Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.4 + jazda na gazie + błędy benzyny...

Featured Replies

Napisano

mam instalację bardzo prostą - przekaźnikiem odłączany jest wtryskiwacz oraz rozłączana sonda lambda - wejście ecu od lambdy jest przekaźnikiem zwierane z masą ...

no i chciałem rozprawić się z problemami "na benzynie przestaje jeździć - dopiero jak odłączę akku na 15 minut to znowu śmiga wzorowo a tak jakby za mało benzyny podawał...

czy więc brak jakiegoś rezystora w zastępstwie wtryskiwacza? ew. może niewłaściwa "emulacja" lambdy to powoduje?

chciałem rozwiązać problem prostą metodą - założyłem przekaźnik odłączający zasilanie ECU benzynowego w trakcie jazdy na gazie (pin #4 złącza ECU) ... no i zrobiłem to - i zero efektów frown.gif ...

istnieje możliwość, że ecu z innych wejść pobiera pasożytniczo prąd i się zasila... a wszystkich sygnałów lub metodą selekcji odłączać nie będę - za długo to zajmie a i nie pogoda na takie testy...

nie bardzo mam pomysł jak sobie poradzić z tym...

mam do wyboru:

a) zrobić elastyczny regulowany emulator lambda - podający np. prostokąt o wybranej amplitudzie 0.2-0.8V /tylko jaka częstotliwość tego sygnału ma być?/

b) w miejsce rozłączanego wtryskiwacza wstawiać zastępczy układ go emulujący (cewka z rezystorem)

c) sam już nie wiem...

co wybrać aby zadziałało i żebym nie potrzebował resetów przez zdjęcie klem?

Napisano

pokombinuj z tym emulatorem. prostokatny przebieg okolo 1hz powinien wystaczyc. jesli masz mozliwosc to sprawdz jaki jest podczas pracy na benzynie przy okolo 2000obr i taki zapodaj jako wyjscie emulatora lambda. Ja z tym ostatnio walczylem i chyba mi sie udalo. u mnie czasu optymalne dla silnika to 0.275s.

Jesli chodzi o wtryski to czasami nie potrzeba ich emulowac a jedynie odpiac. - moze ktos z takim samochodem jak Twoj sie wypowie.

Powodzenia

Napisano

Może poprostu nie odpinać sondy. Spróbuj tak pojeździć i zobaczysz co to zmieni. Niewiem jak zareaguje komp na brak zmian mieszanki w wyniku jego działań, ale może będzie jakaś poprawa. Bo jeśli masz w miarę poprawnie uregulowaną instalację to przynajmniej w nietórych zakresach obrotów sonda będzie dawala sygnał taki jak przy optymalnym składzie mieszanki. I może to wystarczy aby dał się oszukać że ma jakiś wpływ na regulację jej składu.

Napisano
  • Autor

o... faktycznie - genialne w swej prostocie...

ok.gif thx ...

Napisano

> o... faktycznie - genialne w swej prostocie...

> thx ...

Nooo ................. dziękuję za uznanie ale za efekty nie ręczę cool.gif

Napisano

> Może poprostu nie odpinać sondy.

Moze i genialne w swej prostocie ale....nie koniecznie zadziala frown.gif

porownajcie sygnaly z sondy podczas pracy na benie i gazie!!

przy pracy na benzynie sterownik szybciej reaguje a co za tym idzie zmiany sygnalu sondy lambda sa czeste i szybkie

przy pracy na gazie sygnal z lambdy zmienia sie duuuzo wolniej - na pewno 2 moze 3 razy wolniej . To jest wlasnie przyczyna lapanie bledow przez kompa. Oczywiscie podawanie caly czas sygnalu z sondy podczas pracy na gazie jest lepsze niz zwarcie do masy ale niekoniecznie musi rozwiazac problem.

rozna szybkosc zmian odczytow z lambdy przy pracy na benie i gazie wynikaja z roznego charakteru paliw (ciekle i gazowe) i innego charakteru sterowania dawka - latwiej dokladnie odmierzyc okreslona ilosc cieczy niz gazu.

Jesli przy podpieciu sygnalu z lambdy na stale do obu sterownikow wciaz beda bledy - wowczas jedynie emulator.

Ale sprobowac warto

Napisano

>....nie koniecznie zadziala

Też tak myślę

> porownajcie sygnaly z sondy podczas pracy na benie i gazie!!

> przy pracy na benzynie sterownik szybciej reaguje a co za tym idzie

> zmiany sygnalu sondy lambda sa czeste i szybkie

> przy pracy na gazie sygnal z lambdy zmienia sie duuuzo wolniej - na

> pewno 2 moze 3 razy wolniej . To jest wlasnie przyczyna lapanie

> bledow przez kompa. Oczywiscie podawanie caly czas sygnalu z

> sondy podczas pracy na gazie jest lepsze niz zwarcie do masy ale

> niekoniecznie musi rozwiazac problem.

> rozna szybkosc zmian odczytow z lambdy przy pracy na benie i gazie

> wynikaja z roznego charakteru paliw (ciekle i gazowe) i innego

> charakteru sterowania dawka - latwiej dokladnie odmierzyc

> okreslona ilosc cieczy niz gazu.

> Jesli przy podpieciu sygnalu z lambdy na stale do obu sterownikow

Ale tu jest tylko jeden sterownik, benzynowy. Przy instalacji gazowej nie ma żadnego sterownika. Tak wywnioskowałem z opisu problemu

> wciaz beda bledy - wowczas jedynie emulator.

> Ale sprobowac warto

Próbować zawsze warto.

Napisano
  • Autor

wszytko to prawda...

jednak w tym momencie jest to u mnie najszybszy sposób aby stwierdzić czy coś w ogóle się zmieni...

Napisano

> wszytko to prawda...

> jednak w tym momencie jest to u mnie najszybszy sposób aby stwierdzić

> czy coś w ogóle się zmieni...

Jak przetestujesz to opisz spostrzeżenia.

Napisano

> chciałem rozwiązać problem prostą metodą - założyłem przekaźnik

> odłączający zasilanie ECU benzynowego w trakcie jazdy na gazie

Calkiem poprawnie kombinowales smile.gif ale nie do konca...

Odepnij sterownik wtrysku benzyny, rozetnij przewod idacy na 4 pin a koncowke tego przewodu (te od strony sterownika, nie od wiazki) wepnij na przewod idacy na 9 pin. Ma to za zadanie odcinanie stalego zasilania sterownika (tzw. podtrzymania pamieci bledow) przy wylaczaniu zaplonu. Nie bedziesz musial za kazdym razem sciagac klemy.

Sprawdzone - dziala 100%. wink.gifwink.gifwink.gif

Napisano
  • Autor

czyli czekaj bo nie bardzo rozumiem...

odłączyć zasilanie podawane na pin #4 sterownika (czerwony) oraz połączyć piny #4 i #9 sterownika?

pin #9 wygląda, że jest zasilany z "przekaźnika układu wtryskowego"

ze schematu wygląda mi na to, że pin #9 jest podłączany do Vakkum przekaźnikiem w momencie pojawienia się (+) na cewce zapłonowej - czyli załączenia zapłonu... ...

aaa... czyli rozumiem... rozwierałem pin podtrzymania w trakcie zasilania normalnego ...

czyli po prostu zwarcie #4 i #9 spowoduje prawidłowe zasilanie w trakcie załączonego zapłonu - a brak podtrzymania gdy zapłon jest wyłączony...

spowoduje to kasowanie błędów "na postoju" ...

dobrze myślę?

moją intencją było kasowanie w trakcie jazdy na gazie - bo załączać przekaźnik w trakcie parkowania to szkoda prądu... a ja zawsze lubię dodawać rzeczy które w bardzo prosty sposób można przy użyciu choćby "zapałki i gumy do żucia" przełączyć tak, jakby ich nie było ...

czyli w tym wypadku lepszy będzie przełącznik "podtrzymanie/brak podtrzymania" ...

ew. w trakcie jazdy 2 przekaźniki - i odłączać dodatkowo pin #9 - wtedy odpadnie konieczność dodatkowego odcinania pompy paliwa...

/chcę mieć to na przełączniku, żeby np. taki zimny system móc w trakcie jazdy na gazie załączyć i np. jak się gaz kończy - przełączyć się na benzynę wiedząc, że pompa już zdążyła wytworzyć odpowiednie ciśnienie oraz moduł się zainicjalizował/...

Napisano
  • Autor

z odłączonym przekaźnikiem "emulatorem typu masa wink.gif"

- czyli sondą na stałe połączoną z ECU

- na razie auto zachowuje się wzorowo... ok.gif

wynika z tego, że lepsza żadna emulacja niż "masa" u mnie...

Napisano

> z odłączonym przekaźnikiem "emulatorem typu masa "

> - czyli sondą na stałe połączoną z ECU

> - na razie auto zachowuje się wzorowo...

> wynika z tego, że lepsza żadna emulacja niż "masa" u mnie...

No to bezstresowej i oszczędnej jazdy (na LPG smile.gif) życzę ok.gif. Byle tylko nie zgłupiał po dłuższej jeździe.

Napisano
  • Autor

no sam jestem ciekaw jak długo pojeździ ...

jeśli potem będą kłopoty to zastosuję się do rady kol. APC ...

a jak nie to może się skuszę na własny emulator...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.