Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cewka czy wtryskiwacz?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Dzisiaj jadąc rano dopadło mnie szarpnięcie autem i zapalenie kontrolki (tego żółtego silnika), a potem już jazda na około 3 cylindrach. Wcześniej nic podobnego nie było. Podpowiedzcie co to? Osobiście stawiam na cewkę lub wtryskiwacz. Może ktoś pomoże jak odróżnić i ewentualnie zlokalizować na którym cylindrze? O diagnostyce na komputerze wiem, ale może jakiś prosty sposób (i tańszy) bez uszkodzenia komputera samochodu. Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Cewka! ok.gif

Musisz je posprawdzać po kolei ,czyli powyciągać z gniazd !

Walnięta powinna być lekko okopcona na końcu !

A i tak musisz po wszystkim zlikwidować błąd na examinerze ! 20.GIF

Napisano
  • Autor

Dzięki. Mam nadzieję, że to okopcenie faktycznie będzie. A biorąc pod uwagę koszty, to po cichu liczyłem na cewkę właśnie. Część tańsza, a naprawa 15 minut. 20.GIF

Napisano
  • Autor

No teraz to nie kumam.

Napisano

> No teraz to nie kumam.

To jest manual irekw i też zdaje egzamin!

Quote:

Ad.B-na cewce jest napis np.Sagem,Champion...

Ad.E-ja akumulatora przy wymianie cewki nie odłączam.

Ad.A,C-zdejmujesz pokrywę silnika/klucz 10/.Na uruchominym silniku wyjmowałem wtyczkę zasilającą cewkę /padła tobie prawdopodobnie jedna ze" starych "/i po pracy silnika widać czy cewka jest sprawna czy uszkodzona.Przed wyjęciem wtyczki trzeba ścisnąć takie /o ile dobrze pamiętam/żółte występy.Jak trafisz na uszkodzoną cewkę wykręcasz mocującą ją śrubę/klucz 10/wyjmujesz cewkę i wkładasz nową przykręcasz podłączasz wtyczkę i tyle.

Ad.D-sam wymieniałem w ten sposób trzy cewki i nic się nie popsuło.Słynna "marchewa" po wymianie uszkodzonej cewki gaśnie.

Napisano
  • Autor

Dzięki. Aż mi głupio. Nie pomyślałem, że "może jaśniej" jest odnośnikiem. Moje pytanie dotyczyło właśnie sprawy odłączenia kabelków na chodzącym silniku. Miałem obawy, żeby coś nie poszło po tych drucikach do kompa. Jak znajdę jutro chwilę spróbuję podziałać. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

I po kłopocie. Zgodnie z sugestią Kolegi sprawdziłem wszystkie cewki, oczywiście ta felerna była na końcu (parę stopni na minusie w końcu), żeby nie było za szybko. Później parę telefonów do sklepów w okolicy, mała przejażdżka, poskładanie w komplet i jest ok. Najwięcej czasu zajęło znalezienie cewki dobrej i w dobrej cenie oraz przejażdżka po nią. Sama wymiana to w sumie jakieś 15 minut. Lampka "marchewa" zgasła co prawda, ale dopiero po kilku odpaleniach. Dzięki za pomoc 20.GIF

Napisano

A można wiedzieć ile dałeś za swoją cewkę? Ja wymieniałem w zeszłym tygodniu i wsadziłem boscha za 200 zeta.

Napisano
  • Autor

128 zeta - Champion, ale podobno ceny idą w górę (kurs euro)

Napisano

> 128 zeta - Champion, ale podobno ceny idą w górę (kurs euro)

Bardzo dobra cena za najlepszą cewkę do 1,6 ! ok.gifwink.gif

Napisano

> 128 zeta - Champion, ale podobno ceny idą w górę (kurs euro)

A gdzie to można dostać? Szukałemw internecie i we Wrocku i nic. tylko bosche frown.gif

Napisano
  • Autor

Ja kupowałem w Dąbrowie Górniczej. Było taniej niż we wszystkich Fotach, Inter Carsach itd.

Zresztą już w międzyczasie druga cewka padła.

Napisano

> Zresztą już w międzyczasie druga cewka padła.

Padają po kolei.Wymieniłem cztery.Jak wymienisz wszystkie będziesz miał błogi spokój./z cewkami/

Napisano

Witam!

Już zaliczyłem awarię 2 cewek!

Żałuje tylko że sam nie wymieniłem - ASO za cewkę + wymianę skasowało koło 500 zł.

Niestety, potrzebowałem szybko auto i nie miałem pojęcia czy to cewka.

Plus z badania ASO był taki że zbadali ciśnienie w cylindrach - jest ok!

Pozdr,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.