Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ani reset, ani adaptacja, dalej przymula.

Featured Replies

Napisano

Witam

Wczoraj poczytałem sobie dokładnie podręcznik o systemie wtrysku Bosch Mono Jetronic, który znajduje się w moim Uno. Samodzielnie próbuję usunąć usterkę, jaką jest chwilowe przymulenie auta przy ruszeniu oraz ogolne zmulenie przy niższych obrotach na każdym biegu. Nawet na wolnych obrotach, jak nagle dodam dużo gazu, to najpierw silnik troche sie zmuli (ułamek sekundy), dopiero po chwili się rozkręca.

Za pomocą miernika uniwersalnego pomierzyłem napięcie na sondzie lambda (ok), regulator wolnych obrotów (ok), wtryskiwacz z czujnikiem temp. powietrza (ok). Dopiero TPS wzbudził moje podejrzenia. W manualu układu wtryskowego napisano, że należy doprowadzić regulator wolnych obrotów do całkowitego schowania króćca (zamknięcia przepustnicy) i w tej pozycji pomierzyć napięcia na dwóch ścieżkach potencjometru przepustnicy (TPS).

Na pierwszej ścieżce od zamkniętej przepustnicy do 24 stopni otwarcia napięcie powinno płynnie wzrosnąć od 200-250mV do 4,9V i jeżeli jest inaczej, to przekręcając TPS trzeba to wyregulować.

Otóż u mnie przy zamkniętej przepytnicy (króciec reg. wolnych obrotów schowany) napięcie na ścieżce nr 1 startuje od 0,8V (a powinno od ok. 0,225V). Więc poluzowałem 4 śruby TPSa i tak go ustawiłm, że to napięcie wynosiło dokładnie 0,225V (czyli tak między 0,2V a 0,25V).

Teraz reset, ściągnąłem klemę na 5 min. po podłączeniu aku. z powrotem (silnik zimny) próbowałem go odpalić. Trzy razy silnik zapalił, dostał wysokich wolnych obrotów po czym zgasł. Czwarta próba wyglądała podobnie tyle, że silnik już nie zgasł, wolne obroty były chwiejne. Okazało się, że ECU wcale nie regulował teraz mieszanki, napięcie na lambdzie ok. 0,15V (czyli mieszanka uboga), a wcześniej zmieniało się w zakresie 0,2-0,8V. Silnik się zagrzał, pojezdziłem trochę, myślałem, że się zaprogramuje dla nowego ustawienia TPS. Ale niestety tak się nie stało, lambda ciągle 0,1-0,15V, obroty niestabilne, osiągi gorsze.

Drugi reset, tym razem poczekałem 4h. Efekt taki, jak wyżej, Ecu w ogole się nie adoptował do noowych ustawień (wykonanych zgodnie z instrukcją). Więc na pracującym silniku ustawiłem TPS tak, że lambda znów zminiała się 02-08V. Gdy natomiast przesadziłem w drugą stronę z TPSem, to lambda 0,9V (mieszanka bogata).

Także TPS przywróciłem do pierwotnego jego położenia (tak, by ECU był w stanie regulować mieszankę). Najwidoczniej przy innym ustawieniu TPS (lewo-prawo) sterownikowi brakuje zakresu do regulacji mieszanki, albo ECU nie chce (albo ja nie umiem) się nauczyć pracy z np. nowym czujnikiem. Teraz uniak pracuje, jak pracował, zapala i jezdzi, niemniej przy dynamiczniejszym ruszaniu chwilowy brak mocy jest dość irytujący (biorąc pod uwagę fakt, że i tak ma jedynie 50KM 270751858-jezyk.gif).

Takie mam doświadczenia, zapraszam do dyskusji.

Napisano

Dopiero TPS wzbudził moje

> podejrzenia. W manualu układu wtryskowego napisano, że należy

> doprowadzić regulator wolnych obrotów do całkowitego schowania

> króćca (zamknięcia przepustnicy) i w tej pozycji pomierzyć

> napięcia na dwóch ścieżkach potencjometru przepustnicy (TPS).

> Na pierwszej ścieżce od zamkniętej przepustnicy do 24 stopni otwarcia

> napięcie powinno płynnie wzrosnąć od 200-250mV do 4,9V i jeżeli

> jest inaczej, to przekręcając TPS trzeba to wyregulować.

Zapomnieli w tej książce napisać że to zakres napięć pierwszego potencjometru od zerowego położenia przepustnicy tj. gdy masz oprócz schowanego trzpienia krokowca wykręcona śrubkę oporową która wstępnie otwiera przepustnicę.

> Otóż u mnie przy zamkniętej przepytnicy (króciec reg. wolnych obrotów

> schowany) napięcie na ścieżce nr 1 startuje od 0,8V

Poprawne napięcie dla otwarcia przpustnicy na wolne obroty ok.gif

Teraz uniak pracuje, jak

> pracował, zapala i jezdzi, niemniej przy dynamiczniejszym

> ruszaniu chwilowy brak mocy jest dość irytujący (biorąc pod

> uwagę fakt, że i tak ma jedynie 50KM ).

> Takie mam doświadczenia, zapraszam do dyskusji.

Oprócz pomiarów podłączył byś go pod komputer nawet eurocsanem. To da Ci pełniejszy obraz co dzieje się w silniku, bo mogą np. źle pracować czujniki temperatury.

Napisano

opóźniony zapłon

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.