Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chyba zima wróciła ...

Featured Replies

Napisano

... a przynajmniej tak można pomyśleć patrząc na wskazania mojego termometru w tablicy. Cały czas pokazuje -30*C niezależnie od temperatury na zewnątrz. Czy ktoś wie, jaki ma byc opór czujnika w lusterku i w jakim jest miejscu w wiązce w kablach drzwiowych? Bo mam nadzieję, że jest to zwykły termistor.

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Trochu głupio jeździło się w takie upały mając jak byk napisane, że temperatura to -30*C. Zawziąłem się i naprawiłem gada. Od razu zaznaczam, że nie jest to operacja łatwa, więc ludzie o słabych nerwach proszeni sa o opuszczenie sali.

Więc tak. Najpierw rozbieramy poszycie drzwi. Odkręcamy wkręty mocujące grill głośnika (2 szt), odkręcamy sam głośnik (4 wkręty), odkręcamy wkręty u dołu tapicerki (4 szt) i odkręcamy wkręt schowany pod osłoną głośnika (1 szt). UWAGA przy składaniu trzeba pamiętać, że ten wkręt jako jedyny nie ma kołnierza.

3.jpg

Delikatnie podważamy i wyjmujemy panel z przyciskami do sterowania szybami (panel jest na wcisk)

5.jpg

wyciągamy zaślepki z rączki

1.jpg

i kluczem imbusowym odkręcamy mocowanie rączki (dwie śruby)

Śrubokrętem odkręcamy wkręt pod klameczką do otwierania drzwi (1 szt)

4.jpg

i wyjmujemy ramkę.

Teraz łapiemy za dolny lewy róg i zdecydowanie ale z umiarem odchylamy tapicerkę. Spinki powinny puścić. Kiedy już tapicerka leży z boku podważamy plastikowy trójkąt w na górze. Tam jest jedna spinka. Jak spinka puści podnosimy trójkąt i widzimy coś takiego:

8.jpg

Rozłączamy połączenia elektryczne i mierzymy omomierzem opór na przewodach zółtym i zółtym z czerwonym paskiem wychodzących z lusterka. Jeżeli jest przerwa albo zwarcie uszkodzony jest czujnik. Jeżeli opór jest w miarę sensowny (ok 18 kom) to usterka leży gdzie indziej.

Dewastujemy autko dalej.

Trzymamy lusterko i kluczem TORX odkręcamy trzy śruby od lusterka

7.jpg

Wyciągamy lusterko i kładziemy je na stole. Teraz zacznie sie najgorsze – trzeba wyjąć szkło. Osoby majętne nie potrzebują się obawiać i po prostu rozbijają szkło a przy składaniu zakładają nowe.

Ponieważ ja jestem biedny to musiałem zastosować przyrząd specjalny przy pomocy którego odchyliłem zaczepy mocujące szkło do konstrukcji. Przyrząd wygląda tak:

10.jpg

A tu są punkty mocowania:

15.jpg

Wsuwam kawałek odpowiednio wygiętego drutu między obudowę lusterka a szkło i odchylam zaczepy. Wystarczy, żeby puściły tylko z jednej strony to druga juz spokojnie wyjdzie.

Po udanej operacji mamy taki widok.

13.jpg

Teraz już jest z górki. odkręcamy dwie śruby spod gumowej zaślepki:

9.jpg

zdejmujemy mocowanie, potem trzy wkręty:

12.jpg

teraz jeszcze dwa tu:

11.jpg

zielona strzałka pokazuje czujnik. Teraz wyciągamy czarną konstrukcję z silniczkami i sam czujnik temperatury.

Jak jesteśmy zdolni to wydłubujemy masę uszczelniającą stary czujnik, żeby sprawdzić co się stało. U mnie masa nie była szczelna i korozja zeżarła jeden przewód do czujnika

14.jpg

Więc przylutowałem przewód, a całość zalałem klejem z pistoletu.

17.jpg

Osoby mniej zdolne mogą udać sie do ASO i tam spróbować namówić obsługę, żeby łaskawie zechciała sprowadzić im ten zakichany czujnik.

I to w zasadzie tyle. Pozostaje jeszcze złożyć lusterko do kupy, przykręcić je do drzwi, podłączyć kostki i sprawdzić, czy działa. Jeżeli tak a mamy jeszcze trochu siły to można założyć tapicerkę w odwrotnej kolejności niż demontaż.

Teraz już wiem, czy na zewnątrz jest ciepło, czy zimno.

Napisano

Dodaj do przypiętych manuali ok.gifok.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.