Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

podsterowność F'ki

Featured Replies

Napisano

Witam!

Tak się zastanawiam, jak w temacie.

Moja kombi jest strasznie podsterowna(czyli skręcam kierą a ona prosto)

Jakie są wasze odczucia ? Czy to zależy to od np. silnika, bo 1,4 pewnie dość lekki jest, a buda z tyłu ciąży troche.

Pozdrawiam

PS jeśli wątek powinien się znaleźć na "klubie astry" to najmocniej przepraszam, ale myśle że ten więcej osób przegląda.

Napisano

Miałem eFkę kombi i moje odczucia były takie:

Zaraz po zakupie, zużyte maksymalnie amortyzatory, geometria w stanie dostatecznym, koła o szerokości 175 mm i faktycznie samochód kiepsko reagował na ruchy kierownicą, słabo trzymał się drogi, nie dało się jechać szybciej niż 110 km/h.

Po wstawieniu nowych amortyzatorów gazowych, regulacji geometrii charakterystyka zawieszenia zmieniła się nie do poznania. Samochód reagował na każdy ruch kierownicą i trzymał się drogi idealnie. Założeni kół 15 cali i opon o szerokości 195 mm zrobiło z Astry bardzo przyjemnie prowadzący się samochodzik - gorąco polecam. Dodatkowo prowadzenie auta bardzo poprawiało włożenie do bagażnika np. pełnej walizki, wtedy był jeszcze bardziej zwrotny i stabilny.

Faktem jest jednak, że kombi to dość długa buda i ma spory moment bezwładności, więc będzie troszkę słabiej reagować na ruchy kierownica niż krótsze auta.

Napisano
  • Autor

>słabo trzymał się drogi,

> nie dało się jechać szybciej niż 110 km/h.

nie do końca to miałem na myśli, przy tej prędkości raczej mi nie w głowie jakieś gwałtowne ruchy

....

raczej mam na myśli, że przy śliskiej nawirzchni (np. śnieg) przy małych prędkościach, autu ucieka przód, w niektórych autach jest tak że skręcają ale zarzóca dupe, a u mnie po prostu nie skręca ;P

Napisano

> Tak się zastanawiam, jak w temacie.

> Moja kombi jest strasznie podsterowna(czyli skręcam kierą a ona

> prosto)

> Jakie są wasze odczucia ?

opel tak po prostu ma i tyle, Astra G to samo, latem na szybko przejeżdżanych zakrętach czuję czasem jak przednie koła dosłownie przesuwają się na zewnątrz, inna sprawa że dzieje się to np na zjazdach z autostrady na których ludzie normalnie jeżdżą 20km/h wolniej ode mnie,

takie zachowanie auta to nawet nie jest to kwestia modelu, obejrzyj na sieci odcinek topgear w którym porównują V-C 280KM, Mondeo 220KM i jakąś mazde 6 OIDP, vectra zrobiła najlepsze wrażenie dopóki ...nie próbowali nią skręcić na torze :/

m.in. dlatego mi się świetnie jeździ autami RWD czy 4x4, samochód robi to co ja chcę a nie to co uzna za stosowne hahaha.gif

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.