Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Lampowe" brzmienie w samochodzie...

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie Szanownych Kolegow!

Nie zabieralem wczesniej glosu na tym kaciku, chociaz czesto tu zagladam. Temat, ktory proponuje jest chyba na tyle nietypowy, ze nie znalazlem w archiwum zadnych informacji wiazacych sie z nim. Ale do rzeczy!

Ja sam tematyke CA znam dosc plytko, wiec prosze tych, ktorzy zjedli na tym zeby o sugestie odnosnie wyboru sprzetu charakteryzujacego sie brzmieniem relaksujacym, niemeczacym i przyjemnym dla ucha. W tytule posluzylem sie znanym stereotypem o "lampowym brzmieniu" celowo, aby byc lepiej zrozumianym. Chociaz kazdy, kto blizej interesuje sie tematyka "high-fidelity" z pewnoscia zetknal sie zarowno z "jazgotliwymi" lampami jak i z "kluchowatymi" konstrukcjami tranzystorowymi, to jednak generalna zasada jest wlasnie taka: lampy graja miekko i przyjemnie. I o uzyskanie takiego wlasnie efektu mi chodzi. Lubie, kiedy po dluzszym odsluchu wylaczajac sprzet odczuwam raczej niedosyt niz ulge... wink.gif W muzyce szukam bardziej odpoczynku niz okazji do "pompowania sie energia", a zatem nie interesuja mnie dudniace basy z subwoofera, ani klujaca w uszy gora emitowana przez mega-tweetery.

W domowym zestawie po dlugich poszukiwaniach znalazlem to, czego szukalem wchodzac w swiat lamp i jestem z tego zadowolony. Czy w swiecie CA rowniez dzialaja firmy produkujace zabawki dla "szukajacych spokoju" (oczywiscie polprzewodnikowe wink.gif)?

Bardzo bede wdzieczny za wszelkie sugestie i opinie. Celowo nie okreslam przedzialu cenowego - nie zamierzam sie spieszyc z kupowaniem sprzetu i chetnie zapoznam sie z konstrukcjami z roznych polek cenowych, aby w koncu znalezc jakis rozsadny kompromis pomiedzy swoimi oczekiwaniami a zasobnoscia portfela wink.gif.

Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa - jak wyglada kwestia odsluchow w CA. Wyznaje zasade: "zanim wydasz chocby zlotowke, posluchaj" i w tym przypadku nie zamierzam robic wyjatkow, ale... jak wszyscy wiemy niezwykle wazna czescia zestawu audio jest... pomieszczenie odsluchowe (w tym przypadku wnetrze samochodu). Czyz sluchanie sprzetu zamontowanego w szafkach ustawionych na sali wielkosci malego lotniska (MM i inne takie) da jakikolwiek obraz tego, jak to zagra w aucie? Watpie... i prosze rowniez o wypowiedzi na ten temat. Czy specjalistyczne salony audio oferuja lepsze mozliwosci odsluchu?

Szczerze mowiac to pytan nasuwa mi sie znacznie wiecej, ale moze bede je zadawal w miare rozwoju dyskusji, ktora mam nadzieje uda mi sie sprowokowac...

Pozdrawiam

Napisano

Wyrazam - to moje osobiste odczucie - glebokie zmeczenie niekonczaca sie dyskusja, ktore radio jest lepsze.

To juz wiele razy bylo walkowane, ze odsluch przede wszystkim bo to kupujacy wie czego szuka. Truizm.

Mysle, ze moze podpowiedziec pare firm wiodacych jakimi powinienes sie sugerowac w wyborze i odsluchu (kolejnosc przypadkowa):

- Alpine

- Nakamichi

- Clarion

- Pioneer

Koledzy moze rzuca cos wiecej.

Co do srodowiska odsluchu - poszukaj gdzies kolo siebie profesjonalnej firmy CA - ale takiej, ktora rowniez sprzedaje radia. Na pewno maja jakis demo car. Popros ich o demonstracje najlepszych jednostek sterujacych w tym samochodzie. bedziesz mial jedno srodowisko (samochod + glosniki) wtedy porownasz. Oczywiscie, mozesz byc potem rozczarowany bo to samo radio w twoim samochodzie i z innymi glosnikami moze juz zagrac inaczej smile.gif

Mysle, ze powinienes szukac wsrod limitowanych serii jednostek sterujacych. Sugerowalbym modele z procesorami BurrBrown (np. DEH P77P) albo cos z wyzszej polki - Pioneer RS-D7R.

Ja akurat jestem za Pioneerem. Za chwile cos ktos powie o innych firmach smile.gif

My mozemy tylko powiedziec czy cos nam sie osobiscie podoba w dzwieku danego klocka lub o parametrach technicznych. Moze sie tak okazac, ze to co sie spodoba Tobie bedzie nie do przyjecia dla nas smile.gif I to tez bedzie ok.

To czego szukasz mozesz nie znalezc w Media Markt

Napisano

a wydawalo mi sie, ze kluczowa sprawa powinien byc wzmacniacz i glosniki dla autora watku....

Napisano

> a wydawalo mi sie, ze kluczowa sprawa powinien byc wzmacniacz i

> glosniki dla autora watku....

Ja zrozumialem, ze Kolega pyta o jednostke sterujaca. Jak dla mnie (subiektywna opinia) Najwazniejsze sie trzy rzeczy:

- radio

- wzmacniacz

- system przedni

Pozostale "detale" sa niezmiernie wazne. Montaz, wygluszanie, kable. Myle sie? Tu nie ma rzeczy istotniejszych i niewaznych...

Napisano

> Ja zrozumialem, ze Kolega pyta o jednostke sterujaca. Jak dla mnie

> (subiektywna opinia) Najwazniejsze sie trzy rzeczy:

> - radio

> - wzmacniacz

> - system przedni

> Pozostale "detale" sa niezmiernie wazne. Montaz, wygluszanie, kable.

> Myle sie? Tu nie ma rzeczy istotniejszych i niewaznych...

kolega pytal o calosc

jak dla mnie odsluch roznych radioodtwarzaczy nie wnosil tak wiele jak zmiana wzmacniaczy i glosnikow, stad uwazam, ze dla takiego brzmienia jak opisal, potrzebuje przetestowac glownie zmacniacze i glosniki cool.gif

Napisano

> kolega pytal o calosc

> jak dla mnie odsluch roznych radioodtwarzaczy nie wnosil tak wiele

> jak zmiana wzmacniaczy i glosnikow, stad uwazam, ze dla takiego

> brzmienia jak opisal, potrzebuje przetestowac glownie zmacniacze

> i glosniki

No wiec tego sie nie da tak latwo zrobic. Ale to jest mozliwe - ostatnia na forum.tuning.pl Nazar opisywal test z gosciem z firmy CA jednostek sterujacych w "warunkach domowych".

Ewentualnie sluchac co maja ludzie w samochodach smile.gif

Nie chcialbym byc monotematyczny, ale Kolega szuka tego czego ja szukam - a ma to wisior w samochodzie jak mniemam smile.gif

Napisano
  • Autor

> Wyrazam - to moje osobiste odczucie - glebokie zmeczenie niekonczaca

> sie dyskusja, ktore radio jest lepsze.

> To juz wiele razy bylo walkowane, ze odsluch przede wszystkim bo to

> kupujacy wie czego szuka. Truizm.

> Mysle, ze moze podpowiedziec pare firm wiodacych jakimi powinienes

> sie sugerowac w wyborze i odsluchu (kolejnosc przypadkowa):

> - Alpine

> - Nakamichi

> - Clarion

> - Pioneer

> Koledzy moze rzuca cos wiecej

> Co do srodowiska odsluchu - poszukaj gdzies kolo siebie

> profesjonalnej firmy CA - ale takiej, ktora rowniez sprzedaje

> radia. Na pewno maja jakis demo car. Popros ich o demonstracje

> najlepszych jednostek sterujacych w tym samochodzie. bedziesz

> mial jedno srodowisko (samochod + glosniki) wtedy porownasz.

> Oczywiscie, mozesz byc potem rozczarowany bo to samo radio w

> twoim samochodzie i z innymi glosnikami moze juz zagrac inaczej

> Mysle, ze powinienes szukac wsrod limitowanych serii jednostek

> sterujacych. Sugerowalbym modele z procesorami BurrBrown (np.

> DEH P77P) albo cos z wyzszej polki - Pioneer RS-D7R.

> Ja akurat jestem za Pioneerem. Za chwile cos ktos powie o innych

> firmach

> My mozemy tylko powiedziec czy cos nam sie osobiscie podoba w dzwieku

> danego klocka lub o parametrach technicznych. Moze sie tak

> okazac, ze to co sie spodoba Tobie bedzie nie do przyjecia dla

> nas I to tez bedzie ok.

> To czego szukasz mozesz nie znalezc w Media Markt

Alez ja wcale nie oczekuje, ze ktos dokona wyboru za mnie, a ja tylko pojde do sklepu, odczytam z kartki nazwy i typy urzadzen, zaplace i bede happy...

Chodzi mi wlasnie o zawezenie "kregu poszukiwan". Z pewnoscia sluchaliscie wielu zestawow i moze komus utkwilo w pamieci, ze akurat "to z tamtym" to gralo milo dla ucha, chociaz ostrego rocka nie dalo sie zapodac, bo sie robilo z czadowych gitar ognisko harcerskie wink.gif

Demo car - to cenna informacja, bo jak juz wspomnialem dosc dobrze mam przewalkowany temat wybierania klockow do domu i wiem czego oczekiwac po firmach sprzedajacych te zabawki, natomiast o wysokiej klasy CA pojecie mam dosc mgliste.

...a z tym Media Markt to oczywiscie przejaskrawienie z mojej strony (czesto uzywam dosadnych porownan, aby lepiej naswietlic i podkreslic pewne sprawy).

Napisano

Mniemam iz dobry zaklad CA po otrzymaniu od Ciebie takiego briefu bylby wstanie sprostac Twoim zyczeniom, jak rowniez sprobowac zalatwic odpowiedni odsluch.

Na gorze jest podwieszony watek o konferencji w Krynicy - byc moze to bylaby okazja na rozwiazanie Twojego problemu. Pomysl o tym.

Napisano
  • Autor

> Ja zrozumialem, ze Kolega pyta o jednostke sterujaca. Jak dla mnie

> (subiektywna opinia) Najwazniejsze sie trzy rzeczy:

> - radio

> - wzmacniacz

> - system przedni

> Pozostale "detale" sa niezmiernie wazne. Montaz, wygluszanie, kable.

> Myle sie? Tu nie ma rzeczy istotniejszych i niewaznych...

No wlasnie - detale, jak je nazywasz...

Przekonalem sie nie raz, ze to jest rownie wazne jak same zabawki (wciaz podkreslam, ze to moje doswiadczenia z naglasnianiem pomieszczen mieszkalnych, a nie samochodow) - wybor miejsca ustawienia, wytlumienie pomieszczenia, kablologia... To wszystko cwiczylem przez dluuuuuuuuuugi czas i kosztowalo to niemalo czasu, zabawy, zdrowia i pieniedzy wink.gif

Te rozczarowania, gdy cudnie grajacy w dopieszczonym wnetrzu sklepu klocek w domu budzil tylko niechec i niesmak nie byly zbyt mile..

Napisano
  • Autor

> Na gorze jest podwieszony watek o konferencji w Krynicy - byc moze to

> bylaby okazja na rozwiazanie Twojego problemu. Pomysl o tym.

To jest rzeczywiscie bardzo dobry pomysl! A i sama wycieczka oprocz niewatpliwych walorow edukacyjnych przyjemniejsza widokowo niz wyprawy na warszawskie Audio-Show... wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nie chcialbym byc monotematyczny, ale Kolega szuka tego czego ja

> szukam - a ma to wisior w samochodzie jak mniemam

a co ma wisior w aucie???

Napisano

> No wlasnie - detale, jak je nazywasz...

> Przekonalem sie nie raz, ze to jest rownie wazne jak same zabawki

> (wciaz podkreslam, ze to moje doswiadczenia z naglasnianiem

> pomieszczen mieszkalnych, a nie samochodow) - wybor miejsca

> ustawienia, wytlumienie pomieszczenia, kablologia... To wszystko

> cwiczylem przez dluuuuuuuuuugi czas i kosztowalo to niemalo

> czasu, zabawy, zdrowia i pieniedzy

> Te rozczarowania, gdy cudnie grajacy w dopieszczonym wnetrzu sklepu

> klocek w domu budzil tylko niechec i niesmak nie byly zbyt

> mile..

Zaczniesz zabawe z naglosnieniem samochodu i bedziesz miec podobnie. Gwarantuje. Ja w tej chwili po zmianie lub dolozeniu jednego elementu jestem zadowolony przez 24godziny - po czym dochodze do wniosku, ze trzeba wymienic cos innego lub kupic lepsze. W innym watku pisalem o tym, ze poszukuje sprzetu (glosniki) ktory bedzie w stanie zagrac pelnym zakresem wysokich, srednich i niskich srednich - np. wyrazny efekt jednego uderzenia w strune gitary (jesli wiesz co mam na mysli, a co pieknie slychac na sprzecie domowym).

Koledzy chwala tutaj zestaw DLS http://www.pphorn.pl/produkt/?517 - wywoluje do tablicy po raz kolejny wisiora smile.gif

Mozesz isc w kierunku zestawow odseparowanych trojdroznych.

Ze sprzetem domowym jest o tyle latwiej, ze jak masz zaprzyjazniony sklep to dostaniesz sprzet do testowania w domu. Tu jest gorzej, bo niestety nikt Ci nie pozwoli przykrecic kolumny w drzwiach...

Chociaz ostatnio mialem przypadek, ze sprzedawca sam wyszedl z inicjatywa ze "pozyczy" mi glosnik zebym zobaczyl jak zagra w skrzynce

Napisano

widze ze jestes z okolic lodzi ...

zajrzyj www.alka.pl

przejzyj oferte celestry.

To podobno jedyne konstrukcje Car Audio ktore zblizone sa konstrukcyjnie do tego co oferuja lampy - nie posiadaja sprzezenia zwrotnego w stopniu koncowym czyli nie pojawiaja sie znieksztalcenia harmoniczne 3 stopnia.

sam sluchalem najtanszego modelu i jego brzmienie bylo wlasnie takie jak piszesz .. przyjemne i wciagalo - dopiero po odsluchach dowiedzialem sie ze wzmacniacze te sa konstruowane w taki a nie inny sposob.

zreszta na AK. opisywalem to zjawisko wiec znajdziesz je bez problemu.

wzmacniacze te widzialem dwa dni temu u nich.

Napisano
  • Autor

> widze ze jestes z okolic lodzi ...

> zajrzyj www.alka.pl

> przejzyj oferte celestry.

>

Hmmm, opis wyglada zachecajaco i sporo w nim tzw. audiofilskiej ideologii. Pewnie warto by sie temu blizej przyjrzec i przysluchac...

BTW - widziales cennik tych urzadzen?

Napisano

> widze ze jestes z okolic lodzi ...

> zajrzyj www.alka.pl

> przejzyj oferte celestry.

obowiazkowo jeszcze sinfoni ok.gif

Napisano

dokladnego nie znam ale ostatnio

za monoblok i dwukanalowke bylo okolo 1500-1600

za 4 kanalowke chyba okolo 2500 ale lepiej sie z nimi skontaktowac.

Ceny serii VA to 4000 i 7000 chyba

Napisano

> Koledzy chwala tutaj zestaw DLS http://www.pphorn.pl/produkt/?517 -

> wywoluje do tablicy po raz kolejny wisiora

Zestaw MS6 do cieplego i przyjemnego dla ucha grania??? Dajcie spokoj... Do tego jeszcze wzmacniacz Xetec'a albo Stega i granie bedzie bardzo cieple. wink.gif

Napisano

ale za to jak będzie łupało cool.gif

Napisano

> ale za to jak będzie łupało

Dokladnie smile.gif

Bedzie cieple lupanie smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.