czarne/okopcone. Niestety efekt pozostał. Jak ściągam przewody świec z 1 i 4 różnica jest dużo mniejsza niż na 2 i 3.

Mierzyłem napięcie na sondzie i pokazuje 0,9v przy odpiętej i 0,7 po podpięciu, więc chyba sprawna - temperatura dość niska, więc trochę pewnie wzbogaca mieszankę.

Znajomy podpowiada mi, że moze być problem z zaworami, co mogłoby się z nimi stać?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.