Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kolektor wydechowy - fitr powietrza

Featured Replies

Napisano

witam,

Ostatnio zauważyłem ze rurka łącząca kolektor wydechowy z obudowa filtra jest popękana podjechałem do sklepu po nową i....po krótkiej rozmowie gościu polecił mi abym jej nie montował zwłascza ze mam rozwalony termostat powietrza (urwana klapka od zimnego). Wczoraj pojezdziłem troszeczke ok 200km i nie zauqażyłem zbytnich różnic moze ciut mniejsze spalanie a moze mi sie tylko wydaje. Jakie sa wasze opine na ten temat i jezszce jedno pytanie jaka jest srednica tego otworu w kolektorze wydechowym czy czyms go zaslepic (aby coś tam nie wpadło i sie nie syfiło)

dzieki za odpowiedz

Napisano

to może wyjsc dopiero w zimie, niech tam ta rurka sobie lezy na tym kolektorze, fajnie to zabrzmiało połącznie z kolektorem, bo de factko chodzi o pobór ciepłego powietrza z okolic kolektora:)

Napisano

> witam,

> Ostatnio zauważyłem ze rurka łącząca kolektor wydechowy z obudowa

> filtra jest popękana podjechałem do sklepu po nową i....po

> krótkiej rozmowie gościu polecił mi abym jej nie montował

> zwłascza ze mam rozwalony termostat powietrza (urwana klapka od

> zimnego). Wczoraj pojezdziłem troszeczke ok 200km i nie

> zauqażyłem zbytnich różnic moze ciut mniejsze spalanie a moze mi

> sie tylko wydaje. Jakie sa wasze opine na ten temat i jezszce

> jedno pytanie jaka jest srednica tego otworu w kolektorze

> wydechowym czy czyms go zaslepic (aby coś tam nie wpadło i sie

> nie syfiło)

> dzieki za odpowiedz

Powiem szczerze że sam mam ten dylemat..... niedawno naprawiłem owy termostat w filtrze powietrza i sam niewiem ale mam wrażenie że jak był zepsuty to samochodzik chyba mniej palił oslabiony.gif ale tu nie mam 100% pewności.... zauważyłem że tak naprawde jak się silnik rozgrzeje to ten termostat nie zamyka mi d o końca dolotu ciepłego powietrza i chyba musze to wyregulować żeby bardziej zamykał ciepłe niż zimne bo w zasadzie ciepłe powietrze jest tylko potrzebne na początku kiey samochód się rozgrzewa idea.gif musze to dziś wyregulować hmm.gif

Napisano

> witam,

> Ostatnio zauważyłem ze rurka łącząca kolektor wydechowy z obudowa

> filtra jest popękana podjechałem do sklepu po nową i....po

> krótkiej rozmowie gościu polecił mi abym jej nie montował

> zwłascza ze mam rozwalony termostat powietrza (urwana klapka od

> zimnego). Wczoraj pojezdziłem troszeczke ok 200km i nie

> zauqażyłem zbytnich różnic moze ciut mniejsze spalanie a moze mi

> sie tylko wydaje. Jakie sa wasze opine na ten temat i jezszce

> jedno pytanie jaka jest srednica tego otworu w kolektorze

> wydechowym czy czyms go zaslepic (aby coś tam nie wpadło i sie

> nie syfiło)

> dzieki za odpowiedz

Ten termostat jest potrzebny gdy temperatury powietrza sa niskie i jest duza wilgotnosc. Chodzi o to, ze jak ladujesz w dolot wilgotne powietrze o temp bliskiej zera to a na wolnych obrotach wytwarza sie podcisnienie pod przepustnica, jak wszyscy wiedza z fizyki, temperatura podczas rozprezania spada... czyli schladzamy powietrze ponizej zera a zawarta w nim wilgoc zamienia sie w lod, nie na jakas duza skale ale wystarczajaco by zatkac kanaliki wolnych obrotow. Zauwazalny efekt jest taki, ze podczas hamowania silnikiem (wytworzenie wiekszego podcisnienia) silnik na chwile traci wolne obroty i gasnie. Nie wystepuje to zawsze, ale jest to zauwazalne...

Termostaty w dolocie zazwyczaj sa tak ustawione, ze powietrze lecace do dolotu powinno miec conajmniej 20st C.

Napisano
  • Autor

> to może wyjsc dopiero w zimie, niech tam ta rurka sobie lezy na tym

> kolektorze, fajnie to zabrzmiało połącznie z kolektorem, bo de

> factko chodzi o pobór ciepłego powietrza z okolic kolektora:)

JAk ja zaloże to do gaźnika bedzie dostawało sie 2w1 ciepłe i zimne o to chodzi bo sam

niewiem.gif

Napisano

> JAk ja zaloże to do gaźnika bedzie dostawało sie 2w1 ciepłe i zimne o

> to chodzi bo sam

Jeśli nie masz gazu to dobrze byłoby gdybyś założył tą rurkę. Ale termostat przy nagrzanym silniku powinien całkowicie zamknąć dopływ powietrza znad kolektora wydechowego. Na zimnym silniku (szczególnie jesienią i zimą) silnik zasysając ciepłe powietrze zwiększa szybkość odparowania benzyny. Po nagrzaniu silnika termostat powinien zamknąć ten kanał bo powietrze w puszce filtra nagrzeje sie od ciepłego silnika. Przy gazie nie ma to znaczenia bo jest podawany w fazie lotnej.

Napisano
  • Autor

Jak juz pisalem termostat jest uszkodzony urwana klapka i nic nie zamyka i nie otwera - jest wolna amerykanka zakrecony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.