Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mocowanie katalizatora Corsa B X10XE

Featured Replies

Napisano

Witam.

Móglibyście zerknąć jak u was mocowany jest katalizator? Przyjrzałem mu się dokładniej i stwierdziłem, że u mnie wisi na kolektorze wydechowym, a następne mocowanie jest na elastycznych gumach gdzieś w okolicy pierwszego tłumika. Po drodze jest jeszcze według mnie miejsce na mocowanie zaznaczone na zdjęciu strzałką, ale katalizator niema uchwytu do którego mógłby być przymocowany. Elipsą zaznaczony jest według mnie ucięty pręt który prawdopodobnie szedł do uchwytu mocującego po lewej stronie (strzałka). Po stronie prawej jest identyczne mocowanie przy silniku i do niego dochodzi ten chipotetycznie ucięty pręt zakończony oczkiem. Ale w obu otworach niema śrub. Dobrze kombinuję że tak powinien być mocowany katalizator? Jakie śruby tam idą?. Próbowałem wkręcić zwykłą M8 ale nie chce wkręcić się. W uchwycie jest jakiś gwint, czy tylko wkładamy np. M6 i doręcamy nakrętką i powinno trzymać się?

282191352-szczegu%B3.JPG

Napisano

Standardowa bolaczka X10XE, niby nic, ale zwieksza sie szansa urwania calego katalizatora od mocowania z kolektorem. Na to problemy Opel wymyslil zestaw naprawczy. Musisz zdjac katalizator, odciac pozostalosc, zeszlifowac spaw i zalozyc nowa obejme, ktora jest juz w formie tasmy.

Napisano
  • Autor

Ten katalizator był już spawany(mocowanie do kolektora właśnie) i rozumiem, że w wersji fabrycznej wyglądało to tak jak wydedukowałem? I spawacze sknocili sprawę. Nie wiem kiedy był spawany, ale u mnie przejechał już w takim stanie ok 12 kkm.

Napisano

Oryginalnie problem pojawial sie juz po 3 tys km. Zapytaj w ASO o numer 9008976 i do tego uszczelka 0854700

Napisano
  • Autor

Dzięki za rzeczowe podpowiedzi. Popytam i będę musiał zmienić to mocowanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.