Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik krokowy. Astra G 1,6 8v

Featured Replies

Napisano

Witam szanownych kolegów.

Mam pytanko, wie ktoś na którym kroku mniej więcej powinien ustawić się silniczek krokowy w tym silniku (astra g, 1,6 8v). U mnie falują wolne obroty. A silnik krokowy po puszczeniu gazu pracuje w zakresie 10-39 kroków. Otwiera się i zamyka. Po czym następuje uspokojenie pracy na poziomie 8-9 kroków. I wtedy obroty są ok. Wydaje mi się że silniczek mam lekko uszkodzony gdyż ten trzpień z mosiądzu jest ostro wyrobiony, ale chciałbym się dowiedzieć jak wygląda to w innych autach.

Pozdrawiam

Napisano

Wyczyszcic go dokladnie, nawet wyjmujac na zewnatrz, a potem wcisnac do oporu i zamontowac. Odpalic silnik bez dodawania gazu i poczekac pare minut jak wylaczy ssanie itp.

Sam sie zaprogramuje na wlasciwa pozycje jak wszystko w nim i ECU jest w porzadku.

Niektorzy mowia zeby poczekac az sie zalaczy wentylator, ale to uwazam z zbedne.

Napisano
  • Autor

> Wyczyszcic go dokladnie, nawet wyjmujac na zewnatrz, a potem wcisnac

> do oporu i zamontowac. Odpalic silnik bez dodawania gazu i

> poczekac pare minut jak wylaczy ssanie itp.

> Sam sie zaprogramuje na wlasciwa pozycje jak wszystko w nim i ECU

> jest w porzadku.

> Niektorzy mowia zeby poczekac az sie zalaczy wentylator, ale to

> uwazam z zbedne.

Tak też zrobiłem ale z odczytu abcom-u wynika że stabilizuje się na 8-9 krokach a szybciej faluje. Więc chciałbym dowiedzieć się jak wygląda to u innych użytkowników. Bo wydaje mi się że z moim coś nie halo.

Napisano

No to albo ten trzpien jest mocno zuzyty, albo masz gdzies lewe powietrze.

Samochod z LPG?

Napisano
  • Autor

Tak z auto z LPG. Ale instalacja ma miesiąc a przed montażem objawy były te same. W sumie usterka nie jest zbytnio uciążliwa. Chodź mnie osobiście denerwuje. Uszczelki w całym dolocie sprawdzone, no i wszystko wygląda ok. A co do trzpienia to on jest trochę wyrobiony. Ale czy aż na tyle tego nie wiem. A nie chce w ciemno wymieniać.

Napisano
  • Autor

> Na biegu jalowym masz obroty 500-900?

Nie, po przegazowaniu obroty chwilkę zawahają góra dół i stabilizują się na około 900. A tak przy okazji to obrotomierz w astrze trochę przekłamuje zresztą tak jak prędkościomierz. Nie wiem czy to tak tylko u mnie czy ogólnie. Widać to na fejsie gazowym jak i z ecu. Ale głównie chodzi mi o to na którym kroku ustawia się silniczek krokowy w tych silnikach.

Napisano
  • Autor

A i jeszcze jedno pytanko czy ktoś wie czy na orginalnym silniczku krokowym opla powinno być coś być wybite typu GM albo Opel. Bo u mnie nic nie ma są jakieś napisy bo mam wrażenie że to chińszczyzna i ktoś już przy tym silniczku kombinował.

Napisano

> A i jeszcze jedno pytanko czy ktoś wie czy na orginalnym silniczku

> krokowym opla powinno być coś być wybite typu GM albo Opel. Bo u

> mnie nic nie ma są jakieś napisy bo mam wrażenie że to

> chińszczyzna i ktoś już przy tym silniczku kombinował.

Zrobiles blad zakladajac instalacje gazowa na nie zbyt sprawny mowiac ogolnie silnik.

Jesli podejrzewales silnik krokowy juz wczesniej, a piszesz ze ma duzy luz - wymien go.

Wiem, zaboli bo troche wydasz.

Jest inna opcja, pozyczyc z innego takiego silnika, zeby wykluczyc lub potwierdzic blad wlasnie tej czesci.

Napisano

> No to jest OK. Ten silnik ma wade MULTEC'a, takze chyba daj sobie

> spokoj.

Ja mam troche inne pytania do Ciebie.

Piszesz wyzej:

Wyczyszcic go dokladnie, nawet wyjmujac na zewnatrz, a potem wcisnac do oporu i zamontowac.

Czym sie roznia krokowce z silnika X16SZR z Astry F a G ??

Do tej pory znalem zasade, czyszcze plynami nie ruszajac trzpienia typu wciskanie itp,

a Ty kazesz go wyjac hmm.gif

Czegos nie rozumiem, mozesz mi to wyjasnic??

Napisano
  • Autor

> No to jest OK. Ten silnik ma wade MULTEC'a, takze chyba daj sobie

> spokoj.

O właśnie coś w tym jest, na forum dostałem kiedyś taką odpowiedź że tam jest wadliwa przepustnica już fabrycznie. I objawy łagodzi wgranie nowego softu. Najchętniej bym podmienił z kimś na chwile silniczki lecz niestety nie znam nikogo z takim silnikiem. Więc opcja odpada. Ale z tymi krokami dalej nie wiem smile.gif na którym sie mniej więcej ustawia. Czy te 8-9 kroków jest ok czy nie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.