Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elpigas (leonardo) gasnie po przelaczeniu ??

Featured Replies

Napisano

Witam mam od jakiegos czasu pewien problem z instalacja lpg (elpigas leonardo) dzieje sie cos takiego ze jak odpale na zimnym silniku auto to po dodaniu gazu zawsze przelanczal mi sie na gaz automatycznie teraz gdy sie przelaczy odrazu gasnie, wyraznie slychac ze nie pstryka jeden przekznik bo gdy po kilku nieudanych odpaleniach wreszcie zalapie to slychac charakterystyczny glos zalanczajacego sie przekaznika

Co sie moglo stac ze po nocy nie chce odrazu przelaczyc na gaz tylko gasnie ? wczesniej nawet przy mrozie -10st bez problemu lapal odrazu po przelaczeniu na gaz..

Teraz dziala to tak jak by jakis czujnik kontrolowal temp. i po osiagniecu pewnej wartosci pozwala dopiero zalaczyc gaz frown.gif czy da sie to jakos naprawic ?

Bylem dzisiaj u speca od instalaci lpg ale powiedzial ze na cieplym silniku nic nie sprawdzi bo nie widzi oco chodzi a auta nie chcialem zostawiac u niego na noc....

z gory dziekuje za pomoc lub porade co moge sprawdzic

Napisano

Nie przekaźnik tylko elektrozwór i zapewne trzeba go wyczyścić. Chyba, że to coś z elektryki szwankuje - np. korozja złączek.

Napisano

Sprawdź najpierw czy w momencie przełączenia jest napięcie na elektrozaworze przy parowniku. Jeśli tak to masz standardowy problem z brudnym "paluchem" w tym elektrozaworze (pisałem o tym kilkakrotnie tutaj i na kąciku Lanosa).

Druga możliwa usterka to sterownik. U mnie był źle zaizolowany i na skutek zawilgocenia puszczał LPG i benzyne w tym samym czasie. To się da sprawdzić w taki sposób, że w momencie przełączenia LPG trzeba ręcznie wyłączyć pompę paliwa (np. wyjmując jej bezpiecznik). Założenie odcięcia pompy eliminuje ten problam raz na zawsze nawet gdy sterownik niedomaga.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> Sprawdź najpierw czy w momencie przełączenia jest napięcie na

> elektrozaworze przy parowniku. Jeśli tak to masz standardowy

> problem z brudnym "paluchem" w tym elektrozaworze (pisałem o tym

> kilkakrotnie tutaj i na kąciku Lanosa).

A mozesz naprowadzic jak to sprawdzic ?

Problem wystepuje tylko jak jest zimny silnik,odpalam silnik dodaje gazu bo mam ustawione ze sam sie przelancza sam po przekroczeniu 2tys/obrotow po przelaczeniu zdycha bo nie dostaje gazu,odpalam ponownie na bezynie dodaje gazu przelanczam na lpg i znowu gasnie, po kilku razach gdy silnik sie troszeczke zagrzeje na bezynie, przelanczam na LPG i slysze wyrazne PSTRYKNIECIE drugiego przekaznika i juz elegancko dziala na gazie,przez 6 lat jak jezdzilem zawsze nawet w zime jak bylo -10st to po przegazowaniu odrazu przelanczal sie na LPG i dzialal odrazu tylko teraz cos mu odbilo i sie pierniczy.....

Moje typy to uszkodzony jakis czujnik od TEMP. lub cos sie popierniczylo mu w oprogramowaniu i odcina gaz na zimnym silniku.

> Druga możliwa usterka to sterownik. U mnie był źle zaizolowany i na

> skutek zawilgocenia puszczał LPG i benzyne w tym samym czasie.

> To się da sprawdzić w taki sposób, że w momencie przełączenia

> LPG trzeba ręcznie wyłączyć pompę paliwa (np. wyjmując jej

> bezpiecznik). Założenie odcięcia pompy eliminuje ten problam raz

> na zawsze nawet gdy sterownik niedomaga.

mam zamontowane odciecie pompy paliwa wiec to odpada...

Napisano

moje typy to zasyfione elektrozawory, silniczek krokowy tez warto by przeczyścić

Napisano

> A mozesz naprowadzic jak to sprawdzic ?

Odkręcić i przeczyścić elektrozawór przy parowniku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.