Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poprawa fabrycznego zabezpieczenia antykorozyjnego.

Featured Replies

Napisano

Na prośbę użytkownika xeros opisałem w najprostszy sposób wykonanie konserwacji kompletnej pojazdu Aveo może się przyda.Cały proces konserwacji samochodu uważam za czystą przyjemność choć jest bardzo pracochłonny.Najwięcej czasu zabiera przygotowanie czyli rozbrojenie samochodu wtedy dotrzemy w miejsca gdzie przeciętnie użytkownik pojazdu rzadko zagląda.Po wykonaniu samodzielnie tej czynności jesteśmy pewni że zrobiliśmy to jak należy.Jako kilkunastoletni chłopak cały czas spędzałem u ojca w Polmozbycie i pamiętam czasy kiedy konserwacja pojazdu była wymagana aby utrzymać gwarancję na samochód.Wtedy były całe stanowiska do tych robót i z zaciekawieniem obserwowałem cały proces.Samochody w dzisiejszych czasach posiadają konserwację fabryczną ale jest ona bardzo uboga,podwozie pojazdu widzimy podczas najazdu na kanał i możemy sprawdzić stan zabezpieczenia lecz przestrzenie zamknięte niestety nie są widoczne potem bardzo ciężko powstrzymać rozpoczęty proces korozji.Konserwację zawsze robiłem latem po wygrzaniu samochodu przez słońce.Byłem wtedy pewny że ewentualnie nagromadzona wilgoć zniknęła.

Konserwację podwozia musimy poprzedzić porządnym jego umyciem po uprzednim zdemontowaniu plastikowych nadkoli ciepłą wodą pod ciśnieniem.Kiedy samochód wyschnie możemy przystapić do nanoszenia warstw zabezpieczenia.Ja zawsze do tego używałem Tectylu Bodysafe firmy Valvoline teraz spróbowałem srodka firmy Permatex.Do miejsc łatwodostępnych polecam środek na pędzel do wnęk kół i innych zakamarków w sprayu.Nie nakładajmy środka na elementy które ulegają nagrzewaniu.Po wykonaniu konserwacji nie zakladajmy nadkoli wtedy mamy dostęp do korków we wnęce koła aby zakonserwować progi.

Konserwacja przestrzeni zamkniętych to większy kłopot bo aby się do nich dostać trzeba rozebrać pół samochodu,ale jest sposób aby zrobić to dobrze bez wykonywania demontażu boczków drzwi oraz np.panelu poszycia wnęki nadkola w przedziale bagażowym.Ja używam do tego Tectyl ML

Konserwację najlepiej podzielić na trzy miejsca.Przód ,tył pojazdu oraz drzwi i progi.

Konserwując przód pojazdu po otwarciu pokrywy silnika natryskujemy środek przez wszystkie widoczne otwory tam się znajdujące za pomocą wężyka dołaczonego do zestawu.Środek ten posiada tak silne właściwości penetracyjne że na pewno wszędzie dotrze.Ja dodatkowo zakonserwowałem również pokrywę silnika poprzez widoczne otwory technologiczne. Bardzo ważne aby po otwarciu pokrywy silnika wtrysnąć środek w miejsce gdzie zawiasy łaczą się z nadwoziem.

Progi pojazdu konserwujemy po wyjęciu gumowych korków znajdujacych się we wnęce koła od strony progu.Z przodu 1 z tyłu 2 korki ponieważ progi mają budowę podwójną.Aby uniknąć zdejmowania boczków z drzwi środek natryskujemy poprzez otwory odpływowe wody na spodzie.Wtedy pod ciśnieniem dotrze za pomocą mgły we wszystkie miejsca ponieważ drzwi od wewnatrz posiadają szczelną osłonę przeciwwodną.Tutaj musimy troszkę pokombinować z elastycznym wężykiem bo jest za gruby i niestety nie wchodzi .Nadaje się do tego cienka krótka rurka która powinna być w zestawie.

Tył pojazdu zaczynamy od konserwacji wewnętrznej przestrzeni błotników.Aby nie rozbierać połowy bagażnika odkreciłem tylne lampy i po wyjęciu gumowych zaślepek które sa na wiązkach elektrycznych lamp za pomocą elastycznego wężyka aplikowałem środek.Wtedy przestrzeń zamknięta wypełnia się chmurą środka pod ciśnieniem.Widać to jak przez otwory w bagażniku się wydobywa.Następnie zdejmujemy plastikowa osłonę pokrywy bagażnika i robimy konserwację.Można nie demontować i wykorzystać otwory odpływowe wody.Bardzo ważne aby po otwarciu klapy bagażnika wtrysnąć środek w miejsce gdzie zawiasy łączą się z nadwoziem.Ewentualne zacieki zmywałem benzyną lakową.

Dodatkowo progi z zewnątrz pokryłem jednokrotnie do miejsca styku blach z podłogą barankiem.

Środek TECTYL kupiłem u siebie w sklepie z chemią samochodową a Permatex na Allegro.Na Allegro dostępne są wszystkie środki.Nie wiem czy pomogłem opisałem jak umiałem wink.gifZrobiłem tak trzy samochody i obecne Aveo.Wcześniejsze TICO mimo 10 lat nie posiadało żadnego ogniska korozji co było wielkim zdziwieniem u kupującego.

Napisano
  • Autor
250604532906481dd70014c.jpg Teraz z nowym składem chemicznym! Dla uzyskania maksymalnej wytrzymałości została dodana guma, uszczelnia i zabezpiecza podwozia samochodu przed powstawaniem korozji oraz izoluje wnętrze samochodu przed hałasem z jezdni. Doskonała profesjonalna mieszanka dla uniwersalnych zastosowań. Idealny w zastosowaniach warsztatowych. Ramy i podwozia samochodów oraz inne elementy karoserii. Inne zastosowania to uszczelnianie rynien, dachów, systemów drenażu i urządzeń rolniczych. tectylml600mls.jpg Preparat antykorozyjny do ochrony nadwozi samochodów: drzwi, maski silnika, bagażnika, progów, słupków, błotników, gniazd, lamp, zderzaków pasów przedniego i tylnego, podłużnic oraz wzmocnień i połączeń blach podwozia (nakładany jako podkład pod Tectyl Bodysafe). Posiada silne właściwości penetracyjne, wypiera wodę, powstrzymuje rozpoczęty już proces korozji, doskonale chroni szwy, spawy, połączenia zawijane, krawędzie otworów, miejsca trudno dostępne, w których gromadzi się wilgoć i sól. Gwarantuje długotrwałą ochronę antykorozyjną. Tectyl ML można zmywać benzyną lakową.
Napisano

Świetny opis. Wielkie dzięki. Muszę się zaopatrzyć w te środki i podjechać do kolegi na kanał jak będzie ładna pogoda.

Czy są jeszcze szanse na jakieś zdjęcia - tzn. gdzie szukać otworów, elementy do konserwacji itp.? O ile te do progów to domyślam się, że znajdę bez większych problemów, ale opis związany z konserwacją przodu to jak na razie dla mnie czarna magia. Ciekawi mnie też jak wygląda ten "baranek".

Zanim kupiłem Aveo miałem ponad 30-letniego golfa i jak go sprzedawałem to wszyscy się dziwili, że blachy i podwozie w takim dobrym stanie - jak go kupiłem (prawie 10 lat temu) to od razu dałem do zakonserwowania i teraz wiem, że to ma bardzo duże znaczenie.

Edit:

Jeszcze jedno - ASO się nie czepia do gwarancji przy konserwacji we własnym zakresie?

Napisano
  • Autor

> Jeszcze jedno - ASO się nie czepia do gwarancji przy konserwacji we

> własnym zakresie?

Pytałem w swoim ASO stwierdzili zgodnie że mogę robić.Poprosili tylko aby przed przyjazdem na przegląd zdjąć tylne nadkola bo dokładałem.Jutro zrobię fotkę boku z barankiem.

Napisano
  • Autor

O ile te do progów to domyślam

> się, że znajdę bez większych problemów, ale opis związany z

> konserwacją przodu to jak na razie dla mnie czarna magia.

magicalsnap200902262115.png

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.