Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Na benzynie coraz gorzej

Featured Replies

Napisano

Uno z silnikiem 899 cm, sterownik lpg Bingo S4

Instalacja ma 5 lat.

Po 2 tygodniach jazdy na LPG coraz gorzej pracuje silnik na benzynie. Z powodu zbyt bogatej mieszanki praca silnika jest nierówna, coraz trudniej uruchamia się. Na benzynie coraz gorzej, na gazie ok. W końcu uruchomienie na benzynie jest prawie niemożliwe. Wtedy zaczynam jeździć wyłącznie na benzynie. Po tygodniu jazdy tylko na benzynie wszystko wraca do normy. Na benzynie i na gazie silnik pracuje dobrze. Więc znów zaczynam jeździć na gazie i sytuacja powtarza się.

Silnik uruchamiam zawsze tylko na benzynie, inaczej nie da się.

Niedawno wymieniłem sondę lambda. Nic nie pomogło. Gazownik twierdzi, że z instalacją gazową jest wszystko w porządku. Specjalista od siliników benzynowych podłącza do kompa i też mówi, że wszystko jest ok.

Co mam zrobić, żeby podczas jazdy na gazie nie zmieniał parametrów pracy benzynowej.

Któryś z fachowców wspomniał, że komputer benzynowy w uno ma taką cechę i mógłby pomóc tylko dodatkowy przekaźnik resetujący.

Nie wiem gdzie należy go podłączyć i co resetować.

Kiedy instalacja była nowa nie było tego problemu. Zaczęło się około 2 lata temu.

Co robić?

Napisano

To jest typowy objaw niedopasowania emulacji sondy lambda. W w jakiej opcji masz ją ustawioną. Z reguły dla fiata ustawiało sie na emulacje masą.

Napisano
  • Autor

> To jest typowy objaw niedopasowania emulacji sondy lambda. W w jakiej

> opcji masz ją ustawioną. Z reguły dla fiata ustawiało sie na

> emulacje masą.

Nie wiem jak mam ustawioną. Muszę pojechać do gazownika, żeby ewentualnie przestawił.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam.

W Atu 1.6 GLi Bosch objaw jest tego typu, że po odpaleniu zimnego silnika na benzynie pracuje sobie ładnie i nie ma problemów z odpalaniem. Problem pojawia się w momencie dodania gazu - silnik trzęsie się i niechętnie wchodzi na obroty. Poza tym, po szybkim zgaszeniu ponowne odpalenie wymaga nieco dłuższego kręcenia - jakby go zalało .. Po przejściu na LPG objaw mija. Jak silnik złapie trochu temperatury to na benzynie też jest OK. Jaki to może mieć związek z instalacją LPG ?

Pozdrawiam.

Napisano

Taki jak powyżej, albo problem z wtryskami. Mogły się zanieczyścić wytrącającymi się z benzyny lakami gdy rzadko się ich używa , które też powstają łatwiej przy odcięciu pompy NoPb.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.