Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Głowica

Featured Replies

Napisano

Koledzy, napotkalem ogloszenie w ktorym ktos oferuje m.in.

"Głowica 1,2 MPI splanowana -2mm, usunięte prowadnice, duże gniazda ssace na zawór ok. 33,4mm i wydechowe ok. 29,0mm. W komplecie tylko wyczynowe zawory ssace"

i tertaz pytanie do tych lepiej zorientowanych:) Czego mozna sie po takiej glowicy spodziewac? Jest to jakies sensowne przygotowanie czy generalnie nie ma co sobie d.. zawracac? A jakby mi ktos jeszcze podpowiedzial jak sie to ma do homlogacji sc abarth to juz w ogole:)

aha, i jezdziloby to z dołem 1.1. Odelzone kolo, wywazony itd.

Napisano

spodziewać sie można duzo jednak w dużej mierze zależy kto i jak wykonywał przeróbke i czy masz w planach coś więcej niż lekkie koło i wydech.może sie zdarzyć przy większych zaworach że jakiś pan tuner zrobił nieosiowo gniazda zaworów, co niestety bardzo szybko niszczy zawór , nawet urywa. co do usuniętych prowadnic to są różne zdania, szczególnie jeżeli chodzi o te wydechowe.zawór bez takiej prowadnicy nie ma zabardzo gdzie odprowadzić ciepło i równiez zdarzają sie przypadki że sie urwie. co do splanowania głowicy o 2 mm to nie wiem jak na seryjnym wałku ale na niesteryjnym do na bank będziesz musiał frezować łezki w tłokach. cały potencjał takiej głowicy można wykorzystać znacznie przenosząc zakres obrotów użytecznych w góre, razem ze sportowym wałkiem najlepiej jakimś dobrym kolektorem ssącym i wydechowym policzonym pod ten wałek i oczywiście programem, ale do serii to ja bym tego nie ładował.

pozdro

Napisano

Jeżeli chcesz to po prostu wsadzić do seryjnego silnika 1.1 i nic nie robić więcej to odpuść sobie ten temat. Jeżeli masz plan wsadzić głowicę z 1.2 to zrób to z głową... wsadzenie samej głowicy mija się z celem... Do tego jeszcze to, ze jest splanowana o 2mm... to sporo... Ja u siebie wsadziłem mocno splanowaną głowicę i się okazało, że tłok walił o świecę i trzeba było je dać na podkładki...

Napisano

> Koledzy, napotkalem ogloszenie w ktorym ktos oferuje m.in.

> "Głowica 1,2 MPI splanowana -2mm, usunięte prowadnice, duże gniazda

> ssace na zawór ok. 33,4mm i wydechowe ok. 29,0mm. W komplecie

> tylko wyczynowe zawory ssace"

> i tertaz pytanie do tych lepiej zorientowanych:) Czego mozna sie po

> takiej glowicy spodziewac? Jest to jakies sensowne przygotowanie

> czy generalnie nie ma co sobie d.. zawracac? A jakby mi ktos

> jeszcze podpowiedzial jak sie to ma do homlogacji sc abarth to

> juz w ogole:)

> aha, i jezdziloby to z dołem 1.1. Odelzone kolo, wywazony itd.

Głowica ta przygotowana była do silnika VK w Seicento (na 2 przpustnicach). Motor zbudowany był w Rorace Rent a jeździł na nim M.Kwaśny w PPZM-otu. Później rozpadł się tam rozrząd i z tego powodu posypały się zawory. Myślę, że główka warta uwagi, szczególnie za takie pieniądze. Trzebaby jednak napewno bliżej się jej przyjrzeć.

Napisano
  • Autor

> Głowica ta przygotowana była do silnika VK w Seicento (na 2

> przpustnicach). Motor zbudowany był w Rorace Rent a jeździł na

> nim M.Kwaśny w PPZM-otu. Później rozpadł się tam rozrząd i z

> tego powodu posypały się zawory. Myślę, że główka warta uwagi,

> szczególnie za takie pieniądze. Trzebaby jednak napewno bliżej

> się jej przyjrzeć.

tak, tak, dokladnie o ta glowice chodzi:) na hodze jest wlasnie ogloszenie od Marcina:)

Mowisz ze warta uwagi. Gdybym ją kupil, to wzialbys za nia odpowiedzialnosc i zlozyl mi motor z ta glowica jakos na wiosne-lato, jak bedziecie miec chwile? Teraz mam 1.1 troche dziubniete, ale juz to po gr.A podchodzi a jezdzi jak dobra N-ka albo nawet gorzej wiec chcialbym cos z tym zrobic. Tak zeby bylo zgodne z homo. Odpowiedzialnosc rozumiem przez dobranie do tego wałka, dograniu innych elementow itd itd I mniej wiecej na jakie koszty mam sie nastawic? Bo nie wiem czy bysmy robili to w kwietniu czy sierpniu,hehe tzn. na kiedy sie kasowo wyrobie ;-)

Napisano

> tak, tak, dokladnie o ta glowice chodzi:) na hodze jest wlasnie

> ogloszenie od Marcina:)

> Mowisz ze warta uwagi. Gdybym ją kupil, to wzialbys za nia

> odpowiedzialnosc i zlozyl mi motor z ta glowica jakos na

> wiosne-lato, jak bedziecie miec chwile? Teraz mam 1.1 troche

> dziubniete, ale juz to po gr.A podchodzi a jezdzi jak dobra N-ka

> albo nawet gorzej wiec chcialbym cos z tym zrobic. Tak zeby bylo

> zgodne z homo. Odpowiedzialnosc rozumiem przez dobranie do tego

> wałka, dograniu innych elementow itd itd I mniej wiecej na jakie

> koszty mam sie nastawic? Bo nie wiem czy bysmy robili to w

> kwietniu czy sierpniu,hehe tzn. na kiedy sie kasowo wyrobie ;-)

Co do głowicy, to przede wszystkim trzeba sprawdzić jak wyglądają tam gniazda oraz prowadnice. Co do jej wysokości, to w zasadzie jest już ona graniczna.

W przypadku Sejka, niestety homologacja nie pozawala na zbyt wiele. Jeżeli chcesz zestaw na tej główce, to nie ma wyboru i jeżeli jest to sporting a nie abarth, to auto musi być złożone na zgodnych z homologacją 2P (koszt ok. 1500zł). Do tego potrzebny będzie kolektor rurowy 4-2-1 (musi być łączony) a to kolejny wydatek minimum 600zł. W przypadku wałka opcji jest sporo - napawany to wydatek ok. 350zł, coś "z pręta" to minimum 700zł. Motor musi być na tłokach z 1.2 mpi, przy czym żeby był w 100% zgodny z homo, to powinny być to tłoki na 1 szlif. Jeżeli ma to być TOP, to korby i wał muszą być lekkie, koło zamachowe również ma swoją określoną wagę w hom. no i oczywiście całość powinna być wyważona, a to kolejne koszta... Do tego dochodzi jeszcze mnóstwo "drobiazgów" np. regulowane koło, podwójne sprężyny zaworowe, dolot, komputer, pompa paliwa, regulator ciśnienia. Odezwij się do mnie na prv, to zrobię Ci konkretny kosztorys wariantu minimum, pośredniego oraz maxi. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.