Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Migające kontrolki na desce, zupełny chaos

Featured Replies

Napisano

Witam,

jestem tu nowy więc na początek się przedstawię. Mam na imię Bartek i od 2 tygodni jestem posiadaczem Fiata Pandy 1.2 z gazem. Oczywiście jak to po zakupie używanego auta wypada coś wymienić i oddałem auto do auto-gazu żeby parownik wymienili.

Jednak gdy auto odebrałem to zaczęły dziać się dziwne rzeczy, mianowicie:

- podczas dodawania gazu (czasami nawet na luzie) mrugają mi kontrolki od ręcznego i ABS, oraz wskazówka paliwa spada w dol i się podnosi

- podczas tego mrugania kontrolek przygasają również światła (postojowe, mijania lub długie w zależności jakie są włączone) oraz cale podświetlenie w samochodzie

- kolejnym objawem jest zatrzymywanie się wycieraczek (jeśli są włączone)

Za to, gdy jadę jakąś drogą krajową na gazie i cały czas utrzymuję stała prędkość to takie rzeczy nie mają miejsca.

Na innym forum czytałem, że to problem z masą więc powiedzcie, gdzie jej szukać i jak to naprawić ??? Jeśli to akurat to ????

Pomóżcie frown.gif

Pozdrawiam

Napisano

Regulator napięcia, główne linie zasilające (w tym masa). Poszukaj jakiś luzów, może coś się odkręciło wink.gif

Edit: I alternator.

Spróbuj odłączyć alternator i zobacz czy objawy dalej występują(test przy naładowanym akumulatorze). Jeśli nie, to zepsuty jest alternator lub/i regulator napięcia.

Napisano
  • Autor

> Regulator napięcia, główne linie zasilające (w tym masa). Poszukaj

> jakiś luzów, może coś się odkręciło

> Edit: I alternator.

> Spróbuj odłączyć alternator i zobacz czy objawy dalej występują(test

> przy naładowanym akumulatorze). Jeśli nie, to zepsuty jest

> alternator lub/i regulator napięcia.

Tylko, że ja jestem kompletny laik w tych sprawach. Gdybyś mógł powiedzieć, gdzie są linie zasilające, regulator napięcia i jak odłączyć alternator??

Co prawda ostatnio troszkę zalałem alternator - bo musiałem pokonać pewną trasę a były chol.... kałuże ;| Może to przez to. Tylko, że ładować ładuje.

Napisano

> Tylko, że ja jestem kompletny laik w tych sprawach. Gdybyś mógł

> powiedzieć, gdzie są linie zasilające, regulator napięcia i jak

> odłączyć alternator??

> Co prawda ostatnio troszkę zalałem alternator - bo musiałem pokonać

> pewną trasę a były chol.... kałuże ;| Może to przez to. Tylko,

> że ładować ładuje.

Regulator napięcia jest prawdopodobnie w alternatorze. Z resztą Ci niestety nie pomogę, bo nie po prostu nie wiem frown.gif

To, że ładuje przy wyższych zakresach, nie świadczy jeszcze o tym, że jest w pełni sprawny.

Napisano
  • Autor

A te linie zasilające, to to, samo co kabelki wysokiego napięcia ?

Napisano

> A te linie zasilające, to to, samo co kabelki wysokiego napięcia ?

Nie. Takie jak odchodzą od akumulatora lub alternatora na przykład. Odłączyłeś alternator? Co się dzieje? smile.gif

Napisano
  • Autor

> Nie. Takie jak odchodzą od akumulatora lub alternatora na przykład.

> Odłączyłeś alternator? Co się dzieje?

Jeszcze nie. Jutro popołudniu mam zamiar coś z tym zrobić. Bo jak już pisałem laik ze mnie zeby.GIF i instrukcję czytam jak ten cały alternator wywalić - jeśli miałbym go wymieniać.

Wolę być przygotowany na każdą ewentualność na początek może jakoś odłączę ten alternator i kupię te przewody. To może coś się poprawi.

Napisano

Przewodów nie kupuj bo na 99% są sprawne. smile.gif Słabe punkty to zazwyczaj mocowanie/styk.

A co się dzieje, gdy przy zgaszonym silniku włączysz wycieraczki i inne odbiorniki prądu? Też choinka?

Napisano

obstawiam na przewód masowy. jest z prawej strony przykręcony na dole jak otworzysz maskę. tam często i gęsto linka się ułamuje. też tak miałem. 5 min roboty i nowe auto smile.gif pzdr

Napisano
  • Autor

> Przewodów nie kupuj bo na 99% są sprawne. Słabe punkty to

> zazwyczaj mocowanie/styk.

> A co się dzieje, gdy przy zgaszonym silniku włączysz wycieraczki i

> inne odbiorniki prądu? Też choinka?

Nie. Wtedy wszystko normalnie chodzi. Jeśli tylko odpalę i silnik się rozgrzeje to są takie anomalie.

> obstawiam na przewód masowy. jest z prawej strony przykręcony na dole

> jak otworzysz maskę. tam często i gęsto linka się ułamuje. też

> tak miałem. 5 min roboty i nowe auto pzdr

A mógłbyś dokładniej napisać gdzie on się znajduje ? Gdzieś w dole ? czy może widać go ? Ide jeszcze raz do auta i poszukam.

Chodzi o tą masę ?

9f6c888c.jpg

A tutaj mam jakieś kabelki odłączone - trzeba je połączyć ?

3f25c8dc.jpg

Napisano

przewód masowy jest dość gruby i jest to przewód typu linka. lubi się on przecierać. jest przykręcony do karoserii pod akumulatorem. do błotnika chyba. mnie wyszedł bo był ułamany. zakończyłem go końcówką oczkową i przykręciłem do tej samej śruby. jest lepiej niż fabrycznie. zdjęcia twoje niewyraźne. ja takich kabelków bezpańskich nie mam ??? nie wiem od czego mogą być. pzdr

Napisano
  • Autor

Przeraziłeś mnie tymi bezpańskimi kablami 270751858-jezyk.gif co prawda połączyłem je już. Obie masy, które znalazłem przeczyściłem, ale tą pod akumulatorem jeszcze muszę obadać. Może coś pomoże.

P.S dziś jak umyłem autko to chyba przestało się gniewać na mnie zeby.GIF bo nic się nie działo zeby.GIF:D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.