Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

STAG 300 w Scenicu - szarpie

Featured Replies

Napisano

Witam i prosze o poradę.

Co może być przyczyną szarpania (jakby brakowało gazu) przy próbie dynamicznego przyspieszania. W okolicach 4 tys obrotów silnik zaczyna się krztusić. Zjawisko występuje tylko na gazie.

Autko to Scenic 1,6 16v, Stag 300 z żółtymi valtekami. Reduktor chyba tomasetto. Zjawisko zaczęło występować niedawno, więc raczej nie jest to wina montażu, coś się musiało rozregulować/zepsuć.

Byłem w warsztacie, gdzie na szybko podłączono staga do komputera. Generalnie gazownik zwrócił uwagę na zbyt długie czasy wtrysku (chyba 8-9 ms). Program zasugerował chyba powiększenie dysz. Facet jednak nie miał akurat czasu i mam sie z nim umówić za parę dni. Mam jednak wątpliwości - jeśli wcześniej nie widziałem takich objawów - czy to na pewno wtryskiwacze? Czy wcześniej średnica dysz była odpowiednia i nagle przestała? tongue.gif

Gdzie w Warszawie znajdę naprawdę dobrego fachowca od Staga? Może ktoś z forumowiczów...?

Napisano

dysze do poprawnego doboru to raz, po drugie filtry, po trzecie wtryskiwacze do czyszczenia i kalibracji... zaden sarkazm - jak rozumiem kolega Remol jest z Wawy (WI ?) pomoze Ci w czyszczeniu i kalibracji waldemarów...

ile kkm zrobiles zanim przestalo dzialac?

Napisano
  • Autor

> dysze do poprawnego doboru to raz, po drugie filtry, po trzecie

> wtryskiwacze do czyszczenia i kalibracji... zaden sarkazm - jak

> rozumiem kolega Remol jest z Wawy (WI ?) pomoze Ci w czyszczeniu

> i kalibracji waldemarów...

> ile kkm zrobiles zanim przestalo dzialac?

Jeśli chodzi o przebieg to na gazie jest około 40 tys, ale ja tym autem jeżdżę dopiero miesiąc i zrobiłem może z 1500. Przez 1000 było ok.

Jesli chodzi o filtry - są nowe. Co do doboru dysz, kalibracji - nie znam się, dlatego pytam tu.

Właściwie moje pytanie się konkretyzuje: czy szarpanie (które jak się domyślam wynika z braku odpowiedniej dawki gazu na wysokich obrotach) może wynikać z zanieczyszczenia i rozkalibrowania tych valteków?

A z kolegą z WI smile.gif już jestem w kontakcie, może pomoże wink.gif

Napisano

> domyślam wynika z braku odpowiedniej dawki gazu na wysokich

> obrotach) może wynikać z zanieczyszczenia i rozkalibrowania tych

> valteków?

to + dysz, jedno wiaze sie z drugim w tym przypadku

> A z kolegą z WI już jestem w kontakcie, może pomoże

no i gitok.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Chciałbym w tym miejscu podziękować koledze Remolowi, którzy bezinteresownie poświęcił parę godzin weekendu, rozpoznał problemy jakie nękały moją renówkę, obnażył błędy gazowników i poprawił co się dało.

Generalnie - z zupełnie rozjechanych map (z mnożnikiem około 2x) stworzył piękne, pokrywające się nowe mapki i widać, że wszystko ma opanowane do perfekcji. Nie było metody prób i błedów, tylko od początku do końca przemyślane działanie:

1. uporządkowanie kolejności elementów na odcinku reduktor - listwa (czujnik ciśnienia był przed filtrem)

2. wyczyszczenie valteków i ustawienie skoku tłoczków

3. rozwiercenie dysz

4. pełna kalibracja

5. sugestia wymiany świec.

Efekt końcowy mnie poraził.

1. Spalanie spadło z 14 litrów do 10.

2. Nareszcie nie czuję różnicy pomiedzy LPG i noPb

3. NIE SZARPIE - wymiana świec zupełnie wyeliminowała problem.

A poza tym - miło spędzony czas przy piwo.gif

Na kłopoty ze STAGiem -> polecam kolegę REMOL... ok.gif

Napisano

Cieszę się że wszystko działa i Kolega zadowolony. Ilość błędów i niedoróbek była bardzo duża. Zaskoczyły mnie 2 rzeczy w Renault.

1. Elastyczność komputera benzynowego i fakt że nie wywalał Check Engine. Lanos jest bardziej wybredny.

2. Mocno się zdziwiłem, gdy odkryłem że cylindry się liczy od koła zamachowego a nie od rozrządu smile.gif

No i nie tak bezinteresownie, wypiłem 6 x piwo.gif

Pzdr 20.GIF

Napisano

Słowa uznania waytogo.gif.

Z drugiej strony coraz bardziej przybija mnie poziom usług świadczony w zakładach montujących instalacje LPG. sob.gif

Napisano

Poziom usług jest fatalny niestety. Co ciekawe powielane są te same błędy. To co wykryłem:

1. Komputer Stag300 nieprawidłowo podłączony do zasilania. Po wyłączeniu stacyjki nie gaśnie wskaźnik poziomu gazu. Nie sprawdzałem kabli ale wygląda na to że nie jest podpięty do stacyjki.

2. Sonda nie wskazuje, też nie podpięta albo uwalone połączenie (??) Niewielka strata bo Stag tego nie wykorzystuje.

3. Klasycznie trójnik do czujnika ciśnienia przed filtrem fazy gazowej (50% przypadków)

4. Średnice dysz nominalne, niewiercone (szok).

5. Po kalibracji na dyszach o absurdalnie małej średnicy gazownik nie pofatygował się o zgranie map.

6. Listwa wtryskowa rozjechana, skok tłoczków od 0.6-0.9mm ale to juz nie wina gazownika (powinno być 0.4mm).

Ogólnie w warsztacie nikt się nie postarał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.