Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diabelnie ściąga na boki

Featured Replies

Napisano

Witam

Problem w Pandzi polega na tym, że po wymianie amortyzatorów w dziadowskim warsztacie (tylko tam każe jeździć firma) nastąpił problem stuków podczas skręcania kierownicą - ot takie pukanie (jakby sprężyny) przy machaniu (auto bez wspomagania). Pojechałem z reklamacją, a tam dwóch "fachmajstrów" uznało, że nie myli się tylko ten kto nic nie robi i nie zastanawiając się długo poprawili=dokręcili górne mocowanie amortyzatorów. Efekt? Stuki ustały, ale po każdym skręcie kół do oporu - w lewo lub w prawo, kierownica nie wraca do wyjściowego położenia i zostaje skręcona o kilka stopni w tę stronę, w którą skręcałem "dość znacznie". Od paru dni znowu mam stuki i gratis autopilot w postaci "samoskrętu". Koledzy proszę o radę co może być przyczyną stuków - zamierzam pojechać z reklamacją i chciałbym powołać się na jakąś konkretną diagnozę. Jeden ze znajomych mechaników mówił mi coś o łożysku oporowym (?) Z góry dzięki za sugestie. Pozdrawiam

Napisano

stuki według mnie są spowodowane nie dokręconym amortyzatorem a jak dokręcili na max to łożysko było ściśnięte i dlatego nie odbijała kierownica. Przyczyna albo łożysko padło albo źle założyli amorki ale mogę sie mylić. Podaj adres warsztatu żeby wiedzieć gdzie nie jeździć grinser006.gif

Napisano

zacnijmy od tego czy wymieniłeś także łożyska górne co powinno sie także czynic - istnieje możliwośc że są wybite i blokują sie w konkretnym położeniu grinser006.gif

kolejna kwestia to czy wszystko właściwie poskładanie- w tym przypadku przez nieopatrznie można łatwo zamienić kolejność i mamy podobne efekty ok.gif

może też za bardzo masz skręcone i wystarczy popuścić lekko górną śrube ok.gif

Napisano

Ja miałem podobne objawy ściągania w samochodzie, tzn. od pozycji wyjściowej - czyli jazdy na wprost, po skręceniu kierownicą np w lewo - zawsze ściągało auto w lewo, po skręceniu w prawo - ściągało mi samochód w prawo. Przyczyną były zużyte łożyska na poduszce amortyzatora. Co prawda był to inny samochodzik, ale objawy te same.:)

Napisano
  • Autor

> Ja miałem podobne objawy ściągania w samochodzie, tzn. od pozycji

> wyjściowej - czyli jazdy na wprost, po skręceniu kierownicą np w

> lewo - zawsze ściągało auto w lewo, po skręceniu w prawo -

> ściągało mi samochód w prawo. Przyczyną były zużyte łożyska na

> poduszce amortyzatora. Co prawda był to inny samochodzik, ale

> objawy te same.:)

Dzięki za sugestie. Wymiana amortyzatorów -> stuki -> dokręcenie górnego mocowania -> ściąganie. To co sugerujecie pokrywa się z opinią innego mechanika. Jadę z reklamacją. Dzięki Panowie

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.