Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pug 306 S16 '95 vs. Pug 306 1.4 '97

Featured Replies

Napisano

Witam z sasiedniego koncika

Przymierzam sie do zakupu jakiegos autka i wsrod roznych modeli znalazlem dwa Pugi 306 w interesujacej mnie cenie. 3 drzwiowe P306 bardzo mi sie podobaja ale poniewaz nigdy nie mialem stycznosci z Pugami to mam do Was pare pytan.

Auta to :

P306 S16 z 1995 roku, przebieg ~140 tys. km, moc 150 KM, kolor nienieski metalik, 3 drzwi. Na wyposazeniu jest ABS, centralny zamek, elektryczne szyby/lusterka, poduszka powietrzna, radio, wspomaganie kierownicy, regulowana kierownica, opony letnie na felgach aluminiowych + opony zimowe na felgach stalowych.

Cena ~9000 zl.

P306 1.4 z 1997 roku, przebieg ~140 tys. km, moc 75 KM, kolor zloty metalik, 3 drzwi. Na wyposazeniu jest centralny zamek, elektryczne szyby, alufelgi, autoalarm, poduszka powietrzna, wspomaganie kierownicy, immobiliser, opony letnie na felgach aluminiowych.

Cena ~8000zl.

Przebieg nie jest potwierdzony wiec rownie dobrze moze to byc 250 tys. km oslabiony.gif

Teraz pare pytan.

Jak sie sprawuja te samochody P306 S16 z 95r vs. P306 1.4 z 97r -jak jest z awaryjnoscia tych silnikow i ewentualnymi kosztami napraw?

Jak duzo pali ten S16?

Ile kosztuje ubezpieczenie OC i caly pakiet OC+AC dla takiego P306 S16?

Czy te silniki daja sie bez problemu "zagazowac" instalka II generacji? Jakie maja kolektory -metal/plastik?

Czy w tych rocznikach 96/97 Pugi mialy pelen ocynk?

Na co zwrocic szczegolna uwage przy tych samochodach?

pozdr.

Napisano

Witam

Ja osobiście wybrał bym S16 bo to wypasiony wózek. Ale co do aut:

1.4

Samochód pali dość mało, średnio 7-8l, po trasie zejdzie do 6,5l jesli silnik nie jest zjechany ale po mieście może nawet 9-9,5 pożreć. Jęsli chodzi o dynamikę z tym silnikiem...hmm no własnie jaką dynamikę zlosnik.gif. Samochód dobry na miasto, koników troszkę brakuje na trasę. Mam 1.6 90bhp i w nim czasem odczuwam brak mocy... Nie polecam zakładania gazu do silnika z takim przebiegiem. Silnik z jednopunktowym wtryskiem i plastikowym kolektorem. Należy zwrócić uwagę na elektrykę, podświetlenia deski, szybki elektryczne, imobilaizer czasem płata figle w kluczyku na podczerwień. Co do mechaniki to wiadomo, zawieszenie szczególnie tylne. Sprawdzić tylnią belkę skrętną, przy tym przebiegu napewno trzeba będzie robić a koszt nie jest mały. Silnik dosyć trwały, może wysiąść termostat, uszczelka pod głowicą. I to chyba tyle...

2.0 S16

Miodzio autko, dynamiczne, szybko przyśpiesza i fajnie mruczy ale pali sporo. Średnio 9-10l, po mieście nawet 13l a słyszałem że niektórzy 16 wyciągają spineyes.gif, po trasie różnie bywa, około 8l.

Kolektor hmmm....chyba metal. i tak samo: elektryka, szybki, podświetlenie, a i przełączniki kierunkowskazów (we wszystkich modelach 306...). Co do zawieszenia w S16 się nie wypowiem, ale pewnie tak samo belka skrętna.... Silnik jeśli dobrze traktowany potrafi się odwdzięczyć. Olej najlepiej zmieniać w obu modelach co 10k-12k km i wymienić rozrząd po zakupie.

Blacha cynkowana, korozja na 100% chwyciła pod górną uszczelką od drzwi. Kupić coś w stylu hameraita i pomalować. Reszta ok, rdza go nie bierze:P.

Co do tego gazu, to w obu przypadkach zamontowanie dość drogie. Lepiej tę kwotę przeznaczyć na benzynkę. A i butla montowana jest w bagażniku bo koło zapasowe jest pod autem.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Zapraszam również na stronę: http://www.306team.pl/

Juz odwiedzilem ta strone i forum waytogo.gif

Co do gazu to jezeli jest plastikowy kolektor to nawet bym sie w takie auto nie pakowal a jezeli jest metalowy to chyba II generacja wystarcza i wtedy koszt zalozenia gazu to ~1800zl.

Jest jeszcze kwestia kosztow ubezpieczenia.

pozdr.

Napisano

Witam

Jeśli masz pełną zniżkę to w PZU pełny pakiet kosztuje ok 1400-1500zł w przypadku 1.4(tak mi się wydaje zlosnik.gif). Co do 2.0 to nie wiem, 2.0 jest w kolejnej grupie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.