Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prędkościomierz w Megane

Featured Replies

Napisano

Witam! Padł mi prędkościomierz i licznik kilometrów - przyjechałem wieczorkiem i było ok! Rano zapalam jadę i... zero nic null confused.gif. wskazówka ani drgnie licznik kilometrów nie nalicza. Sprawdziłem wtyczkę przy czujniku przeczyściłem i prysnąłem WD 40 i dalej nic. Wiązki przewodów w podszybiu wyglądają ok. Nie mogłem rozpiąć wtyczek (trzy szt.) nie chciałem na siłę a więc te są nie czyszczone. Jak je wypiąć? Co mogę jeszcze sprawdzić? Deskę zdjąłem , sprawdziłem , tam jest ok! Czy w przypadku awarii czujnika prędkości zapali się kontrolka układu sterowania? Pomóżcie za nim wydam kasę w serwisie. Auto jak niżej.Z góry dzięki.

Napisano

> Witam! Padł mi prędkościomierz i licznik kilometrów - przyjechałem

> wieczorkiem i było ok! Rano zapalam jadę i... zero nic null .

> wskazówka ani drgnie licznik kilometrów nie nalicza. Sprawdziłem

> wtyczkę przy czujniku przeczyściłem i prysnąłem WD 40 i dalej

> nic. Wiązki przewodów w podszybiu wyglądają ok. Nie mogłem

> rozpiąć wtyczek (trzy szt.) nie chciałem na siłę a więc te są

> nie czyszczone. Jak je wypiąć? Co mogę jeszcze sprawdzić? Deskę

> zdjąłem , sprawdziłem , tam jest ok! Czy w przypadku awarii

> czujnika prędkości zapali się kontrolka układu sterowania?

> Pomóżcie za nim wydam kasę w serwisie. Auto jak niżej.Z góry

> dzięki.

Wtyczki wchodzą na zatrzaski, trochę trzeba się z nimi naszarpać, ale nie pamiętam czy dogiąć czy odgiąć, żeby wyszła, może Ktoś podpowie.

Druga z opcji to http://megane.com.pl/

tam jest kopalnia wiedzy o Megance naprawach i problemach z nią. W szukajce jak wpiszesz to pewnie kilka tematów o prędkościomierzu znajdziesz.

Napisano

Jak padło jedno i drugie to trzeba zacząć od napędu prędkościomierza.

Napisano
  • Autor

> Jak padło jedno i drugie to trzeba zacząć od napędu prędkościomierza.

Sygnał indukowany jest z czujnika Halla, nie ma żadnego napędu. Jestem na etapie sprawdzania instalacji , póki co czujnik zasilanie ma (pasywny), a dalej kabel po kabelku "przedzwonie" aż do licznika. Nie mam pojęcia tylko jak wymierzyć sam czujnik (indukuje napięcie o zmiennej częstotliwości, ale tylko podczas zmian prędkości skrzyni ) w czasie jazdy nie pomierzę bo i jak, podnośnik i przód w górę odpada ,brak warunków. Spróbuję odnaleźć dane o rezystancji na stykach ( 3 piny).Jak dam radę naprawić sam dam znać co i jak. Póki co próbuję dalej.

Napisano

Myśłałem że jest podobnie jak w 406 - silniczek napędzany przez ślimak umieszczony na półosi, ale opisanym sposobem powinieneś osiągnąć jakiś rezultat - powodzonka

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

No i problem z głowy. Powód - "utleniony" przewód w lewym nadkolu. Wycięty wlutowana wstawka i prędkościomierz z licznikiem przebiegu znowu żyją claps.gif

• 3 miesiące później...
Napisano

Witam i proszę o pomoc!

Predkosciomierz i licznik km. raz dzialają a raz nie i jest coraz gorzej. Obecnie działa przez około 1/4 czasu jazdy a na autostradzie przy większych predkościach wcale. Przeczysciłem już kostke przy liczniku. Gdzie mam szukać utlenionego kabla czy cos takiego jesli nie mam impulsatora angryfire.gif, bo sygnal bierze z abs i na dodatek jest to scenic? Z jakiego miejsca idzie sygnał ABS do licznika?

Pomocy pad.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.