Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Laguna II - czy warto??

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam dylemat i mam nadzieję że pomożecie mi w podjęciu decyzji - szczególnie użytkownicy tego auta.

Zastanawiam sie nad zakupem Laguny II roczniki z dolnej półki czyt. 2001-2003 - kasa jaka jest do wydania to ok. 16000 PLN.

Zależy mi na aucie ekonomicznym czyli w grę wchodzi diesel lub LPG.

Jak spisują sie diesle w lagunach, a jak LPG - jaki wybór będzie lepszy?

Jeżeli diesel to 1,9 czy 2,2??

Wiem że laguna jest komfortowa i też bardzo by mi na tym zależało bo zapowiadają sie częste trasy.

Jak jest z awaryjnością tych autek? Czy opinie o dużej awaryjności są prawdziwe??

Ewentualni konkurenci to Octavia i ford mondeo.

Z góry dziękuję za wszelkie komentarze, pomoc itp...

Mariusz

Napisano

> Witam,

> mam dylemat i mam nadzieję że pomożecie mi w podjęciu decyzji -

> szczególnie użytkownicy tego auta.

> Zastanawiam sie nad zakupem Laguny II roczniki z dolnej półki czyt.

> 2001-2003 - kasa jaka jest do wydania to ok. 16000 PLN.

> Zależy mi na aucie ekonomicznym czyli w grę wchodzi diesel lub LPG.

> Jak spisują sie diesle w lagunach, a jak LPG - jaki wybór będzie

> lepszy?

> Jeżeli diesel to 1,9 czy 2,2??

> Wiem że laguna jest komfortowa i też bardzo by mi na tym zależało bo

> zapowiadają sie częste trasy.

> Jak jest z awaryjnością tych autek? Czy opinie o dużej awaryjności są

> prawdziwe??

> Ewentualni konkurenci to Octavia i ford mondeo.

> Z góry dziękuję za wszelkie komentarze, pomoc itp...

> Mariusz

Jakiś miesiąc temu zmieniałem auto i szukałem laguny benzynowej w granicach 20 tys pln. Parę oglądałem, trochę info zaczerpnąłem z klubowej strony laguny klub polska. Moje wnioski są takie (nie tylko moje zresztą): najbardziej awaryjne silniki to właśnie silniki diesela 1.9 i 2.2. Najbardziej awaryjny rocznik to 2001, najlepiej szukać auto po 2003 roku gdyż od wtedy wprowadzono wiele nowych części od nowych dostawców i sporo usterek fabrycznych zostało wyeliminowanych. Za kwotę, ktorą posiadasz kupisz (jak się uda) tylko rocznik 2001 i to myslę w nie najlepszym stanie. Oglądałem pare lagun w granicach 20 tys pln z roczników 2002 i 2003 i niestety też różowo nie było więc nie wróżę Ci sukcesu w poszukiwaniach. Laguna to auto naszpikowane elektroniką, która jeśli była naprawiana w druciarski sposób to moze przysparzać problemów.

Jeśli już się napalisz jednak na jakąś to odżałuj 300 pln i weź jado ASO, tam za te pieniadze sprawdzą blacharkę czujnikiem, podwozie, podłączą kompa itp itd. Na podstawie VINu dowiesz się też histori serwisowej auta, ale to powiedzą Ci tylko w obecności właściciela.

Acha, uważaj też na angliki bo swojego czasu było to bardzo popularne auto w imporcie z wysp i w przekładkach. To akurat sprawdzisz bez kłopotu podając VIN przez telefon na infolinii Renault Polska, po prostu sprawdzą miejsce pierwszej rejestracji auta.

Podsumowując wydaje mi się, ze 16 tys pln to za mała kwota na dobrą nie zmęczoną lagunę.

tutaj możesz wejść i po zarejetrowaniu się wrzucać linki do interesujących Cię ogłoszeń a osoby z tego forum Ci pomogą w ocenie auta, a oni naprawdę wiedzą na co patrzeć i co może być dobre a co nie.

Napisano

Za 16 to moze Lagune I ph II w dobrym stanie kupisz ze wszystkimi oplatami a moze i na gaz wystarczy.

O lagunie II za taka kwote zapomnij bo bedzie na bank zmeczona i podrutowana i wtedy zobaczysz co to znaczy skarbonka.

Napisano

> Witam,

> mam dylemat i mam nadzieję że pomożecie mi w podjęciu decyzji....

Na temat diesli sam sobie odpowiedziałeś. To auta delikatne i ich stan zależy od traktowania.

Za 16kpln nie kupisz lagII. Choś IMHO warto dołożyć i ją nabyć. Owszem początkowy rocznik może być bardziej awaryjny ale to ze względu, że wiele podzespołów zaczyna wymagać uwagi, nie jest to jednak wyznacznik, że z 2001 roku będzie padło.

Moja jest z 2001 roku 1,8 16V. Szukałem właśnie tego silnika bo "ponoć" jest najtrwalszy i idelany do gazu. Sam miałem obawy, ale po roku i około 50kkm mogę to jedynie potwierdzić, auto nie do zdarcia. Robie nią głównie trasy i potwierdzam, że jedzie się tym genialnie zwłaszcza po autostradach.

Ja planuje moją sprzedawać za kilka miesięcy, za dwa tygodnie mam przegląd, zrobię zawieszenie, opłaciłem oc na rok, trzeba to jeszcze wykorzystać choć chwilę. Moja cena będzie znacznie wyższa niż masz do dyspozycji, te auta w dobrym stanie trzymają cenę, poniżej 18kpln moim zdaniem nie ma co szukać.

Generlnie polecam bo lagaII to fajne i wygodne auto ok.gif

Napisano

> Witam,

> mam dylemat i mam nadzieję że pomożecie mi w podjęciu decyzji -

> szczególnie użytkownicy tego auta.

> Zastanawiam sie nad zakupem Laguny II roczniki z dolnej półki czyt.

> 2001-2003 - kasa jaka jest do wydania to ok. 16000 PLN.

> Zależy mi na aucie ekonomicznym czyli w grę wchodzi diesel lub LPG.

> Jak spisują sie diesle w lagunach, a jak LPG - jaki wybór będzie

> lepszy?

> Jeżeli diesel to 1,9 czy 2,2??

> Wiem że laguna jest komfortowa i też bardzo by mi na tym zależało bo

> zapowiadają sie częste trasy.

> Jak jest z awaryjnością tych autek? Czy opinie o dużej awaryjności są

> prawdziwe??

> Ewentualni konkurenci to Octavia i ford mondeo.

> Z góry dziękuję za wszelkie komentarze, pomoc itp...

> Mariusz

no więc odpowiadam,

megane II 2002r - chłam jakich mało, psuje sie nawet to co nie ma prawa sie popsuć, wpakowałem w to auto majątek mimo rozsądnego przebiegu 130kkm

lagune 2002 r ma mój brat - nie polecam bo psuje sie na potęgę a czasem powoże jak moje megane sie popsuje;))

Podsumowując : unikaj jak ognia, nie kupuj chyba ze masz bardzo dużo wolnego czasu ,pieniędzy i nerwy ze stali;)

aha - w/w auta zaopatrzone w silniki 1.9DCI, co do motorów benzynowycjh sie nie wypowiadam bo nie mam doświadczeń

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.