Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja + dolot = pytanie?

Featured Replies

Napisano

W większości przypadków regulacja instalacji (II gen.) odbywa się gdy auto stoi. Gazownik rozdziela rurę (dolot) doprowadzającą powietrze z okolicy grila (astra) co jest praktycznie standardem. Powiedzmy że wszystko gra i auto jeździ bez problemów zasysając powietrze z komory silnika. Jednak po ponownym złożeniu dolotu nie występują problemy w jeździe na gazie. Powiedzcie mi proszę jak wpływa na pracę silnika i spalanie zasysanie powietrza z komory silnika, a jak tego z "fabrycznego" dolotu?

Napisano

Powiedzcie mi proszę jak wpływa na pracę silnika i

> spalanie zasysanie powietrza z komory silnika, a jak tego z

> "fabrycznego" dolotu?

Cieple powietrze to zlo. Po prostu gazownikom nie chce sie kombinowac z dobraniem wlasciwego dolotu - najlatwiej jest zatkac/przytkac kawalek fabrycznego nono.gif

Ja zrobilem rure ciagnaca zimne powietrze z okolic zderzaka i nie mam problemow z "mulem" po staniu w korku itp

Napisano
  • Autor

Ok. A co ze spalaniem. Jak wygląda różnica w ilości spalonego gazu (oczywiście na 100 km) i ewentualnie osiągach, przy mieszance z "ciepłym" rozrzedzonym powietrzem, a jak z "zimnym", teoretycznie bardziej bogatym w tlen. Jakaś teoria ewentualnie własne doświadczenia?

Napisano

Mi oczywiście zrobili tak jak piszesz, zaślepili wlot z grilla i wycięli dziurę z boku gumowego łącznika. Dało się wtedy zauważyć muła jak się stało w korkach. Dolot sobie zmieniłem tak, że karbowana rura 50mm ze sklepu motoryzacyjnego schodzi od puszki filtra powietrza w dół i jest lekko odwrócona w przeciwną stronę do kierunku jazdy. Po tym oczywiście instalkę wyregulowałem i jest lepiej jak się mocno rozgrzeje pod maską. A co do spalania, to poprawna regulacja i nic się nie powinno zmienić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.