Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jednocewkowy? Dwucewkowy?

Featured Replies

Napisano
No właśnie... Przy zakupie subwoofera są do wyboru głośniki jednocewkowe i dwucewkowe. Co daje większa liczba cewek? Jaka jest między takimi głośnikami róznica (nie licząc liczby cewek smile.gif)?
Napisano

> No właśnie... Przy zakupie subwoofera są do wyboru głośniki

> jednocewkowe i dwucewkowe. Co daje większa liczba cewek? Jaka

> jest między takimi głośnikami róznica (nie licząc liczby cewek

> )?

Dla przykladu jezeli masz 2 cewki po 4 ohmy to mozesz sobie taki glosnik podlaczyc w prosty sposob pod 2 wzmacniacze, badz uzyc go jako 8 ohmowego, lub 2 ohmowego. Natomiast jezeli masz 2x2 to jakos 4 ohmowego lub 1 ohmowego(czasem sie przydaje-o ile piec podola)... Reszta zalezna jest tylko od danego sprzetu.

Mam nadzieje ze sie nie pomylilem. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Dla przykladu jezeli masz 2 cewki po 4 ohmy to mozesz sobie taki

> glosnik podlaczyc w prosty sposob pod 2 wzmacniacze, badz uzyc

> go jako 8 ohmowego, lub 2 ohmowego. Natomiast jezeli masz 2x2 to

> jakos 4 ohmowego lub 1 ohmowego(czasem sie przydaje-o ile piec

> podola)... Reszta zalezna jest tylko od danego sprzetu.

> Mam nadzieje ze sie nie pomylilem. Pozdrawiam

Przykładowo są dwie cewki po 4ohmy - mogę podłączyć jedną cewkę pod jeden wzmacniacz a drugą pod drugi wzmak? Co to daje?

To tak jakbym pod wzmak podłączył głośnik 8ohmowy? hmm.gif Czyli wtedy grałby słabiej... Hmmm... Jakoś przy niedzieli nie jarzę smile.gif

Gdzieś na w necie (nie wiem czy nie czasem tu na kąciku) widziałem fotkę podłączonego dwucewkowego suba. Kabelki podłączone pod jedną cewkę a przy drugiej był założony taki "mostek" z krótkiego kabelka... Wtedy pracuje jako 2 ohmowy? smile.gif Czarna magia. Przepraszam jeśli piszę bez sensu, nie znam się na takim sprzęcie, ale bardzo mnie to ciekawi smile.gif

Napisano

Niektore wzmacniacze dzialaja sprawnie pod np 4 ohmami, inne pod 8(domowe najczesciej)... Niektore nawet pod 1 ohmem... poprostu zalezy od sprzetu zasilajacego.. a z tym ze mozna podlaczyc taki glosnik pod 2 wzmacniacze to nie mam pewnosci.. ale chyba tak. Dla przykladu wezmy glosnik 2x2ohmy o mocy 600 W(300W/ cewke jak dobrze rozumiem) i przy podlaczeniu go do 2 piecy oddajacych wlasnei 300 W przy 2 ohmach, uzyskamy na nim to samo jak przy 1 piecu mogacym pracowac przy 1 ohmie i oddajacym wtedy 600 W ...(oczywiscie przy rownolegle podlaczonych cewkach). Mam nadzieje ze dobrze mowie:) Ogolem 2 cewki to jak na mnie "bajer" pozwalajacy na przystosowanie impedancji glosnika do naszego wzmacniacza.

Napisano
  • Autor
Wielkie dzięki za odpowiedź, PiM bow.gif
Napisano

> Wielkie dzięki za odpowiedź, PiM

Mam tylko nadzieje ze nie napisalem nigdzie zadnych bzdur:)

Napisano

> Mam tylko nadzieje ze nie napisalem nigdzie zadnych bzdur:)

Podlaczenie 2 cewkowego suba do dwoch wzmacniaczy to najlepsza droga zeby zakonczyc zywot glosnika. Zreszta bylo kiedys na forum.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.