Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak mozna wyczyscic EGR w X20XEV z AII

Featured Replies

Napisano

Witam. Widze ze zabralo sie tam troszke nagaru na stronie VectraUnlimited przeczytalem opis ze nie trzeba go sciagac tylko wlewac wd40 w miejsca gdzie podłączone są wężyki.

Ja sciagnalem EGR splanowalem jego powierzchnie bo miala wzery, zalozylem nowa uszczelke. I chcialbym go troszke wyczyscic. Ale nie wiem czy mozna go rozebrac mocniej czy np mozna zmusic po demontazu ten zawor do pracy aby sie wysunął>

NIe mam pomyslu a samo zalewanie odrdzewiaczem raczej malo da.

Napisano

Zaworu EGR nie rozbierzesz, poniewaz jest zagniatany na obudowie membrany podciśnieniowej. Wlewanie wszelkich płynów przez wejscia/wyjscia podcisnienia raczej uszkodzi membrane, niz cokolwiek wyczysci. Najlepsza metoda jest podlaczenie zaworu do podcisnienia, wlanie plynu (moze byc WD 40 lub płyn do czyszczenia broni-bardzo dobrze odpuszcza nagar) i pozostawienie w tym stanie na pewien czas. Niedawno czyscilem taki EGR, z braku podcisnienia pod ręką podłączylem go po prostu do podcisnienia w moim wozie. Silnik pochodzil z 10 minut (wiem ze jest to nieekonomiczna metoda, ale coz...), wylalem pozostalosci z EGR, przepłukalem benzyną ekstrakcyjna i odłączylem od podcisnienia. Wyplynęło sporo syfu.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Czyli ma go odkrecic, wlac tam srodek do usuwania nagaru i jak tak sobie polezy za jakis czas nie przykrecajac podlaczyc tylko podcisnienie.

Rozumiem ze spaliny beda sobie smialo uciekac do atmosfery i auto moze tak sobie chodzc?

a oto opis ze stronki o vectrach na dole o egr

http://www.vectraklub.pl/porady/14-czyszczenie_silnika_krokowego.htm

Napisano

Zawór EGR jest włączony (otwarty) tylko w okreslonych okolicznościach pracy silnika. Ja akurat z braku pompy podciśnienia pod ręką skorzystalem z innego samochodu (mojego-inny silnik, skorzystalem z podcisnienia pod przepustnicą; uczynilem tak bardziej dla sprawdzenia działania tego zaworu, wcześniej zalalem wspomnianym wyżej środkiem). Wystarczy jednak, ze zawór zdemontujesz, zalejesz i zostawisz na jakis czas, wymieniajac zalany plyn na swiezy (syf na pewno wyplynie). Ewentualnie mozesz popchnąć grzybek zaworu trzpieniem, by się otworzył. Innym rozwiązaniem jest po prostu zaślepienie otworu pod EGR.

Mojej powyzszej metdy prosze nie traktowac jako herezji w temacie, po prostu sytuacja była wyjątkowa.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Zawór EGR jest włączony (otwarty) tylko w okreslonych okolicznościach

> pracy silnika. Ja akurat z braku pompy podciśnienia pod ręką

> skorzystalem z innego samochodu (mojego-inny silnik,

> skorzystalem z podcisnienia pod przepustnicą; uczynilem tak

> bardziej dla sprawdzenia działania tego zaworu, wcześniej

> zalalem wspomnianym wyżej środkiem). Wystarczy jednak, ze zawór

> zdemontujesz, zalejesz i zostawisz na jakis czas, wymieniajac

> zalany plyn na swiezy (syf na pewno wyplynie). Ewentualnie

> mozesz popchnąć grzybek zaworu trzpieniem, by się otworzył.

> Innym rozwiązaniem jest po prostu zaślepienie otworu pod EGR.

> Mojej powyzszej metdy prosze nie traktowac jako herezji w temacie, po

> prostu sytuacja była wyjątkowa.

> Pozdrawiam

A jak wepchne ten trzpien do srodka nie uszkodze go w jakis sposob?

Napisano

> A jak wepchne ten trzpien do srodka nie uszkodze go w jakis sposob?

Wewnatrz okraglej obudowy znajduje sie membrana ze sprezyna, wystarczy ze niezbyt mocno nacisniesz grzybek zaworu, i juz sie nieznacznie uchyli. To wystarczy, nie uszkodzisz zaworu. Kiedys, w ramach ekserymentu wyjalem na siłe listwe zebata z silniczka krokowego. Po zlozeniu nadal działa (juz 2 lata, łacznie 16 lat służby).

Poza tym rozebrałem kilka innych elementów pozornie nierozbieralnych i nienaprawialnych, ktore pożniej poprawnie działały.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.