Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaśnie po przełączeniu na gaz jak silnik jest gorący

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich serdecznie. Pomykam na codzień Oplem Astrą z instalacją Lovato II gen. Instalacja przejechała już ponad 120kkm . W zeszłym roku wymieniałem membranki w reduktorze.

Od dobrych dwóch lat mam problem który objawia się następująco:

1. Czasami kiedy silnik jest gorący po wygaszeniu go np po jakimś dłuższym odcinku kiedy chcę go uruchomić ponownie to podczas przełączania na gaz od razu gaśnie.

2. Taki sam objaw kiedy auto stoi np cały dzień w pełnym słońcu i wszystko jest nagrzane czyli od razu gaśnie.

3. Zawsze wszystko jest w porządku kiedy jest chłodne np rano lub wyjeżdżam po kilku godzinach z garażu.

Problemy są tylko i wyłącznie w czasie przechodzenia na gaz. Kiedy już przejdzie to jeździ poprawnie bez niespodzianek do czasu kiedy go nie zgaszę. Na benzynie jeździ bez żadnych problemów.

Miedzy innymi z powodu tych problemów odmładzałem reduktor, ale objawy są takie same. Podejrzewałem kiedyś elektrozawór, ale obydwa "słychać" w czasie przełączania na gaz (przy butli i na reduktorze).

Ma ktoś jakieś pomysły?

Dzięki z pomoc

Napisano

Bo problem nie jest w otwieraniu zaworów tylko w ich szczelności. To typowy objaw schodzenia gazu do kolektora. Nie chce zapalać nie przez to że mu gazu brakuje tylko że mieszanka jest za bogata (NoPB +LPG). Przeczyść elektrozawory , powymieniaj grzybki.

Podobny objaw może także dawać przycinający się silniczek krokowy. To także czyszczenie może pomóc.

Napisano
  • Autor

> http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=281927715&page=0&vc=1

> U mnie tylko ta rada się sprawdza, czyszczenie elektrozaworu i

> krokowca nie pomogło

Tak ale objaw u mnie jest troszkę inny ponieważ silnik zawsze dobrze odpala na benzynie nezależnie czy jest ciepły czy zimny. Problem jest tylko w momencie przełączenia na LPG gdy silnik jest już gorący. Kiedy jadę np dłuższy czas na LPG i zatrzymam się na chwilę np żeby wyskoczyć do sklepu to po powrocie nikłe szanse że przełączę na gaz. I w ten sposób do pracy jak jest chłodno jeżdżę na gazie a powrót już na PB bo autko stało w słońcu frown.gif

Napisano

I w ten sposób do pracy jak jest chłodno

> jeżdżę na gazie a powrót już na PB bo autko stało w słońcu

Udalo Ci sie rozgryzc ten problem? Dzis spotkalo mnie dokladnie to samo, w dzien jak auto sie nagrzalo moglem jezdzic tylko na PB. Teraz wieczorem normalnie smiga na gazie... Ki czort?

Napisano

> I w ten sposób do pracy jak jest chłodno

> Udalo Ci sie rozgryzc ten problem? Dzis spotkalo mnie dokladnie to

> samo, w dzien jak auto sie nagrzalo moglem jezdzic tylko na PB.

> Teraz wieczorem normalnie smiga na gazie... Ki czort?

Miałem tak samo w instalacji 1 gen. przez kilka dni

Przeszło samoistnie niewiem.gif

Napisano

> Miałem tak samo w instalacji 1 gen. przez kilka dni

> Przeszło samoistnie

No wlasnie u mnie tez samo przeszlo. Co prawda dzisiaj jest troche chlodniej, ale duzo jezdzilem, silnik dobrze sie nagrzal, a problem nie wystapil. Zobaczymy jak bedzie dalej smile.gif

Napisano
  • Autor

> I w ten sposób do pracy jak jest chłodno

> Udalo Ci sie rozgryzc ten problem? Dzis spotkalo mnie dokladnie to

> samo, w dzien jak auto sie nagrzalo moglem jezdzic tylko na PB.

> Teraz wieczorem normalnie smiga na gazie... Ki czort?

Niestety nie udało się. Przeczyściłem elektrozawór na reduktorze, naprawdę solidnie włącznie z gniazdem. Po pracy pomimo iż rozgrzany odpalił bez problemu. Przejechałem 30 minut i musiałem zgasić. Po odpaleniu kicha czyli to samo - na gazie koniec jazdy. Rano po ostygnięciu zero problemu, jazda na gazie jakby nigdy nic. O co tutaj biega?

Marcin

Napisano

> Niestety nie udało się. Przeczyściłem elektrozawór na reduktorze, naprawdę solidnie włącznie z gniazdem. Po pracy pomimo iż rozgrzany odpalił bez problemu. Przejechałem 30 minut i musiałem zgasić. Po odpaleniu kicha czyli to samo - na gazie koniec jazdy. Rano po ostygnięciu zero problemu, jazda na gazie jakby nigdy nic. O co tutaj biega?

Przydałaby się druga osoba, co by sprawdzała które elektrozawór się nie otwiera: w reduktorze, filtrze, butli, czy może to jeszcze coś innego ...

Napisano

Witam!

też mam jak mi się wydaje problem w przypadku wyższych temperatur.

instalacja I generacji, gdy jest bardzo gorąco na zewnątrz, i dodatkowo auto się nagrzeje to czasem, jadąc na gazie gdy wcisne sprzęgło i zdejme noge z gazu, czyli wolne obroty to gaśnie (przeważnie jak się dotaczam do świateł).

Na benzynie jest ok. Filtry ok, dolot powietrza do ok, już wymieniłem reduktor z ekeltrozaworami bo myślałem że możę coś z nim. Zima bezproblemowo, a teraz troche cieplej i się ponownie to zdarza confused.gif

Napisano

U mnie problem rozwiązany. Objawy dokładnie te same:

zimny silnik= przełącza i bajgla na lpg

ciepły silnik= przełącza i gaśnie

W parowniku miałem coś a'la mini centralkę z zaworkiem. Tam jakaś gumeczka uszczelniająca która się wyrobiła, a które pod wpływem temperatury się jakoś tam wypaczała. Nie znam konkretów, bo robił mi to gazownik za 20 pln w 20 min.

Parownik lovato.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.