Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

alpina - opinie

Featured Replies

Napisano

ktoś wie coś więcej na temat tego nadwornego tunera BMW? Konkretnie nie bardzo wiem co oni właściwie robią poza zakładaniem innych kół i jakichś stylistycznych popierdółek.

Interesuje mnie D3 biturbo i się zastanawiam czy te 215 KM zostało osiagnięte poprzez chip, poprawę wydechu, chłodnicy powietrza czy może dostają już taką wersję z fabryki.

BMW sprzedaje trójkę w najmocniejszej wersji (z dwulitrowym silnikiem) 177KM. Alpina chwali się 2000 bar na listwie co w powiązaniu z dwiema turbinami ewidentnie wskazuje, na silnik 204 KM, minimalnie podkręcony. Zastanawiam się czy modyfikują też zawieszenie i hamulce (nie mogę się tego doczytać) i czy konieczne jest kupowanie auta z 18 calowymi felgami (mam poważne obawy o użyteczność tychże na polskich drogach)

Napisano
  • Autor

> http://www.m5board.com/alpina/

Dzięki, poczytam.

BTW doczytałem się że przynajmniej oficjalnie alpina nie poleca chip tuningu (a więc w domyśle nie stosuje). Wynika z tego, że te 214 KM z dwóch litrów osiągnięto przez zmiany sprzętowe (wydech?). Porównując ceny modelu D3 biturbo 214 KM 6,9 s do setki z modelem 325d (197KM, 7,5 s do setki) wynika, że bardzie opłaca się kupno alpiny. I to na rynku niemieckim. W Polsce po dołożeniu akcyzy alpina mimo lepszych osiągów robi się duuużo tańsza od wersji 3 litrowej.

Napisano

> się kupno alpiny. I to na rynku niemieckim. W Polsce po

> dołożeniu akcyzy alpina mimo lepszych osiągów robi się duuużo

> tańsza od wersji 3 litrowej.

nie umiem tego nijak potwierdzić linkami ale wydaje mi się że potem Alpina

jest droższa w eksploatacji - hamulce, zawieszenie, może nawet sprzęgła są

inne niż oryginały. Poza tym podejrzewam że szczególnie felgi, wnętrze czy sam

znaczek na masce mogą dużo szbciej zniknąć na parkingach publicznych...

Jeśli szukasz mało-akcyzowego auta to szukaj Wankla - Mazd Rx7 i RX8 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> nie umiem tego nijak potwierdzić linkami ale wydaje mi się że potem

> Alpina

> jest droższa w eksploatacji - hamulce, zawieszenie, może nawet

> sprzęgła są

> inne niż oryginały.

To raczej nie problem, no chyba że byłyby dużo mniej trwałe. Prawdę mówiąc to się zastanawiałem już teraz nad modem swoich hamulców, więc na jedno i tak by wyszło.

Poza tym podejrzewam że szczególnie felgi,

> wnętrze czy sam

> znaczek na masce mogą dużo szbciej zniknąć na parkingach

> publicznych...

Generalnie to chciałbym aby tej alpiny było jak najmniej widać. Jeśli się zdecyduję to pierwsze co zrobię to wymienię felgi na 17stki, a oryginały sam sprzedam ;-) Podejrzewam, że się nie da jeździć w miarę komfortowo w Polsce na tych 18stkach, więc ten problem odpada.

> Jeśli szukasz mało-akcyzowego auta to szukaj Wankla - Mazd Rx7 i RX8

akcyza do dwóch litrów jest identyczna (3,6 procent), a powyżej dwóch już robi się niestety grubo, bo ponad 18%. W sumie mi te 2 litry w zupełności starczą, a jak nie to się pomyśli o chipie. BMW ma dla mnie tę zaletę że jest tanie w eksploatacji, przynajmniej jak na razie. Zobaczymy jak będzie dalej, ale nie zapowiada się by było gorzej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.