Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak podlaczyc gaznik WEBERA?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich fiato-maniakow smile.gif Niestety nie mam UNO starszego brata Ritmo smile.gif Mam problem z gaznikiem a wyczytalem ze w starszych uno tez takie silniki/gazniki montowali. Jest to WEBER 30 32 DMTE. Silnik to 1301cm3. Problem moj polega na odpowiednim podlaczeniu rurek podcisnieniowych do gaznika i aparatu zaplonowego.Zrobilem fotki jak to wczesniej bylo przy starym gazniku ktory mi zdechl.. ale i tak nie jestem pewny czy one sa podlaczone dobrze. Moze ktos umialby mi pomoc? Prosze...

Foto1 Foto 2 Foto 3 Foto 4

Foto 5

Pozdrawiam

Napisano

> Witam wszystkich fiato-maniakow Niestety nie mam UNO starszego brata

> Ritmo Mam problem z gaznikiem a wyczytalem ze w starszych uno

> tez takie silniki/gazniki montowali. Jest to WEBER 30 32 DMTE.

> Silnik to 1301cm3. Problem moj polega na odpowiednim podlaczeniu

> rurek podcisnieniowych do gaznika i aparatu zaplonowego.Zrobilem

> fotki jak to wczesniej bylo przy starym gazniku ktory mi

> zdechl.. ale i tak nie jestem pewny czy one sa podlaczone

> dobrze. Moze ktos umialby mi pomoc? Prosze...

> Foto1 Foto 2 Foto 3 Foto 4

> Foto 5

> Pozdrawiam

Witam ok.gif

Powiedz skąd wychodzą rurki z silnika? Te z trójnikiem to chyba zwykłe podciśnieniowe ??

U mnie jest tak(ale mam jednogardzielowy):

- jedna rurka i dzie z pod przepustnicy do aparatu zapłonowego

- druga idzie z odmy pod przepustnice

- jest jeszcze jedna która idzie od gaźnika spod przepustnicy do gaźnika do regulatora położenia przepustnicy ok.gif

Napisz skąd wychodzą te rurki i gdzie są wejścia w gaźniku to coś sie wymyśli, cool.gif

Napisano

> Witam wszystkich fiato-maniakow

Witay ok.gif

Napisano
  • Autor

Wiec jedna rurka wychodzi z kolektora(ktora ssie powietrze) oraz jest taki wlasnie dziwny zestaw trzech jakby termo-zaworow ktore w pewnych momentach (po nagrzaniu) przepuszczaja wlasnie to podcisnienie.I problem jest wlasnie w tych termo-zaworkach bo nie wiem skad dokad ma byc rurka poprowadzona. Z tego co wyczytalem to chyba chodzi tu oto, iz gdy jest silnik zimny pompka na aparacie zaplonowym wyprzedza wiecej zaplon. No i przy dodaniu w szybkim tepie gazu.. w gazniku robi sie przez mala chwilke podcisnienie a co za tym idzie tez powinien zostac wyprzedzony zaplon dopoki cisnienie sie nie wyrowna.. (tak mi sie wydaje). Te termozawory maja po 2 kroce przy czym na jednym z nich jest kropka. Moze mialby ktos taki silnik i moglby zrobic fotki jak on ma u siebie to podlaczone. Jezdze po mechanikach ale nikt nie umie mi pomoc.. splawiaja mnie ze to nie jest gaznik do tego silnika frown.gif Mam tez ksiazke w PDFie o UNO i tam jest taki gaznik z tym ze nie ma wytlumaczone jak to podlaczyc frown.gif

pozdrawiam.

Napisano

hmm

sprawdzałem jak u mnie wygląda i jeśli tu ma być tak samo to powinienieś tak jak masz rysunek fotke gaźinka połączyć króciiec 5 i 6 jedną rurką - tam gdzie masz 6 wygląda jak jakiś regulator podciśnieniowy hmm.gif (wiesz co to naprawde jest?)

Króciec 4 na gaźniku to od powietrza biegu jałowego zimnego silnika chyba... podłącz tam wężyk który będzie w dolocie

No i powinno być chyba ok.gif.

BTW samochodzik super, i silnik piknie wygląda. Może chcesz sie wymienić na 1.3 T 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> BTW samochodzik super, i silnik piknie wygląda. Może chcesz sie

> wymienić na 1.3 T

Dzieki smile.gif W jakim sensie wymienic ? smile.gif

Masz do sprzedania taki silnik (1.3T) ?

Skocze teraz do auta przetestowac Twoja konfiguracje.

A gdzie podlaczyc wezyk z pompki przyspieszacza na aparacie zaplonowym?

Dzieki jeszcze raz za zainteresowanie moim problemem.

bow.gif

Napisano

> A gdzie podlaczyc wezyk z pompki przyspieszacza na aparacie

> zaplonowym?

> Dzieki jeszcze raz za zainteresowanie moim problemem.

Do kolektora, byle pod przepustnicą

A wymienić to tak sie powiedziało, mam całe uno 1.3T, chciałem wsadzić to do jakiejś ciekawej budy np. ritmo/127 ale homologacje i inne durnowate przepisy nie pozwalają. A inna sprawa że bardziej mnie ciągnie do śilników atmosferycznych spineyes.gif, no ale turbo jest tańsze... niestety oink.gif

Jakby coś nie szło na takiej konfiguracji to pisz co sie dzieje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.