Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F - bardzo mocne stukanie w zawieszeniu

Featured Replies

Napisano

Witam. Pytanie odnośnie f-ki.

Dziś zaczeło coś łomotać w zawieszeniu, wzrokowo nic nie widze gdyż mam bardzo szczelnie zabudowane ,,sanie" pod silnikiem. Moze ktoś cos takiego mial i mnie naprowadzi na trop zanim sie tym problemem zajmę. cfaniaczek.gif

Jade na wprost przyspieszam, nagle zrywam z miejsca i jest cisza. Zaczynam hamować dosyć mocno i słysze takie pukniecie, albo nawet pukania 2-3.

Jade i przy wiekszej prędkości skręcam w prawo na krzyzówce i słysze łomot, który odczuwam pod stopami na podłodze, bardzo silny łomot.

Jade na wprost i skręcam w lewo, coś stuknie ale cicho.

Wyrażnie czuje to na podłodze, szczególnie jak skręcam w prawo to tak jak młotem 5 kilo uderzyćw kowadło w duza siła.

Zawróciłem z trasy (daleko nie odjechałem) i wziełem druga astre, gdyż tą się bałem dalej jechać.

Z racji tego iż tak jak napisałem mam zabudowane spód, nic nie zobaczyłem i dopiero w sobote bede mial czas aby to sprawdzić. Może ktoś cos takiego miał ? Mozliwe aby stabilizator sie oderwał od sani ? nie mowie o drąkach stabilizatora, gdyż one takie łomotu by nie powodowały. Kiedyż tuleje w saniach, w których to jest przykręcony wachacz mi sie oderwały od sani, z obu stron w ciagu 2 miesiecy. Bylo stukanie ale nie az takie, zreszta wtedy to solidnie zrobilem i jeszcze 2 tyg temu wszystko bylo ok.

Wyraźnie te uderzenia czuje pod stopami hmm.gif, do tego stopnia, że zrezygnowalem z dalszej jazdy...

Sugestie jakieś ? hmm.gif

Napisano

Sugestia: wjechac na kanal, zdjac oslone i wszystko bedziesz wiedzial...to proste zawieszenie, gdzie mogly zerwac sie tylne tuleje wahacza, ulegly wypracowaniu tuleje drazka stabilizatora lub urwaly sie klamry je trzymajace, zerwaly sie laczniki drazka stabilizatora...Bez wizji lokalnej to gdybanie

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

W jaki sposób stabilizator jest zamontowany do sań ? nigdy na to nie zwróciłem uwagi ? byc moze własnie to jest powodem.

Wiem wiem, akurat mam podnosnik kolumnowy u siebie w warsztacie takze niema problemu, tylko teraz nie mam czasu wink.gif

Napisano

Stabilizator mocowany jest do ramy pomocniczej nadwozia metalowymi obejmami poprzez tuleje gumowe, blisko mocowania tylnej tulei wahacza przedniego. Podniesiesz, zobaczysz...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Stabilizator mocowany jest do ramy pomocniczej nadwozia metalowymi

> obejmami poprzez tuleje gumowe, blisko mocowania tylnej tulei

> wahacza przedniego. Podniesiesz, zobaczysz...

> Pozdrawiam

Mozliwe ze sie oderwało, tak jak wiele innych elemnetów w tych saniach .... zamiast kupic uzywke oryginal, kupilem nowe ,,rzemiosło". Tandeta.

Napisano

Z uporem maniaka bede powtarzal: podnies samochod, odkrec oslone i sprawdz, co jest przyczyna takiego zachowania samochodu (wszelkie luzy na wszystkich czesciach zawieszenia przedniego, warto i przy okazji tyl sprawdzic...), a pozniej decyduj, co nalezy wymienic...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Z uporem maniaka bede powtarzal: podnies samochod, odkrec oslone i

> sprawdz, co jest przyczyna takiego zachowania samochodu

> (wszelkie luzy na wszystkich czesciach zawieszenia przedniego,

> warto i przy okazji tyl sprawdzic...), a pozniej decyduj, co

> nalezy wymienic...

> Pozdrawiam

Tak tez zrobie, ponad miesiac temu wymienialem wszystkie tuleje w wachaczach. Jak zrobie to podziele sie informacją co było przyczyna ok.gif

Napisano
  • Autor

Szoka dzis przezyłem, pionowa tuleja wachacza sie wysypała. Zmienialem wszystkie tuleje z przodu. Z prawej strony jest ok, a z lewej ta pionowa tuleja przykręcana do podłogi sie wysypała, konkretnie po gumie ani śladu, wachacz sobie lata jak chce...felerna sztuka sie trafiłą czy co? Jutro wymienie ale nerw mnie i tak szarpnął. Czegos takiego jeszcze nie widziałem

Napisano

Widzialem gorsze rzeczy (sworznie wahaczy i koncowki drazkow tuz przed wypieciem-luz dochodzil do 5 mm!)...Dobrze ze zrobione. Ogolnie jednak jestem za innym nazewnictwem: przednia i tylna tuleja wahacza.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Ogolnie jednak jestem za innym nazewnictwem: przednia i tylna

> tuleja wahacza.

> Pozdrawiam

Niech bedzie i tak zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.