Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mitsubishi Shogun/Pajero hamulce

Featured Replies

Napisano

Niedawno, jakiś tydzień temu może ciut więcej stało się coś dziwnego. Dojeżdżałem już do parkingu jak zapaliły mi się 2 kontrolki, jedna żółta ABS i druga obok czerwona hamulca (chyba poziomu płynu?) Po zaparkowaniu wyłączyłem silnik, zaglądam do płynu-OK, no to ponownie odpalam, kontrolki dalej się świecą, naciskam kilka razy hamulec, najpierw zaczęło przeraźliwie piszczeć ostrzeżenie, potem jeszcze 2-3 razy naciskam i nagle pedał w podłogę, kolejne naciśnięcie pedał jak kamień twardy, hamowanie praktycznie zero. No to pod machę i wyczaiłem, że przepalił się bezpiecznik 40A od ABS. Po zwatowaniu (no bo takich bezpieczników w zapasie raczej się nie wozi-ok.100PLN/szt), zgasły kontrolki, odzyskałem hamulec i niby OK. Ale co tam zadzwoniłem do ASO i okazało się, że moje autko podlega akcji serwisowej m.in. wymiany akumulatora ciśnienia pompy wspomagania, ok, wymienili, ale efekt z bezpiecznikiem i opisaną wcześniej sytuacją utraty po kilku hamowaniach hamulca pozostał, wożę sobie kilka przygotowanych zestawów miedzianych do watowania bezpiecznika, i tak na jednym przejeżdżam ok.40-60km. ASO rozłożyło ręce bo musiałbym na conajmniej tydzień zostawić im auto, a nie mogę na tyle czasu zostać bez, no i co robić???

CZY może ktoś już spotkał się z taką usterką confused.gif

Myślę o wymianie całej pompy, bo podejrzewam elektronikę w tym całym sterowniku ABS i pompy. PORADŹCIE proszę ... żeby kiedyś tego zapasu ciśnienia na hamowanie nie zabrakło, hehe, bo już wtedy możemy nie pogadać palacz.gif

Napisano

a czy przy wymianie tego co wymieniali, kasowali CI błąd ABS ??

może warto byłoby zdiagnozować na komputerze na co wskazuje błąd, bo skoro ryczy kontrolka ABS, to jest błąd, a zapalenie sie do tego kontroli ham ręczego, to tak jakby płynu było mało...ale skoro mówisz że jest na dobrym poziomie w zbiorniczku, to na myśł przychodzi mi jeszcze zapowietrzony układ.

Napisano
  • Autor

ano właśnie pokasowali, odpowietrzyli, ale wydaje mi się, że problem tkwi w sterowaniu pompą ABS i w efekcie wywalaniu bezpiecznika... ASO stwierdziło, że jeszcze takiego przypadku nie mieli... icon_rolleyes.gif

Napisano

pytanie skąd podłączyć na próbę inną pompę aby potwierdzić tą diagnozę. icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

przed chwilą mój zaznajomiony mechanior popytał swoich i też skłaniają się do mojej diagnozy uszkodzenia i powodowania zwarcia przez silnik pompy ABS... Trzeba będzie zainwestować i zakupić takową. Już namierzyłem do wzięcia za 1k PLN, jak pomoże to po wymianie niomieszkam podzielić się informacją wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.