Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawór bezpieczeństwa??..

Featured Replies

Napisano

dybry...

Instalacja: ELPIGAZ Stella - sekwencja... Samochod: Daewoo Matiz...

Bylem dzis na przegladzie rejestracyjnym... I albo diagnosci sa niedouczeni albo ze mna cos nie tak...

Gosciu powiedzial, ze odlaczyl zasilanie gazu i zawor bezpieczenstwa (element przy silniku, u mnie zamontowany niedaleko zbiorniczka wyrownawczego) powinien automatycznie wylaczyc silnik, bo nie ma zasialnia gazem... icon_eek.gif A silnik dalej pracowal...

Na 2 poprzednich przegladach tez (inny diagnosta) cos na ten temat mruczal, ale puscil...

Wg mnie, takie wylaczenie silnika, gdy zabraknie gazu jest troche bez sensu - ile to razy przy 130 - 140km/h na autostradzie mi gazu zabraklo... Ja bardzo dziekuje jakby mi w takim momencie mialo auto/silnik zgasnac...

Owszem, jeden kolega w Punto, ktory ma instalacje II generacji ma takie cos, ze jak sie gaz skonczy, silnik zostaje wylaczony... Natomiast, 2 innych kolegow z instalacjami sekwencyjnymi (BRC bodajze) ma tak jak ja - przelacznik z gazu zaczyna migac i wydawac sygnal dzwiekowy, ze gaz sie skonczyl...

Czytajac w Instrukcji poslugiwania sie przelacznikiem Elisa/Stella:

Quote:

Sygnalizacja dzwiekowa - po wyczerpaniu sie gazu w zbiorniku i w wyniku spadku ciśnienia na wtryskiwaczach gazu, nastąpi samoczynny powrót z zasilania gazem na zasilanie benzyną. Kierowca zostanie poinformowany o samoczynnym powrocie na benzyne za pomoca przerywanego sygnalu dzwiekowego z brzeczyka oraz przez pulsowanie gornych ledow. Sygnal dzwiekowy wylaczy sie po nacisnieciu przycisku - wybraniu "Zasilanie benzyna".

No i tak bylo i w tym wypadku... Gosciu niby powiedzial, ze odlaczyl zasilanie gazem i przelacznik zaczal migac i wydawac dzwieki - tak jak zawsze, gdy gaz sie konczyl...

Ja to rozumiem, ze zostalo odlaczone zasilanie gazem i automatycznie przelaczone na zasilanie noPB... Diagnosta mysli, ze zawor bezpieczenstwa (jak to okreslil) nie dziala...

Kto ma racje??.. Jak mu ew. ta racje udowodnic??...

A moze to wynika z faktu, ze gosciu myslal, ze mam instalacje II gen. ??.. Mialem kiedys takowa zainstalowana i pozostaly tzw. gwizdki w kolektorze...

Dzieki z gory za wszelkie opinie!.. ok.gif

PS. z gazownikiem, ktory zakladal instalacje jest teraz utrudniony kontakt - jest na urlopie, dlatego pytam tutaj, proszac o pomoc...

Napisano

Moim zdaniem to pokazałbym diagnoście tę o to własnie instrukcję którą tu nam ładnie przytoczyłeś.

Napisano

> Instalacja: ELPIGAZ Stella - sekwencja... Samochod: Daewoo Matiz...

Przy spadku ciśnienia lpg samochód automatycznie przełącza się na benzynę, ale to wiesz. Odcięcie zasilania lpg powoduje taki właśnie spadek ciśnienia.

Pokaż diagnoście, że jak odłączył przewód na elektrozaworze, to silnik zaczął pracować na benzynie, a lpg zostało odłączone.

Niestety diagnosta jest niedouczony, po prostu do głowy mu nie przyszło, że ktoś może zamontować 4 generację w matizie ...

Napisano
  • Autor

> Niestety diagnosta jest niedouczony, po prostu do głowy mu nie

> przyszło, że ktoś może zamontować 4 generację w matizie ...

dzieki chlopaki!!. 20.GIF

Ostatecznie pojechalem wieczorem na inna stacje i przeszedl przeglad bez problemow... Najwazniejsze, ze teraz wiem na czym stoje i na przyszlosc bede wiedzial jak zareagowac i co powiedziec takiemu co nie odroznia II od IV generacji...

Dzieki!.. smile.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.