Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolejne pytanko do Polowców 6N (chłodnica/wentylator)

Featured Replies

Napisano

Może tutaj ktoś będzie wiedział (bo na VW PKP ciężko o pomoc). Pacjent to Polo 6N z końca 94 roku silnik 1,3 więc jedyny model o tej pojemności.

Prawdopodobnie nie działa włącznik termiczny wentylatora- ten wkręcony w chłodnicę.

Dodatkowo wentylator obraca się tylko z jedną prędkością - mostkowałem stąd wiem.

1. czy włącznik termiczny wkręcony w chłodnicę działa na zasadzie korka (czyli jak go wykręcę to zacznie mi uciekać płyn)

2. w gnieździe pod wtyk w wentylatorze brakuje jednego wyjścia i prawdopodobnie dlatego wentylator pracuje tylko na niższej prędkości czy to możliwe żeby ktoś urwał (przypadkiem) czy były modele ze pracowały na jednym biegu? Wszędzie w opisach jest ze powinien pracować na dwóch prędkościach.

Czy ewentualnie coś się sfajczyło i zdemontowali.

Napisano

Co prawda nie mam Polo,ale myśle że moge pomóc po sąsiedzku.

1.Każdy czujnik wkrecony w chłodnice działa na zasadzie korka,aczkolwiek jak zrobisz to szybko płynu ucieknie ci niewiele tzn trzeba jedna reka wykrecać a w drugiej mieć nowy czujnik.

2.Była wersja z 2 i 3 stykami

W pierwszej wersji 2 stykowej wentylator pracował -załanczał sie w temperaturze 90-95 C,i miał tylko jeden bieg.

Druga opcja to wersja 3 stykowa ,2 biegowa temperatura 90-95 i drugi bieg 97-102 oczywiscie bieg to nazwa umowna.

Jeszcze jedna uwaga jeśli masz 2 przeowdy dochodzące do tej kostki która wpinasz w czujnik to masz ewidentnie wersje 1 biegowa i wymiana czujnika na 2 biegowy nic ci nie da trzeba wtedy kupic 1 biegowy.Jeśli idą ci 3 kabelki do tej kostki co wpinasz do czujnika jest szansa że ktoś założył niewłaściwy czujnik i wtedy można kupić ten na 3 piny.

Do okrecania potrzebny jest kluczyk 29 ,dość nietypowy jak masz łatwy dostęp to można okrecić małym ,,francuzem''.

Symbol czujnik z firmy EPS 2 styki-1.850.197

3 styki- 1.850.652

Mam nadzieje że pomoże

pzd

Napisano
  • Autor

> Co prawda nie mam Polo,ale myśle że moge pomóc po sąsiedzku.

ok.gif

> 1.Każdy czujnik wkrecony w chłodnice działa na zasadzie

> korka,aczkolwiek jak zrobisz to szybko płynu ucieknie ci

> niewiele tzn trzeba jedna reka wykrecać a w drugiej mieć nowy

> czujnik.

oslabiony.gif

> 2.Była wersja z 2 i 3 stykami

> W pierwszej wersji 2 stykowej wentylator pracował -załanczał sie w

> temperaturze 90-95 C,i miał tylko jeden bieg.

> Druga opcja to wersja 3 stykowa ,2 biegowa temperatura 90-95 i drugi

> bieg 97-102 oczywiscie bieg to nazwa umowna.

> Jeszcze jedna uwaga jeśli masz 2 przeowdy dochodzące do tej kostki

> która wpinasz w czujnik to masz ewidentnie wersje 1 biegowa i

> wymiana czujnika na 2 biegowy nic ci nie da trzeba wtedy kupic 1

> biegowy.Jeśli idą ci 3 kabelki do tej kostki co wpinasz do

> czujnika jest szansa że ktoś założył niewłaściwy czujnik i wtedy

> można kupić ten na 3 piny.

> Do okrecania potrzebny jest kluczyk 29 ,dość nietypowy jak masz łatwy

> dostęp to można okrecić małym ,,francuzem''.

> Symbol czujnik z firmy EPS 2 styki-1.850.197

> 3 styki- 1.850.652

> Mam nadzieje że pomoże

> pzd

dla sprecyzowania:

Do czujnika wchodzą 3 przewody. Czujnik ma 3 wyjścia.

Do wentylatora wchodzą też 3 przewody. Gniazdo w wentylatorze ma ewidentnie dwa wyjścia (to od obrotów niższych właśnie jest i działa) nie wiem tylko czy ktoś "usunął" jedno wyjście czy wentylator też był na dwa kable?

Końcówki na obu wtyczkach maja przejście.

CZY BYŁY WENTYLATORY NA JEDNĄ PRĘDKOŚĆ = dwu przodowe?

Wyczaiłem dodatkowo że termo włączniki też są na dwa piny (odkrycie wink.gif) = skoro włączniki termo są na dwa to i pewnie wentylatory też były na dwa. A ze u mnie wentylator jest na 2 a włącznik na 3 to pewnie ktoś już tam dłubał.

Napisano

Tylko taki rysunek znalazłem z niego by wynikało że wentylator ma 3 styki.Ale tutaj trzeba by kogoś kto ma Polo poprosić żeby zobaczył u siebie w aucie.Aczkolwiek jest jeszcze szansa że ktoś założył wentylator od czegoś innego(tj inny model VW)Polak potrafi wink.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko taki rysunek znalazłem z niego by wynikało że wentylator ma 3

> styki.Ale tutaj trzeba by kogoś kto ma Polo poprosić żeby

> zobaczył u siebie w aucie.Aczkolwiek jest jeszcze szansa że ktoś

> założył wentylator od czegoś innego(tj inny model VW)Polak

> potrafi

To co napisałem powyżej opieram na katalogu części do VW, a co do samego "polak potrafi" to nie tyle polak co Niemiec. Bo w tym aucie sa jakieś dziwne kombinacje typu pompa wody od 1,4 podchodzi i to od zupełnie innego rocznika niż koniec 94/95. Więc nic mnie tu nie zdziwi. Skoro samych wtyczek do czujnika termo jest 4-szt.

W dodatku w katalogu to polo jest podciągnięte po Derby - więc jest to jakaś mało udana wersja przejściowa.

Napisano

Podejrzewam że twój katalog podciąga pod derby i stare polo bo silniczek 1.3 ma bardzo stary rodowód ,montowany byl tez w starszej Polówce.

Kup nowy czujnik podłącz i zobacz co sie bedzie działo,można by poeksperymentować z czujnikiem 2 stykowym.Bo rozumiem że problem polega na tym że auto ci sie grzeje?

Napisano
  • Autor

> Podejrzewam że twój katalog podciąga pod derby i stare polo bo

> silniczek 1.3 ma bardzo stary rodowód ,montowany byl tez w

> starszej Polówce.

> Kup nowy czujnik podłącz i zobacz co sie będzie działo,można by

> poeksperymentować z czujnikiem 2 stykowym.Bo rozumiem że problem

nowy tylko który na dwa czy na trzy cfaniaczek.gif

> polega na tym że auto ci sie grzeje?

Problem hmm.gif ujmę to tak: po wizycie w warsztacie (wymiana rozrządu) pan mechanik powiedział ze termostat do wymiany, i że mimo nagrzania silnika do 110* około tak powiedział ze nie załączył mu się wentylator.

Po moich oględzinach wstępnych okazało się ze wtyczka od włącznika jest nie wpięta beksa.gifbiglaugh.gif

Wtyczkę wpiąłem, ale:

1. nie mogę nagrzać silnika bardziej jak środkowa kreska

2. pewnie j.w nie włączył się mi jeszcze nigdy wentylator.

3. Termostatu jeszcze nie sprawdzałem. Sprawdzę metodą macajewa - ze schematu wynika żeby macać dolną rurę wejściową do chłodnicy.

Za to sprawdziłem już czy pracuje wentylator = tak na jednym biegu tym niższym.

BTW co do katalogu to jest to strona www.

Jedno mnie tylko zdziwiło wczoraj rano było około 0*/1* pożyczyłem od żony polówkę po przejechaniu 1 km = ~5 minut (nie grzałem silnika na postoju) z nawiewów leciało już całkiem ciepłe powietrze - gdzie w nubirze leci po przejechaniu około 3km

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.