Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nastawnik przepustnicy Corsa B X10XE

Featured Replies

Napisano

Albo inaczej pseudokrokowy. Podłączyłem corsę pod ab-coma ponieważ na wolnych obrotach świeci mi check na pomarańczowo. Przegazowanie pomaga na chwilę dłuższą, lub krótszą. Czasem dodatkowo obroty falują. Pokazał dwa błędy:P0505.

282235632-b%B3%EAdy.JPG

Ponieważ nastawnik jest identyczny jak w uno(?), sprawdziłem mu krańcowy na popychaczu. Rozwarty ma przerwę, ale zwarty nie ma zwarcia tylko ok 100 omów (Mierzone w pozycji buczka więc pewnie wskazania liczbowe niepewne, ale nie było sygnału dźwiękowego sygnalizującego zwarcie. I teraz pytanie: Czy w corsie tak jak w uno powinno być zwarcie na mikrowyłączniku czy jednak ten opór jest w corsie normą? Dodatkowo w blokach pomiarowych temperatura płynu chłodzącego wynosiła 0 stoni celsjusza (??? silnik rozgrzany) przy napięcu 1.21 V. Podobnie z temperaturą powietrza wlotowego : 0 stopni celsjusza i 2,79 V To są błędy ABcoma, czy coś nie tak z czujnikami. Auto jeżdzi poprawnie, pali w normie więc nie wiem czy przejmować się tymi zerami.

Napisano
  • Autor

Odpowiem sobie i dla potomności skromny.gif Rozłożyłem ustrojstwo, wydłubałem silniczek i podłączyłem zasilacz. Silniczek pracował mocno niestabilnie. po rozłożeniu i oczyszczeniu komutatora i wydmuchaniu pyłu ze szczotek prąd silniczka na biegu luzem spadł trzykrotnie. Całość jeszcze nie zamontowana do auta ale jestem przekonany, że kontrolka nie będzie mnie już irytowała.

Edit:

Pomogło. Pomarańczowa kontrolka już nie świeci wink.gif

Napisano

Witam. Silniczki krokowe są takie same fiat+vw czasem opel . Styk powinien mieć jak najmniejszy opór. NIE Kręć śróbkami przy przebustnicy (silniczku) bo rozrególujesz i klapa. Czasem mimo że silniczek działa prawidłowo i tak komp wywala błąd i należy go wymienić na nowy. Pzdr

Napisano
  • Autor

Po przeczyszczeniu szczotek i komutatora nie łapie błędów. Nie wiem na jak długo to pomoże, bo komutator jest trochę podtarty, Ale przyczyna ewidentnie leżała po stronie silniczka a nie krańcówki.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Po przeczyszczeniu szczotek i komutatora nie łapie błędów.

A dokładnie to nie zapala się check. I teraz pojawia się pytanie: czy zapisane błędy skasują się same, czy konieczne jest ich skasowanie ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.