Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto I - czyszczenie przełączników szyb - Tutorial

Featured Replies

Napisano

Witam,

Przy okazji czynności kliknąłem kilka fotek więc czemu nie zrobić małego tutoriala. Objawy które kwalifikują przełączniki do czyszczenia to:

- szyba opuszcza/podnosi się po drugim lub trzecim załączeniu przycisku

- szyba pasażera opuszcza/podnosi się tylko przyciskiem z jednej strony (np. od strony kierowcy a od strony pasażera nie)

Przydatne narzędzia to lutownica i odsysacz do cyny (ew. miedziana plecionka do usuwania nadmiarów cyny). Możliwe że operację da się przeprowadzić bez rozlutowywania, ale mnie przy pierwszym przycisku się to nie udało a przy kolejnych dwóch już nie próbowałem.

Próba rozłożenia przełącznika bez rozlutowywania kończy się rozsypaniem się mechanizmu (możliwe też że i uszkodzeniem) i długo musiałem się zastanawiać jak to ponownie złożyć do kupy, jako że oryginału w środku przedtem nie widziałem.

Więc zaczynamy. Wymontowujemy przycisk oddzielając wszystkie zbędne plastiki (myślę że tu pogubić się nie da).

282313396-1.jpg

Podważamy i ściągamy górną część przycisku. Pod spodem na płytce widzimy dwie duże plamy cyny które musimy rozlutować. Przy okazji widać kawałek odsysacza. Uwaga z lutownicą, zbyt długie rozgrzewanie punktu może spowodować uszkodzenie plastiku

282313508-3b.jpg

Widok po rozlutowaniu. Należy solidnie odessać cynę żeby wystające fragmenty styków nie trzymały się brzegów otworu.

282313573-4a.jpg

Następnie podważamy blokady/ząbki po bokach i rozdzielamy wtyczkę na dwie części. Jeżeli rozlutowanie nie było kompletne rozłożenie będzie dużo cięższe i wtyczka rozleci się na części składowe. Przy dobrym rozlutowaniu wtyczka rozkłada się bez większego użycia siły

282313600-5a.jpg

282313613-6.jpg

Pewnie można by już na tym poziomie pokusić się o czyszczenie, ja jednak rozłożyłem to na części. Najpierw górną cześć styków, a potem ruchome części

282313634-7a.jpg

282313642-8a.jpg

Czym czyścić? Czym kto ma/umie Kontakt, WD40. Moje miały dość duże wypalone wgłębienia w stykach więc czyściłem drobnym papierem ściernym. Chemii nie chciałem bo bałem się że do lepkich powierzchni będzie później przylegał kurz. Ważnie jest żeby po czyszczeniu nie dotykać palcami powierzchni styków bo wtedy zdecydowanie szybciej coś je ponownie złapie. Składamy oczywiście w kolejności odwrotnej. Żadnych niespodzianek przy tym nie spotkałem. Po zamontowaniu szybki podnoszą się bez zacięć i wyraźnie żwawiej.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w samodzielnym dłubaniu.

ps.

A jednak mała uwaga do składania. Jeżeli rozbieracie to do rosołu tak jak ja, przed złożeniu plastików do kupy sprawdźcie czy przełącznik nie styka jednocześnie góry i dołu (pocpykajcie trochę). Jeżeli tak to trochę podnieście górne nieruchome styki i tak to po złożeniu zlutujcie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.