Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sebastian Loeb zostaje w Citroenie

Featured Replies

Napisano

Quote:

Według plotek we francuskich mediach, Sebastien Loeb podpisał kontrakt z Citroenem na 2007 i wsiądzie wówczas do nowego C4 WRC, zaś przyszły rok spędzi w prywatnej Xsarze - tu plotki idą dwutorowo: belgijski Kronos Racing częściowo finansowany przez Citroena lub ORECA. Ta druga wersja zakłada wystawienie przez znaną firmę Huguesa de Chaunaca jednej Xsary w barwach PlayStation. "Seb National" startował w Le Mans za sprawą tego właśnie sponsora.

Oficjalne informacje na temat przyszłości Citroena w mistrzostwach świata mają się ukazać pod koniec października. Póki co, Sebastien wraz z małżonką udają się na dwutygodniowy urlop na Mauritius. - Mój następny cel to wygranie Corse - powiedział Loeb. - A pewnego dnia być może uda się pobić rekord Carlosa Sainza w liczbie zwycięstw w mistrzostwach.

Ważną rolę w zdobyciu mojego drugiego tytułu odegrały opony. Już podczas zimowych testów odczułem znaczny postęp i wiedziałem, że w tym sezonie będę konkurencyjny również na szutrowych rajdach. Nowe Micheliny zapewniały większą przyczepność oraz stabilność na zakrętach. Radykalnie poprawiły prowadzenie się Xsary - poczułem się pewniej za kierownicą.

Micheliny Z BTO zadecydowały o zwycięstwach w Nowej Zelandii oraz trzech wyboistych rajdach - na Cyprze, w Turcji i Grecji. Dzięki nim mogłem utrzymać tempo rywali, kiedy w piątek jechałem jako pierwszy. Na drugiej pętli dysponowałem twardą mieszanką, miałem już wyraźną przewagę i odjeżdżałem reszcie stawki.

Źródło autoklub.pl

Napisano

> Według plotek we francuskich mediach, Sebastien Loeb podpisał

> kontrakt z Citroenem na 2007 i wsiądzie wówczas do nowego C4

> WRC, zaś przyszły rok spędzi w prywatnej Xsarze -

Takie plotki łażą po świecie od momentu, w którym Citroen ogłosił przerwę w startach w 2006 roku. Czyli nic nowego.

Trzeba poczekać, aż pojawi się coś bardziej oficjalnego...

Napisano
  • Autor

> Takie plotki łażą po świecie od momentu, w którym Citroen ogłosił

> przerwę w startach w 2006 roku. Czyli nic nowego.

> Trzeba poczekać, aż pojawi się coś bardziej oficjalnego...

Masz racje ale zawsze w plotkach jest jakis procent prawdy wink.gif

Napisano

o ile wczesniej citroen mogl rozwazac cos takiego to po super sezonie loeb'a maja jeszcze wiekszy dylemat co zrobic zlosnik.gif

Napisano

>Z calym szacunkiem dop Xsary WRC, ale kolejny sezon juz napewno nie bełby taki wspanialy. Podobnie jak z 206WRC, brala wszystko i wszedzie ale z biediem czasu konkurencja podgonila itd. Jesli Cytryna by zostala na 2006r zz Xsara nie daje jeej nic poza 3 place w WRC.

Napisano

> Z calym szacunkiem dop Xsary WRC, ale kolejny sezon juz napewno nie

> bełby taki wspanialy. Podobnie jak z 206WRC, brala wszystko i

> wszedzie ale z biediem czasu konkurencja podgonila itd. Jesli

> Cytryna by zostala na 2006r zz Xsara nie daje jeej nic poza 3

> place w WRC.

Cytryna zostaje na 2006 rok przy pomocy teamu ORECA z Sebem i Groszkiem. Tak przynajmniej podał autoklub za komunikatem samego teamu.

Czy Xsara ma szanse? IMO ma. Jej przewaga jest chwilowo tak duża (w szczególności chodzi mi o zawieszenie i bezawaryjność), że spokojnie powinno to wystarczyć na przyszły rok. Dwa samochody w rękach dwóch tak dobrych kierowców powinny nieźle namieszać w stawce... ok.gif

Napisano

ta jej bezawaryjnosc jest normalnie az przerazajaca.i ja rowniez mysle ze mimo wszystko przewaga teamu jest nadal b.duza

Napisano

> >Z calym szacunkiem dop Xsary WRC, ale kolejny sezon juz napewno nie

> bełby taki wspanialy. Podobnie jak z 206WRC, brala wszystko i

> wszedzie ale z biediem czasu konkurencja podgonila itd. Jesli

> Cytryna by zostala na 2006r zz Xsara nie daje jeej nic poza 3

> place w WRC.

206WRC bazowala na silniku XU9 i poprostu skonczyly sie w pewnym momencie mozliwosci rozwoju tego auta i jego napedu. XsaraWRC i P307WRC jezdza na silniku bazujacym na XU7 (oczywiscie Pug ma swoj a Citroen swoj naped) i jak widac w przypadku Xsary jest to bardzo mocny i bardzo trwaly naped i domyslam sie, ze naped C4 WRC tez bedzie bazowal na XU7.

To, ze XU7 jest bardzo wytrzymale swiadcza chocby auta jezdzace z tymi silnikami w rallycrossie (Hansen w tym roku zdobyl kolejne mistrzostwo w Xsarze).

Co ciekawe praktycznie PSA jest skazane na budowe silnikow wyczynowych na bazie rodziny silnikow XU (wymarej zreszta w autach cywilnych) bo obecne silniki rodziny EW sa zbudowane przez ksiegowych i nie nadaja sie do budowy tak mocnych jednostek napedowych.

Napisano

> ta jej bezawaryjnosc jest normalnie az przerazajaca.

Zgadza się. Praktycznie w ciągu całego sezonu Seb tylko raz (!) nie ukończył rajdu z powodu awarii samochodu.

Tylko Duval potrafił skutecznie przeciwstawić się bezawaryjności Citroena... hehe.gif

> i ja rowniez mysle ze mimo wszystko przewaga teamu jest nadal b.duza

Też tak myślę. Co ciekawe - Xsara ani nie jest najmocniejsza w stawce, ani najszybsza (to nie moja opinia, tylko teamu Citroena, żeby nie było wink.gif ). Przewagę posiada praktycznie tylko w bezawaryjności oraz w bardzo dobrze dopracowanym zawieszeniu i wyważeniu auta. Jak widać to (plus dobry kierowca) wystarczy do osiągania sukcesów. ok.gif

Napisano

Chwila, chwila po ostatnim wyscigu na ulicach bodajze Paryżewa, sam Solbi powiedzial, ze Xsara jest mocniejsza i szybasza od jego Imprezki.

Napisano

> Chwila, chwila po ostatnim wyscigu na ulicach bodajze Paryżewa, sam

> Solbi powiedzial, ze Xsara jest mocniejsza i szybasza od jego

> Imprezki.

no mowil ze ida rowno a jak zapnie piateczke to jakby reczny zaciaganl zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Jezeli ta wiadomosc to pewniak, to oznacza ze Cytryna w 2007r wchodzi z C4 i chyba najmocniejsza obsadą w WRC

Napisano

> no mowil ze ida rowno a jak zapnie piateczke to jakby reczny

> zaciaganl

A tam piatego:

"

- Do trzeciego biegu niemal dotrzymywałem mu kroku, ale na tym się skończyło. Potem Xsara po prostu odjechała - opowiadał Petter norweskim dziennikarzom.

"

smile.gif

Napisano

> A tam piatego:

> "

> - Do trzeciego biegu niemal dotrzymywałem mu kroku, ale na tym się

> skończyło. Potem Xsara po prostu odjechała - opowiadał Petter

> norweskim dziennikarzom.

> "

Akurat Subaru nigdy nie było najmocniejszym autem w stawce (co ciekawe w całym przekroju aut rajdowych - wystarczy porównać jakiekolwiek n-kowe evo z odpowiednikiem sti), więc wiemy tylko tyle, że cytryna nie jest najwolniejsza grinser006.gif

Inna sprawa, że Xsara jest jakby zaprzeczeniem istnienia teamu fabrycznego - przecież w całej tej zabawie chodzi generalnie o promocję/reklamę, a ciężko reklamować nieprodukowany model.

Teoretycznie najbardziej zaawansowanym technologicznie pojazdem jest Ford. Niestety auto samo nie jeździ.

Napisano

> Chwila, chwila po ostatnim wyscigu na ulicach bodajze Paryżewa, sam

> Solbi powiedzial, ze Xsara jest mocniejsza i szybasza od jego

> Imprezki.

Już był wątek na ten temat... To o NICZYM nie świadczy. Chłopaki zrobili sobie 400m WRC'ami "just for fun". To ma zerowe przełożenie na faktyczną "rajdową" wartość samochodu... smirk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.