Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyścimy panel sterowania szybami

Featured Replies

Napisano

Dziś jako że nastał piątek, postanowiłem zrobić dobry uczynek swiety.gif dla mojego Stilona i zająć się wyściskanym przez lata panelem sterowania szybami po stronie kierowcy.

CEL

Guma jaką zostały pokryte przyciski wytarła się z biegiem czasu przez co każdy kto wsiadał do padaki mówił że mam usyfione na biało przyciski i od razu pytanie co ja z nimi robiłem... wink.gif

Złożyło się o tyle ciekawie że dolny guzik ( DeadLock - blokada ) nie funkcjonował, więc postanowiłem upiec dwa zające na jednym palenisku.

WYCIĄGAMY PANEL Z DRZWI

Panel wyjmuje się dość łatwo, ale siłowo. Przesuwamy panel maksymalnie ku przodowi ( czyli w stronę przycisków komputera ), podnosimy tylnią część np. starą kartą płatniczą i delikatnie lecz stanowczo podnosimy ją aż do wyjęcia. Odłączamy kostkę zdejmując czerwoną zapadkę blokującą.

Podnosimy tylnią część panelu do góry:

panel_6.jpg

Odłączamy kostkę:

panel_10.jpg

Kostka ( daje bo ładna wink.gif ):

panel_5.jpg

Najpierw otwarcie całego panelu. Wszystko trzyma się na zaciski które małym nożykiem, lub też starą kartą płatniczą podważamy i ściągamy najpierw obudowę trzymającą panel w drzwiach, następnie otwieramy właściwy panel od spodu podważając zaciski tym samym sposobem ( nieco trudniej się do nich zabrać ).

Po rozłożeniu wszystkich części otrzymujemy: ( od prawej licząc )

1. Obudowa

2. Panel z systemem guzików

3. Gumową nakładkę z wypustkami ( wow! spineyes.gif )

4. Płytkę drukowaną

5. Spód trzymający panel guzikowy.

A wygląda to tak: ( niestety na fotce przyciski już po wyczyszczeniu )

panel_1.jpg

Po otwarciu i przyjrzeniu się płytce zauważyłem że na miejscu wadliwego guzika DeadLock mam zaśniedziałe ( z jakimś nalotem ) styki z których ten syf musiałem zeskrobać. Przeczyściłem także resztę styków, szczególnie tylnich szyb gdyż trzeba było użyć większej siły aby zadziałały. Teraz idzie na dotyk.

Niestety po złożeniu całości i pokryciu uszkodzonych styków grafitem DeadLock dalej nie działał, i tutaj będę musiał jeszcze chwilę zastanowić się jak to rozegrać.

Uszkodzony styk: ( prawy dolny róg )

panel_3.jpg

CZYŚCIMY

Odradzam nono.gif używania agresywnych środków czyszczących na bazie benzynienki, zmywacza do paznokci itp. Po próbie w niewidocznym miejscu plastik zrobił się matowy podobnie do kółka z gumą wyjętą z gorącej wody.

Plastikowy panel z guzikami pierwsze co trzeba było wyczyścić. Nalałem gorącej wody z płynem do umywalki i zanurzyłem na 10 minut. Po wyciągnięciu guma z uwagi na temperaturę zrobiła się biała ( a nie przezroczysta ) na dodatek łatwo było ją zdjąć z pow. przycisku. Od razu zabrałem się do roboty i po 5 minutach miałem prawie jak nowe przyciski z usuniętą gumą ochronną + brak paznokci na kciuku i wskazującym biglaugh.gif

Tutaj przykład: ( do usunięcia została guma z okrągłego przycisku )

panel_2.jpg

Dodam jedynie iż w tej samej technice wykonane są przyciski od strony pasażerów, oraz przyciski sterowania radiem na kierownicy ( w wersji z kierownicą wielofunkcyjną ), które niestety wyglądają upaćkane tak samo jak te na panelu, a także konsola sterowania komputerem, i światłami ( na lewo od kierownicy ) Tym też zajmę się w niedalekiej przyszłości. Poniżej fotki.

Skórzana kierownica wielofunkcyjna:

panel_8.jpg

Panel sterowania komputerem:

panel_9.jpg

Dodam na zakończenie że po telefonie do ASO koszt nowego panelu na dzień 26.06.2009 to 310 zł brutto. Ciekawostką może być że panel do 3D okazał się droższy niż do 5D i kombi, tak przynajmniej mówił ASSOESMAN. Do 3D kosztuje podobno 2x więcej. Zastanawiam się gdzie tu logika, może ktoś ma jakiś pomysł wink.gif

EPER: KLIKEN

A tutaj efekt końcowy wyczyszczonego panelu: brawo.gif

panel_7.jpg

Dowland by some1

Zachowujemy niniejszy wątek dla potomnych!! ok.gif

Uprasza się o niespamowanie ! nono.gif20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.