Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podsufitka odnowiona :)

Featured Replies

Napisano

Po długich przymiarkach wziąłem się za wymianę materiału podsufitki moim Astrolocie.

Wyjęcie podsfutki sprawiło pewnien problem, gdyż trzeba było wymontować albo przynajmniej poluzować wszystkie górne i tylne plastiki.

Po wyjęciu i zerwaniu starego materiału oczyściłem ją (a właściwie stelaż) zmywakiem do naczyń (najlepsze ze wszystkich testowanych narzędzi).

p1090463.jpgp1090470.jpg

p1090479.jpg

p1090482.jpg

p1090487.jpg

Stary materiał - zostawiony tylko dla porównania. W samochodzie nie widziałem, że jest tak brudny:

p1090491.jpg

Oczyszczoną podsufitkę pokryłem gęsto paskami kleju StyroGlue firmy Dragon (w pomarańczowej butelce).

p1090512.jpg

p1090525z.jpg

Następnie paski roztarłem na większą powierzchnię. Na wszystkich krzywych, zagiętych, zaokrąglonych powierzchniach dałem więcej kleju.

Na tak przygotowaną powierzchnię położyłem nowy materiał (z pianką) i dokładnie go przydusiłem.

p1090517.jpg

Na brzegach uzupełniłem braki kleju.

Po kilku godzinach przystąpiłem do obcinania nadmiaru materiału - dokładnie z brzegiem stelaża, bez zawijania.

p1090551.jpg

Następnego dnia, po wyschnięciu przystąpiłem do montażu podsufitki w samochodzie. Ku mojemu zdziwieniu montaż poszedł łatwiej niż demontaż.

p1090569v.jpg

p1090580j.jpg

Największe problemy w "modelowaniu" materiału pojawiły się na przednich narożnikach. Trzeba go było mocno naciągać.

Błąd jaki popełniem - ku przestrodze smile.gif - przy brzegach na łukach w niektórych miejscach dałem za mało kleju, co poskutkowało tym, że materiał czasem lekko odstaje od stelaża. Jednak i tak jest o niebo lepiej niż wcześniej. Następnym razem, o ile będzie, rozprowadzę klej wałkiem po całej powierzchni stelaża.

Remont robiłem przed Wielkanocą 2009, czyli jakieś 2 miesiące temu i póki co, klej trzyma dobrze.

Koszt: materiał ok 24 zł, klej 9 zł i kilka godzin smile.gif

Mam nadzieję, że ten mini fotoreportaż się komuś przyda smile.gif

Napisano

Jestem pod wrażeniem.

Oficjalnie stwierdzam - zazdraszczam pięknej podsufitki, a szczególnie chęci i pasji z jaką się za to wziąłeś.

ok.gif Dobra robota.

Napisano

No rzeczywiście pogratulować koledze zapału. Ja bym nawet na taki pomysł nie wpadł bo by mi się nie chciało, ale po tym manualu wszystko wydaje się proste, jedyna kwestia jak ja wyciągnę podsufitkę z sedana zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Powalający efekt Gratuluję. Możesz zdradzić, gdzie w Poznaniu

> kupiłeś materiał?

No nie wiem, nie wiem smile.gif

A tak na poważnie, to nie w Poznaniu lecz w Swarzędzu.

http://www.dik.info.pl/

Napisano
  • Autor

> No rzeczywiście pogratulować koledze zapału. Ja bym nawet na taki

> pomysł nie wpadł bo by mi się nie chciało

Ja też za długo się za to zabierałem... Ale w końcu miałem już dość sufitu leżącego na głowie. Tym bardziej, że wybierałem się do Zakopanego.

Napisano

Dobra robota ok.gif

Czym odkręcałeś mocowania tylnych pasów. Ja w swojej Viki nie mogłem tego niczym ruszyć crazy.gif

pozwolę sobie na taki mały offtopic.gifwink.gif

Napisano
  • Autor

> Dobra robota

> Czym odkręcałeś mocowania tylnych pasów. Ja w swojej Viki nie mogłem

> tego niczym ruszyć

Kluczem nasadowym z grzechotką.

Napisano

> Kluczem nasadowym z grzechotką.

U mnie standardowym kluczem i nasadkami nie udało się tego ruszyć frown.gif

Napisano

> U mnie standardowym kluczem i nasadkami nie udało się tego ruszyć

Ja rownież pozwole sobie na mały offtopic.gif ale w temacie podsufitki.

Problem polega na tym że odchodzi ten szary materiał bez gąbki,gąbka sie trzyma i czym to przykleić??Problem polega na tym że nie chciał bym tak jak kolega bawić sie w ściaganie całej góry(respect za ogrom pracy claps.gif)tylko czymś to przykleić.

Nie zdało egzaminu super glue ,cyjanopan i taśma super fix extra strong.

Jak ktoś ma pomysła to piwo.gif pomożcie.

P.S KOlega wspomina cos o kleju Styro Glue ,ale obawiam sie ze u mnie nie zda to egzaminu,a nie chce mi sie trzymac tej podsufitki przez godzine z recami w górze.:)

Napisano
  • Autor

> Ja rownież pozwole sobie na mały ale w temacie podsufitki.

> Problem polega na tym że odchodzi ten szary materiał bez gąbki,gąbka

> sie trzyma i czym to przykleić??Problem polega na tym że nie

> chciał bym tak jak kolega bawić sie w ściaganie całej

> góry(respect za ogrom pracy )tylko czymś to przykleić.

> Nie zdało egzaminu super glue ,cyjanopan i taśma super fix extra

> strong.

> Jak ktoś ma pomysła to pomożcie.

> P.S KOlega wspomina cos o kleju Styro Glue ,ale obawiam sie ze u mnie

> nie zda to egzaminu,a nie chce mi sie trzymac tej podsufitki

> przez godzine z recami w górze.:)

U mnie też odkleił się tylko materiał a gąbka została na stelażu podsufitki. Zaczęło się od kilku miejsc, a skończyło praktycznie na całym materiale.

Myślę, że może być ciężko przykleić to porządnie w samochodzie. Kleje, które dobrze będą trzymać wymagają trochę czasu na wyschnięcie. A nawet jak będzie trzymać, to efekt wizualny może być kiepski.

Może jednak warto poświęcić któryś weekend i się pobawić. Ja robiłem to pierwszy raz w życiu, a nie jestem jakoś manualnie uzdolniony smile.gif

Napisano

Narazie zrobilem to tzw,,taśmą na gada'',powiem szczerze że może bym sie i zmusił ale nie ma kiedy beksa.gifPo drodze mam jeszcze zabawe w lakiernika z tylnymi nadkolami.

no.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.