Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie wtryskiwaczy - Punto 75 (1.2 8V MPI 73KM)

Featured Replies

Napisano

Naczytałem się na różnych forach, że warto od czasu do czasu wymyć wtryskiwacze benzyny, postanowiłem więc to zrobić i tutaj opiszę jak to wyglądało.

Na wstępnie straszono mnie, że w MPI konieczny będzie demontaż korpusu przepustnicy - to nie prawda, jest dość miejsca by wyjąć listwę wtryskową bez jego zdejmowania.

Robiłem to pierwszy i trochę się bałem, że w listwie będzie paliwo pod dużym ciśnieniem i podczas zdejmowania może mi prysnąć w oczy lub "odstrzelić" wtryskiwacz po wyjęciu zawleczki - bez obaw po wyłączeniu zapłonu wystarczy odczekać kilkanaście minut i już ciśnienia nie będzie (owszem - wyleje się trochę paliwa ale dość łagodnie).

Najpierw zdjąłem zawleczki z wtryskiwaczy, a następnie odkręciłem listwę wtryskową - jest mocowana na 2 śruby TORX T30. Z braku odpowiedniego narzędzia skonstruowałem przedłużkę z 3 końcówek na bity do wkrętarki i odpowiedniego bita, do kręcenia tym użyłem klucza nastawnego (bo klucz płaski 6,5 "w przyrodzie" raczej nie występuje):

10_1246451124_thumb.jpg

Po zdjęciu zawleczek, odłączeniu przewodów od wtryskiwaczy, odsunięciu listwy z tymi przewodami i odkręceniu śrub trzymających listwę w pierwszej kolejności zdjąłem listwę z wtryskiwaczy (te pozostały w kolektorze). Aby je wyjąć tak z jednej i z drugiej strony konieczne było siknięcie preparatem penetrującym w ich gniazda:

24_1246451275_thumb.jpg 12_1246451297_thumb.jpg

Po zdemontowaniu okazało się, że końcówki wtrysków są całkiem czyste, jedynie osłony były nieco zabrudzone nagarem:

62_1246451366_thumb.jpg 67_1246451400_thumb.jpg

Mimo wszystko zafundowałem im 500sek kąpiel w wanience ultradźwiękowej (50W) w benzynie ekstrakcyjnej w pozycji poziomej, po tym myciu odkryłem, że od strony wlotu są sitka, więc ponowiłem mycie jeszcze 100sek na stojąco, wlotem na dół (żeby dokładniej oczyścić filtry na wlotach i żeby to co tam było wypłynęło na zewnątrz, a nie zostało we wtryskiwaczu). Następnie osuszyłem je papierowym ręcznikiem, uszczelki nasmarowałem olejem silikonowym i złożyłem wszystko w odwrotnej kolejności (uprzednio jeszcze wycierając gniazda w kolektorze).

Jak widać na zdjęciach, podczas demontażu, oznaczyłem kolejność wtryskiwaczy, aby założyć je w ten sam sposób.

Odpowietrzenie układu wtryskowego ogranicza się do kilkukrotnego (5-6x) włączenia zapłonu, odczekania ~10sek, wyłączenia i ponownego włączenia zapłonu. Jest tu klasyczny układ z regulatorem ciśnienia w listwie i przelewem, więc nie ma problemu. Jest to też dobry moment na skontrolowanie ew. wycieków między listwą, a wtryskiwaczami.

Jeszcze nie jeździłem samochodem po tym zabiegu ale mimo wszystko odnoszę wrażenie, że równiej i ciszej pracuje na biegu jałowym.

Wymieniłem jeszcze filtr paliwa, baaardzo mu się to już należało:

89_1246552601_thumb.jpg

Paliwo które z niego wylałem nie wyglądało za ciekawie - było wyraźnie mętne (a wylewałem wylotem).

a to nowiutki filterek (koszt - 20zł):

81_1246552653_thumb.jpg

Niestety nie znalazłem sposobu na wydobycie tych zatrzasków z gniazd, więc zostawiłem stare - zaskoczyły i trzymają dobrze.

Napisano

Bravo za odwagę brawo.gif czekamy teraz na efekty jakie są czy napewno lepiej pracuje na biegu jałowym smile.gif pozdro Fatal

Napisano

> odnoszę wrażenie, że równiej i ciszej pracuje na biegu jałowym.

bo wyczyszczeniu od nagaru oslon.... hmm.gif

Napisano
  • Autor

Raczej po wyczyszczeniu filtrów na wlotach... jak napisałem dopiero po pierwszym myciu zauważyłem, że one tam są, były tak brudne, że myślałem, że wlot to tylko "kółko" z siatki na końcu tego stożka, a tu się okazało, że cały stożek jest z siatki.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Trochę pojeździłem i co zauważyłem... pierwsze to trochę wzrosło spalanie (ale auto płynniej i szybciej przyspiesza), drugie - zniknął nieprzyjemny metaliczny dźwięk dochodzący z silnika na wysokich obrotach pod obciążeniem - teraz silnik wkręca się do odcięcia bez żadnych dziwnych odgłosów - nic nie stuka nic nie brzęczy (przedtem powyżej 4000rpm był odgłos jakby ktoś wrzucił do silnika kulki z łożyska wink.gif ).

Napisano

A co to jest ta wanna ultradźwiękowa?

Posiadasz takie coś, czy gdzieś oddałeś do czyszczenia??

Napisano
  • Autor

Wanienka ultradźwiękowa to urządzenie które przy pomocy ultradźwięków pomaga usunąć osady i zabrudzenia z powierzchni elementów.

Posiadam taką wanienkę, proste modele można kupić już za ok 100zł (np. AOYUE 9050). Przydatna do czyszczenia telekroniki, zwłaszcza po lutowaniu (z topnika) lub po zalaniu. Do elektroniki używa się IPA, wtryskiwacze "kąpałem" w benzynie ekstrakcyjnej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.